Bitcoin-kurssiraportti 12.-18.12.2014: Koettelemukset jatkuvat

Tämä raportti tutkii, mitä bitcoinin kurssille (USD/BTC) on tapahtunut aikavälillä 12.12. – 18.12.2014. Dataa kerättiin neljästä eri pörssistä, mutta valitettavasti kadotin keräämäni datan. Onneksi oheiset kuvaajat olivat vielä tallella, joista näkyy kurssi aikavälillä 5.12. – 17.12.

plotti_vk49.png

Viikko sitten eli torstaina 11.12. Microsoft ilmoitti alkavansa tukea bitcoineja. Kurssi nousi hetkessä noin 20 dollarilla per bitcoin (noin arvoon 360 USD/BTC). Valitettavasti kurssi ei tästä enää enempää noussut vaan loppuviikosta pysyttiin noin 350 USD/BTC -hintaluokassa. Uuden viikon alettua 15.12. kurssi lähti jälleen laskusuuntaan. Keskiviikkona 17.12. oli käväisty jo lähellä 310 USD/BTC. Tällä hetkellä (torstai 18.12. kello 16:00) kurssi on noin 311 USD/BTC eli 249 EUR/BTC.plotti_vk49_0-piste.png

American Expressin toimitusjohtaja ja bitcoinit

American Express -luottoyhtiön toimitusjohtaja Kenneth Chenault puhui torstaina järjestetyssä DealBook-konferenssissa Manhattanilla bitcoinien suhteesta luottokortteihin (CoinDesk-sivusto mainitsi aiheesta perjantaina 12.12.) Hänen mukaansa bitcoineissa on potentiaalia, mutta luottokortit keksittiin, koska ihmiset haluavat usein maksaa ostoksensa myöhemmin.

Myös Chenaultin mielestä bitcoin-protokolla itsessään on mullistavampi idea kuin bitcoin valuuttana. Tämä on kuultu monta kertaa ennenkin eri ihmisiltä, kuten aiemmissa raporteissani olen maininnut.

Perjantaina 12.12. bitcoinin kurssi kasvoi karkeasti arvioiden noin 10 USD/BTC. Parhaimmillaan kurssi oli noin 355 USD/BTC. Seuraavana päivänä kurssi meni taas hieman alle 350 USD/BTC -arvoon.

50 dollarin pudotus

Joulukuun 15. päivä bitcoinin kurssi aloitti jyrkän alamäen. Kolmessa vuorokaudessa arvo oli tippunut lähes 50 dollaria per bitcoin lähelle arvoa 310 USD/BTC. Arvo on silti vielä kolminkertainen verrattuna huhtikuuhun 2013, jolloin rikottiin 100 USD/BTC.

Nämä muutokset ovat melko maltillisia verrattuna joulun 2013 kurssivaihteluihin, jolloin bitcoinin arvo oli 500 ja 1000 USD/BTC molemmin puolin. Puolen tuhannen dollarin pudotuksesta on vuodessa päästy puolen sadan dollarin pudotukseen. Mielestäni tämä on merkki siitä, että bitcoinin volatiliteetti alkaa laskea. Hyvällä valuutalla kerrotaan olevan mahdollisimman pieni volatiliteetti.

Mistä pudotus johtuu tällä kertaa? En havainnut mitään merkittäviä negatiivisia uutisia, jotka voisivat vaikuttaa bitcoinin kurssiin laskevasti. Päin vastoin, luottokorttiyhtiön toimitusjohtaja piti bitcoin-protokollaa kiinnostavana, entinen Kiinan keskuspankin virkamies sanoi, että bitcoin voi elää yhteiseloa fiat-rahan kanssa, bitcoin-siirtoja on tehty ennätysmääriä joulukuussa, ja venäläisten on kerrottu hankkivan bitcoineja ruplakriisin aikana. Nämä ovat kaikki varsin positiivisia uutisia bitcoinin yleistymisen kannalta.

Yhteenveto

Joulukuussa on tehty ennätysmäärä bitcoin-siirtoja. Vastaavanlainen tilanne oli tasan vuosi sitten.

siirtoja.png

Mistä tämä voisi johtua? Joulun ostokset ja lomat tietysti houkuttelevat ihmisiä myös kokeilemaan bitcoineja. Joulukuussa otsikoissa on myös jatkuvasti ollut venäläisten ruplakriisi. Rupla on menettänyt arvoaan, ja ihmiset yrittävät vaihtaa niitä johonkin, joka säilyttää arvonsa paremmin. Ikean huonekaluostosten lisäksi venäläisten on arveltu vaihtavan ruplia bitcoineiksi, vaikka bitcoineilla on Venäjällä vähän kyseenalainen maine.

Entäs puheet siitä, että bitcoin ei voi koskaan korvata luottokortteja ja pankkilainoja? Ehkä ei sellaisenaan, mutta mikäänhän ei tietysti estä rakentamasta sivuketjutekniikalla (side chain) bitcoinin rinnalle toista kryptovaluuttaa (antibitcoin?), joka voisi suoraan kilpailla luottokorttien ja lainojen kanssa. Eräät fyysikot ovat nimittäin keksineet antirahan käsitteen. Itse julkaisu löytyy täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *