Bitcoin-kurssiraportti 19.12.2014-1.1.2015: Vuosi vaihtui rauhallisissa merkeissä

Tämä raportti tutkii, mitä bitcoinin kurssille (USD/BTC) on tapahtunut aikavälillä 19.12.2014 – 1.1.2015. Dataa kerättiin neljästä eri pörssistä.

plotti.png

plotti_0-piste.png

Tim Draper sijoittaa CoinHakoon

Joulukuun 19. päivä CoinDesk raportoi Tim Draperin suurehkosta sijoituksesta singaporelaiseen CoinHako-palveluun, joka tarjoaa valuutanvaihto- ja lompakkopalveluita. Singaporea pidetään loistavana paikkana tällaiselle palvelulle. plotti_vk51_1.pngSamana päivänä aamuyön tunneilla bitcoinin kurssi lähtee nousuun, joka pysähtyy vasta puolitoista vuorokautta myöhemmin. Okcoin-pörssissä tällä aikavälillä bitcoinin pienin arvo on 306 USD/BTC (19.12. kello 3:50 UTC) ja suurin 331 USD/BTC (20.12. kello 12:30 UTC).

Tim Draper on tunnettu bitcoinin kannattaja, joka on aiemmin sijoittanut mm. Skypeen, Hotmailiin, ja Baiduun. Hän on voittanut huutokaupassa 2000 bitcoinia, joita hän aikoo käyttää bitcoin-startuppien rahoittamiseen tai valuutanvaihtopalveluiden likviditeetin parantamiseen. Hän on myös yksi kymmenestä valitusta vuoden 2014 suurimmasta Bitcoin-vaikuttajahahmosta.

Charlie Shrem tuomitaan vankeuteen kahdeksi vuodeksi

BitInstantin entinen toimitusjohtaja ja Bitcoin-säätiön hallituksen jäsen, Charlie Shrem, tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen avunannosta laittomaan rahansiirtobisnekseen.plotti_vk51_2.pngSunnuntaina joulukuun 21. päivänä bitcoinin kurssi tuli alaspäin noin 10 USD/BTC neljän tunnin aikana.

Viacoin saa Peter Toddin Bitcoiniin ehdottaman ominaisuuden

Bitcoinin kehittäjä, Peter Todd, on esittänyt bitcoiniin lisättäväksi uuden opcoden nimeltään CHECKLOCKTIMEVERIFY, joka sallii määritellä, milloin bitcoin-siirron ulostulo (output) käytetään. Tätä ominaisuutta voidaan hyödyntää mm. ns. escrow-palveluissa, joissa rahansiirroissa on mukana myös kolmas osapuoli. Nyt tämä uusi opcode on siis lisätty Viacoin-nimiseen altcoiniin. Joskus lähitulevaisuudessa ominaisuus tullaan varmaan näkemään myös Bitcoinissa.plotti_vk51_3.png

Joulukuun 22. päivänä bitcoinin kurssi lähti nousuun. Kurssi nousi noin 15 dollaria per bitcoin arvosta 320 USD/BTC arvoon 335 USD/BTC muutamassa tunnissa. Kurssi pysytteli 330 USD/BTC yläpuolella seuraavat pari päivää, ja jouluaattona päädyttiin taas lähelle lukemia 320 USD/BTC.

Uudesta opcodesta voi lukea lisää täältä. Viacoinin sivut löytyvät täältä.

Mistä jouluaattoinen pudotus mahtoi johtua? Ehkä silloin oli vain vähemmän kysyntää bitcoineille, kun kaupat olivat menneet kiinni, ja ihmiset jo rauhoittuneet joulunviettoon.

Kartta Bitcoin-automaateista

Tapaninpäivänä CoinDesk-palvelu julkaisi kartan, josta näkyy maailman Bitcoin-automaattien sijainnit. Aikalinjaa rullaamalla näkee myös automaattien käyttöönottoajankohdat. Sivulla on myös muuta mielenkiintoista tietoa kuten Bitcoin-automaattien tarkemmat sijaintikohteet: suurin osa automaateista on kahviloissa, ravintoloissa ja vähittäiskaupoissa.

Muutamia automaatteja on päätynyt myös hotelleihin, supermarketteihin, toimistoihin ja jopa partureihin! Kartasta käy ilmi, että Suomessa on neljä Lamassun valmistamaa Bitcoin-automaattia, jotka ovat päätyneet Jyväskylään, Tampereelle, Turkuun sekä Helsinkiin. Sivun mukaan Lamassu on valmistanut noin kolmasosan maailman 321 bitcoin-automaatista. Suomen suurinta Bitcoin-automaattien verkostoa Bittimaattia ylläpitää Bittiraha.fi.plotti_vk51_4.png

Tapaninpäivänä bitcoinin kurssi lähti reilusta 315 USD/BTC ja kävi parhaimmillaan arvossa 330 USD/BTC muissa seurannan pörsseissä paitsi BTC-e:ssä. Lauantaina 27. joulukuuta kurssi lähti taas laskuun ja päätyi lopulta arvoon 315 USD/BTC molemmin puolin.

BitMEX ja “pelkoindeksi”

31. joulukuuta CoinDeskissä raportoitiin BitMEX:in suunnitelmista julkaista 5. tammikuuta eräänlainen bitcoinin pelkoindeksi, josta toivotaan olevan apua bitcoinin volatiliteetin arvioinnissa.plotti_vk51_5.png

Yhteenveto

Jouluna bitcoinin kurssi on yllättävän hyvin säilynyt ennallaan. Tämä jatkaa hyvin aiemmassa raportissani tekemääni havaintoa, että bitcoinin volatiliteetti on selvästi vähentynyt. Parinkymmenen dollarin vaihtelut bitcoinin arvossa ovat aika vähäistä verrattuna vuoden 2013 massiivisiin kurssiheilahteluihin.

Vuoden viimeisenä päivänä bitcoinin kurssi kasvoi uuden vuoden kunniaksi Bitfinex-pörssissä arvosta 310 USD/BTC reiluun 320 USD/BTC. Kurssi on nyt asettunut arvoon 315 USD/BTC. Hyvää uutta vuotta 2015!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *