Bitcoin-kurssiraportti 2.1.-8.1.2015: Bitstamp-pörssin hakkerointi koettelee

Tämä raportti tutkii, mitä bitcoinin kurssille (USD/BTC) on tapahtunut aikavälillä 2.1.2015 – 8.1.2015. Dataa kerättiin neljästä eri pörssistä.

plotti.png

plotti_0-piste.png

Bitstamp-pörssistä varastetaan noin 19 000 bitcoinia

Näissäkin kurssiraporteissa seurannassa olleesta Bitstamp-pörssistä varastettiin noin 19 000 bitcoinia. Niiden arvo oli jopa 5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Asiasta raportoi Coindesk maanantaina 5. tammikuuta.

plotti_vk_1.pngJotain kummallista tapahtui jo pari päivää aiemmin, kun bitcoinin kurssi lähti jyrkkään laskuun. Vielä 2. tammikuuta 2015 kello 23:52 UTC oli bitcoinin arvo Bitfinex-pörssissä 315,89 USD. Noin 12 tuntia myöhemmin kurssi oli pudonnut arvoon 300 USD/BTC. Suurin pudotus oli kuitenkin odotettavissa vasta illalla, jolloin pudotusta oli liki 25 USD/BTC vain viidessä tunnissa. 276,30 USD/BTC saavutettiin 4.1. kello 00:22.

Tämäkään ei vielä osoittautunut lopulliseksi pohjaksi, vaan 12 tuntia myöhemmin alkoi toinen valtava romahdus. Kello 12:32 oli bitcoinilla arvoa 282,84 USD, mutta kaksi ja puoli tuntia myöhemmin (15:02 UTC) enää 261 USD! Bitcoin menetti siis arvostaan noin 55 USD alle kahdessa vuorokaudessa.

Järkytyksestä toivutaan

Bitcoin-pörsseistä on aiemminkin kadonnut rahaa. Mt.Gox lienee kuuluisin esimerkki. Hyvin on tiedossa myös se, että bitcoinin kurssi toipui varsin hyvin ja nopeasti Mt.Gox-jupakan jälkeen. Samaa voisi odotella tapahtuvan myös Bitstampin suhteen.plotti_vk_2.png

 

Ja kuten arvata saattoi, jo uutista seuraavana päivänä (6. tammikuuta), bitcoinin kurssi lähti reippaaseen nousuun. Vielä 17:12 UTC oli bitcoinin arvo Bitfinex-pörssissä 274,41 USD. Alle kaksi tuntia myöhemmin (19:02 UTC) oli arvo noussut jo kymmenellä dollarilla per bitcoin (284,0 USD). 290,30 USD/BTC saavutettiin samana iltana kello 22:12. 300 dollaria per bitcoin meni rikki seuraavana päivänä noin kello 19:20. Reilussa vuorokaudessa bitcoinille tuli siis arvoa lisää yli 25 USD.

Yhteenveto

Varastettuja bitcoinien sanottiin Bitstampin tapauksessa olleen peräisin ns. “kuumasta lompakosta” eli lompakosta, jota käytetään reaaliaikaisesti kaupanteossa. Tietoturvasta hyvin huolehtivat pörssit, kuten Bitstampkin, pitävät valtaosan bitcoineista ns. “kylmäsäilytyksessä”, jolloin niihin on hyvin vaikea päästä käsiksi. Esimerkkinä tällaisesta voisi olla vaikkapa kassakaappiin lukittu paperilompakko. Siihen voi lähettää bitcoineja normaalisti.

Entä, jos haluaa itse säilyttää omia bitcoineja? Uusi bitcoin authenticator -niminen lompakko helpottaa bitcoinien käyttämistä ja säilyttämistä. Lompakosta tarvitsee ottaa vain kerran varmuuskopion (HD wallet -ominaisuus). Lompakko myös käyttää Tor-verkkoa oletuksena, jolloin IP-osoitteen ei pitäisi paljastua. Koko siirtohistoriaa ei tarvitse ladata, joten lompakko on nopeasti käytettävissä.

Bitcoin-osoitteiden asemesta voi käyttää helppolukuisempia Namecoin-lohkoketjuun tallennettuja käyttäjänimiä. Ehkä yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on kuitenkin hajautettu kaksivaiheinen tunnistautuminen. Bitcoin-siirtoon voi siis nyt käyttää useampaa allekirjoitusta, ja näitä avaimia säilyttää eri laitteissa, jolloin yhteen laitteeseen murtautuminen ei vielä vaaranna bitcoineja.

Lopuksi on hyvä mainita, että Bitstamp-pörssi on nyt täysin toiminnassa ja myös Bittirahan vaihtipalvelut toimivat normaalisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *