Bitcoin-kurssiraportti 23.-29.10.2014: Bitcoin-sijoittajien kärsivällisyyttä koetellaan

Tämä raportti tutkii, mitä bitcoinin kurssille (USD/BTC) on tapahtunut aikavälillä 23.10. – 29.10.2014. Dataa on kerätty neljästä eri pörssistä.

plotti_vk43.png

Parilla edellisellä seurantaviikolla oli taistelukenttänä 400 dollaria. Tällä seurantaviikolla kurssi on kieppunut 350 dollarin molemmin puolin. Ylimmillään kurssi on ollut seurannan alussa (23. lokakuuta 1:22 UTC) Bitstampissa (384 USD/BTC) ja alimmillaan on käväisty seurannan loppupuolella (29. lokakuuta 13:22 UTC) BTC-e-pörssissä (336 USD/BTC).

plotti_vk43_0-piste.png

“Bitcoin pelkkä muotivillitys”

Lontoossa keskiviikkona 22. lokakuuta pidetty Saxo Bank’s Trading Debates -tapahtumassa bitcoinia pidettiin sekä pelkkänä muotivillityksenä että kiinnostavana tekniikkana. Tämä muistuttaa hieman kahden viikon takaisessa kurssiraportissa mainittua Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kokoontumista. Saxon tapahtumassa yli 300 rahoitusalan ammattilaista kokoontui Yhdistyneen kuningaskunnan kansalliskirjastoon.

plotti_vk43_2.png

Eurex Exchange -vaihtopalvelun johtaja, Javier Tordable, piti bitcoinia pelkkänä muotivillityksenä, mutta lopulta tarkensi, että hän uskoo sen takana olevaan tekniikkaan tallentaa ja jakaa dataa. Itse bitcoinia hän ei näe varsinaisena vaihtoehtovaluuttana. Tekniikalla hän viittasi bitcoinin lohkoketjuun (block chain).

Bitcoinista on hiljattain julkaistu uusi kirja – “BitCon – The Naked Truth About Bitcoin”. Kyseessä on talousrikosjournalistin ja kirjailijan, Jeffrey Robinsonin, kirja. Hän on kirjoittanut kolmisenkymmentä kirjaa, mm. “The Laundrymen: Inside Money Laundering”. Artikkelin mukaan hän aina kirjoittaa itseään ajatellen: “Tällaisen kirjan lukisin, jos haluaisin sijoittaa rahaa bitcoineihin”.

Kuten kirjan nimestä voi jo päätellä, Robinson ei suhtaudu bitcoineihin kovin optimistisesti. Kirjassaan Robinson pyrkii numeroiden avulla osoittamaan, että bitcoin ei ole ottanut tuulta purjeisiin. Esimerkkinä hän kertoo, että reilun vuoden aikana bitcoinit hyväksyvien kauppiaiden määrä on moninkertaistunut, mutta bitcoin-siirtojen määrä on pysynyt ennallaan. Myös hän näkee jotain hyvää lohkoketjutekniikassa, jonka hän uskoo lopulta irtautuvan “teennäisestä valuutastaan” (bitcoineista).

Bitcoin-talouden tutkija Peter Šurda on kirjoittanut arvostelun Robinsonin kirjasta, ja hän sanoo kyseisen kirjan olevan yksipuolinen ja värittynyt kuvaus Bitcoinista. Joidenkin Robinsonin käyttämien lähteiden hän sanoo olevan mielenkiintoisia, mutta Robinsonin omat johtopäätökset toisaalta ovat hyvin kyseenalaisia.

Cryptsyä vastaan nostetaan syyte

Lokakuun 24. päivä raportoitiin floridalaisen lakifirman nostamista syytteistä Cryptsy-palvelua vastaan. plotti_vk43_1.png

Syytteiden mukaan Cryptsy ei ole huolehtinut käyttäjiensä turvallisuudesta riittävästi. Eräässä tapauksessa käyttäjä menetti 140 bitcoinia julkisuudessa toistaiseksi tuntemattoman turva-aukon takia. Toinen syyte viittaa petolliseen liiketoimintaan. Floridan lakien mukaan kuluttajalähtöisen liiketoiminnan tulee täyttää tietyt turvamääräykset rahojen käsittelyssä. Lisäksi riskien suhteen tulee olla läpinäkyvyyttä eli käyttäjää tulee informoida riittävästi.

Cryptsy on digitaalisten valuuttojen vaihtopalvelu, johon on hiljattain lisätty tuki mm. Ripple-valuutoille. Tuki tässä tapauksessa tarkoittaa, että Ripple toimii valuuttaparin toisena osapuolena eli kaikkia Cryptsyssä olevia valuuttoja voi vaihtaa Rippleiksi ja toisinpäin.

Yhteenveto

Media tuo hyvin helposti esiin asioiden negatiiviset puolet. Sama on tapahtunut myös Bitcoinin kohdalla. Ainakin “tavallisia” uutissivustoja vilkuilemalla on silmiini osunut paljon enemmän Bitcoinia (ja muita kryptovaluuttoja) kritisoivia artikkeleita kuin niihin myönteisemmin suhtautuvia artikkeleita. Kun ihmiset lukevat näitä tavallisia sivustoja, heidän mieleensä jää negatiivinen kuva kryptovaluutoista. Tämä tietysti osaltaan hidastaa kryptovaluuttojen yleistymistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *