Bitcoin-kurssiraportti 30.10.-5.11.2014: Vuoristorataa

Tämä raportti tutkii, mitä bitcoinin kurssille (USD/BTC) on tapahtunut aikavälillä 30.10. – 5.11.2014. Dataa on kerätty neljästä eri pörssistä.

plotti_vk44.png

Tällä seurantaviikolla myrskyisintä on ollut Bitstamp-pörssissä, jossa on ollut sekä matalin (318 USD/BTC, 1. lokakuuta 2014 20:52 UTC) että korkein hinta (352 USD/BTC, 30. lokakuuta 2014 21:12 UTC). Eroa on siis peräti 34 USD/BTC. Seurannan alku- ja loppupuolella on liikuttu 340 USD/BTC molemmin puolin.

plotti_vk44_0-piste.png

BTC Guild -pool-palvelin lopettaa toimintansa?

Lokakuun 31. päivä yksi vanhimmista bitcoin-pool-palvelimista, BTC Guild, ilmoitti lopettavansa toimintansa, ellei sille löydy ostajaa ajoissa. Aikaa louhimiselle annettiin marraskuun loppupuolelle asti.plotti_vk44_1.pngSuurimpana syynä tällaiseen päätökseen annettiin riskien kasvu, että jokin taho hyökkäisi onnistuneesti BTC Guildiä vastaan. Tähän päivään mennessä onnistunutta hakkerointitapausta ei ole raportoitu. Omistajan mukaan yrityksiä on kuitenkin ollut runsaasti. Onnistunut hakkerointi voisi johtaa jopa yli vuoden tulomenetyksiin. Pool-palvelinten ylläpito ei ole enää niin tuottavaa kuin joskus aiemmin, koska yksityiset yritykset ovat perustaneet omia louhintakoneistojaan.

Onneksi myöhemmin, marraskuun 3. päivä, ilmoitettiin, että BTC Guild jatkaa sittenkin toimintaansa kuten normaalisti ennenkin. Tämä on loistava uutinen, sillä BTC Guild on toiminut vakaasti ja luotettavasti, siinä on yksinkertainen käyttöliittymä ja bitcoinien ohessa yhteislouhitaan namecoineja. Namecoineilla on myös rahallinen arvo (tällä hetkellä noin 0,88 USD/NMC), ja niiden avulla ylläpidetään sensuroinnille immuunia .bit-domainjärjestelmää. plotti_vk44_2.png

Yhteenveto

Bitcoinin arvo ei tälläkään seurantaviikolla lähtenyt kasvuun, mutta toisaalta bitcoinin arvo ei myöskään ole laskenut. Suurten pool-palvelinten ilmoitukset toimintojensa lopettamisesta (tai peloista joutua hakkeroinnin kohteeksi) voivat mielestäni vaikuttaa bitcoinin arvoon.

Louhiminen on edelleen merkittävä tekijä päivittäisissä bitcoin-siirroissa. Louhimisen lohkopalkkiona syntyy päivittäin 3600 bitcoinia eli niiden arvo on tällä hetkellä noin 982 800 euroa (273 EUR/BTC). 10 vuoden kuluttua syntyy lohkopalkkioina enää ainoastaan 450 bitcoinia päivässä.

On tietysti mahdollista, että siirtokulut ovat tuolloin nykyistä suurempia (ja yleisempiä). Siirtokulupalkkioiden on nimittäin tulevaisuudessa tarkoitus korvata (neljän vuoden välein puolittuva) lohkopalkkio merkittävimpänä kannustimena, jolla ihmisiä motivoidaan osallistumaan bitcoin-louhintaan.

Nyt kysymys kuuluukin, jatkaako bitcoinin kurssi sitä samaa laskusuuntaa, mikä sillä on ollut jo yli puolen vuoden ajan, vai lähteekö tästä uusi nousu? Se jää nähtäväksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *