Bitcoinin osuus kryptovaluuttamarkkinoiden arvosta enää niukasti yli 50 prosenttia

Bitcoin on ollut koko kryptovaluuttojen olemassaolon ajan arvoltaan ylivoimainen verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Altcoinien noustessa bitcoinia kiivaammin vuoden 2017 rallissa bitcoinin asema suhteessa muihin oli heikoimmillaan ja Ethereum näytti hetkellisesti olevan nousemassa ohi kokonaismarkkina-arvossaan. Tämä asetelma jäi kuitenkin hetkellisesti Ethereumin nousun tasoituttua ja bitcoinin lähdettyä sen jälkeen vahvaan nousuun. Ethereumin osuus koko markkinan arvosta oli parhaimmillaan 31 prosenttia samaan aikaan, kun bitcoinin osuus oli 38 prosenttia. Tätä hetkellistä tasaväkistä asemaa lukuunottamatta bitcoin on ollut varsin ylivertainen.

Ennen vuoden 2017 altcoinien nousukautta bitcoinin osuus markkinoiden arvosta pysytteli enimmäkseen yli 80 prosentin. Vuoden 2017 aikana tilanne tasaantui ja bitcoinin osuus laski alle 50 prosentin lähes koko vuodeksi. Tasaväkisin tilanne nähtiin vuoden 2018 tammikuussa, kun bitcoinin markkinaosuus kävi alimmillaan 33 prosentissa. Sen jälkeen altcoin-markkina lähti sukeltamaan bitcoinia voimakkaammin ja bitcoin on jälleen noussut ylivoimaiseen markkina-asemaan.

Vuoden 2019 aikana altcoinien kokonaismarkkina-arvo on noussut enemmän kuin bitcoinin.

Bitcoinin markkinaosuus on laskenut vuonna 2019

Vuoden 2019 aikana altcoinien asema on jälleen alkanut vahvistua. Vielä vuoden 2018 joulukuussa bitcoinin markkinaosuus oli noin 55 prosenttia, mutta on sittemmin pudonnut lähelle 50 prosentin rajaa. Tätä kirjoittaessa coinmarketcap-palvelu näyttää bitcoinin markkinaosuuden olevan 50,9 prosenttia.

Altcoinien toipuminen suhteessa bitcoiniin voi kertoa osaltaan sijoittajien kiinnostuksen kasvusta koko kryptovaluuttamarkkinaa kohtaan. Altcoinien volatiliteetti on voimakkaampi ja niihin sijoittaminen on huomattavasti bitcoin-sijoittamista riskialttiimpaa. Korkeampi riskitaso tarkoittaa kuitenkin korkeampaa tuottopotentiaalia.

Pienemmän markkina-arvon kryptovaluuttojen voimakas nousu ei vaadi yhtä paljon uutta rahaa markkinoille kuin jo valmiiksi korkealle arvostetun bitcoinin nousu. Bitcoinin arvon tuplaantuminen vaatisi tällä hetkellä bitcoinin markkina-arvon nousun 70 miljardilla dollarilla. Esimerkiksi coinmarketcapin TOP-10 listan viimeiseltä sijalta löytyvän tronin (TRX) tuplaantuminen vaatisi vain 1,5 miljardin dollarin nousun markkina-arvossa. Yhä useampi sijoittaja onkin taas alkanut etsiä altcoinien joukosta seuraavaa menestyjää, joka voisi nousta satoja tai tuhansia prosentteja seuraavan voimakkaamman nousukauden alkaessa.

Bitcoinin dominanssi kryptovaluuttamarkkinasta on ollut laskevassa trendissä vuoden 2018 tammikuusta syyskuuhun jatkuneen kasvun jälkeen.

Bitcoin on suurin myös vaihtovolyymiltaan

Bitcoinin vaihtovolyymi on selvästi suurin kaikista kryptovaluutoista. Lähimmäksi pääsee dollarin arvoa seuraava tether, jota käytetään pörssien sisällä kryptovaluuttojen vaihdantaan. Tyypillisistä kryptovaluutoista toiseksi suurin vaihtovolyymi on Ethereumilla. Ethereumin vaihtovolyymi on tällä hetkellä vajaa puolet bitcoinin vastaavasta.

Bitcoinin vaihtovolyymi on viime viikkoina liikkunut 9-10 miljardin dollarin välillä. Jos tether jätetään pois laskuista, niin muiden kryptovaluuttojen yhteenlaskettu vaihtovolyymi nousee yhteensä vain hieman ohi bitcoinin. Niiden yhteenlaskettu vaihtovolyymi on liikkunut viime viikkoina hieman yli kymmenessä miljardissa dollarissa.

Myös Prasoksen palveluissa bitcoinin asema on erittäin vahva. Bittirahalla tarjoamme tällä hetkellä vain bitcoin-vaihtopalveluita, mutta Bittimaateissa on tarjolla myös litecoin (LTC) ja Coinmotionissa litecoin (LTC), ethereum (ETH) ja Ripple (XRP). Bitcoin on siis myös meidän asiakkaiden silmissä edelleen kiinnostavin sijoituskohde. Olemme kuitenkin lisäämässä palveluihimme enemmän kryptovaluuttoja, sillä monissa altcoineissa on bitcoinin tavoin paljon potentiaalia ja haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden sijoittaa myös niihin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *