Huhut Facebookin oman kryptovaluutan julkaisemisesta alkoivat kiihtyä vuoden 2019 alkupuolella eikä kesäkuun julkaisu tullut alaa seuraaville enää suurena yllätyksenä. Maailman suurimman sosiaalisen median yhtiön arveltiin valmistelevan oman maksujärjestelmän kehittämistä jo pitkään, olihan yrityksen johdossa myös kryptovaluutta-alalla vaikuttaneita henkilöitä, joista nimekkäimpänä Coinbasen neuvonantajana toimiva Paypalin entinen presidentti David Marcus.
Facebookin yritysimperiumissa keskiössä ovat kolme suurta sosiaalisen median alustaa Facebook, Whatsapp ja Instagram, joiden yhteen laskettu käyttäjämäärä liikkuu miljardeissa. Alustoilla Facebookin ja käyttäjien sekä mainostajien välillä liikkuvat rahasummat ovat massiivisia, minkä lisäksi käyttäjien välillä tapahtuva rahaliikenne on kasvanut merkittäväksi esimerkiksi käyttäjien väliseen tavarakauppaan liittyen. Oman kryptovaluutan avulla Facebookin tavoitteena on mahdollistaa entistä ketterämpi maksuliikenne sekä käyttäjien kesken, että yrityksen ja sen yksityis- ja yritysasiakkaiden välillä.
Libra lupaa parantaa vähävaraisten asemaa
Libran julkaisudokumentti eli White Paper lähtee liikkeelle digitaalisiin Fiat-maksujärjestelmiin perustuvien ongelmien esittelystä, jotka Libralla on potentiaali ratkaista. Ongelma-asetelma on tuttu monien kryptoprojektien White Papereista, maailman vähävaraisilla on vaikeuksia saada pankkitilejä ja selvitä niiden aiheuttamista kuluista. Maailman köyhimpien pankkitilin avaaminen voi tyssätä esimerkiksi henkilöllisyystodistuksen puutteeseen tai etäisyyteen pankkikonttereista. Libra lupaa mahdollisuuden maksuttomaan ja vaivattomaan tilin avaamiseen maksuttoman sovelluksen avulla ja erittäin pienet välityspalkkiot Libran avulla maksamiseen.
Libran käytön aloittamiseksi asiakkaan täytyy kuitenkin tehdä vahva tunnistautuminen eli antaa tärkeimmät henkilötiedot järjestelmän ylläpitäjille. Viranomaiset tulevat vaatimaan Facebookia tunnistamaan sen maksupalvelua käyttävät asiakkaat, joten Facebook kumppaneineen on pakotettu käyttäjien vahvaan tunnistamiseen. Tämän myötä Facebook tulee ulottamaan datahallintansa myös massiivisen asiakasmassan maksukäyttäytymiseen. Lausunnoissaan he ovat kuitenkin vakuuttaneet, että maksukäyttäytymistietoja ei yhdistettäisi Facebookin alustoilla kerättyyn muuhun dataan.
Varojen hallinnointi tapahtuu Calibra lompakkosovelluksen avulla
Libran julkaisun yhteydessä Facebook esitteli myös kryptovaluutan käyttöön tarkoitetun lompakkosovelluksensa Calibran. Calibraa hallinnoi Facebookin tytäryhtiö, jonka johdossa toimii edellä mainittu David Marcus. Calibra toimii itsenäisenä applikaationa sekä integroituna Whatsappiin ja Messengeriin. Sen twitter tilillä kerrotaan julkaisun olevan luvassa ensi vuoden aikana.
Coming in 2020…#Calibra — a new digital wallet for a new global economy https://t.co/ekR9opkOYr pic.twitter.com/OGFC31IcFO
— Calibra (@calibra) 18. kesäkuuta 2019
Facebook ei ole Libran kehittämisessä yksin
Kun tavoitetasona on maksuliikenteen vallankumous ja miljardien käyttäjien tavoittaminen, niin edes Facebookin kokoisen yrityksen ei kannata lähteä hankkeeseen yksinään. Libran luomiseksi yhtiö perusti tämän vuoden toukokuussa Sveitsiin Libra Networks LLC nimisen yhtiön. Yhtiön rekisteröintipaikaksi valikoitui Sveitsin Geneve todennäköisesti johtuen Sveitsin viranomaisten myönteisestä suhtautumisesta kryptovaluutta-alan yrityksiin.
Libran hallinnointia ei kuitenkaan jätetty Facebookin omistaman yrityksen varaan, vaan sitä varten Sveitsiin perustetun Libra yhdistyksen tehtäväksi. Libra yhdistyksen jäsenistö koostuu useiden eri alojen johtavista yrityksistä, jotka näet alta listattuna toimialoittain.
Maksuliikenteeseen keskittyvät jäsenyritykset:
Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa
Teknologiaan ja kauppapaikkoihin erikoistuneet jäsenet:
Booking Holdings, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify AB, Uber Technologies.
Teleoperaattorit:
Vodafone, Iliad
Lohkoketjualan yritykset:
Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited
Sijoitusyhtiöt:
Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
Hyväntekeväisyysjärjestöt ja akateemiset organisaatiot:
Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking
Libra Yhdistyksen jäsenet ovat investoineet projektiin yhteensä satoja miljoonia dollareita
Yhdistyksen jäseniltä vaadittiin vähintään 10 miljoonan dollarit sijoitukset, jotta he saivat omat nodet maksujärjestelmään. Huhujen mukaan Facebook ei ole tyytymässä nyt kerättyyn kumppaniverkkoon ja pääomaan vaan sen arvellaan pyrkivän keräämään uusien kumppanien avulla yhdistykselle miljardien dollarien varallisuuden.
Jäsenyritysten joukossa on monia, joita ketterämmän maksujärjestelmän kehittäminen palvelisi. Facebookin lähtiessä projektiin isoilla resursseilla on niille todennäköisesti ollut helpompi ratkaisu hypätä mukaan ja toivoa hyötyvänsä systeemistä, kuin yrittää kehittää omia maksujärjestelmiään.
Kryptovaluuttojen yksi keskeinen ero perinteisiin valuuttoihin on, että ne eivät ole keskitetysti hallittuja. Facebook halusi saada myös tätä ominaisuutta jotenkin kunnioitettua, minkä johdosta Libran hallinnointi tapahtuu useista yrityksistä koostuvan yhdistyksen kautta. Libran julkaisudokumentin eli White Paperin mukaan Facebookin odotetaan pysyvän kuitenkin johtavassa roolissa projektin kehittämisessä ainakin vuoden 2019 ajan.
Viranomaisten kanssa on odotettavissa haasteita
Facebookin julkaisusta ei ehtinyt kauaa kulua, kun Yhdysvaltain hallinnosta alkoi kuulua voimakkaita soraääniä projektia kohtaan. Facebookin massiivinen valta-asema muun muassa käyttäjätietojen hallinnoinnissa on koettu Yhdysvaltain hallinnossa uhkaavaksi jo aiemmin, eikä siellä iloita yhtiön ryhtyessä myös maksuliikenteen operaattoriksi. Myös muiden maiden hallinnoista on annettu huolestuneita lausuntoja.
Suurimman huomion viranomaisten väliintulon vaatimisessa vei heti julkaisun jälkeen Yhdysvaltain kongressin jäsen Maxine Waters, joka vaati Facebookia keskeyttämään projektin kehittämisen ennen kuin Yhdysvaltain viranomaiset ovat ehtineet perehtyä sen suunnitelmiin ja tehdä tarvittavat toimenpiteet sen reguloimiseksi. Lausunnossaan Waters muistutti myös yrityksen jo aiemmin kohtaamista haasteista viranomaisten määräyksien tarkassa noudattamisessa.
Myös Ranskan talousministeri ilmaisi huolensa Librasta ja sen tuomasta mahdollisuudesta Facebookille kerätä yhä enemmän dataa käyttäjiltä. Ministeri Bruno Le Mairen mukaan on yhä ilmeisempää, että digimaailman jättiläisten toiminnan regulointia on kasvatettava ennen kuin niiden valta kasvaa liian suureksi.
Suomen Pankin äänekkäimpänä kryptovaluuttojen kritisoijana ansioitunut Aleksi Grym esitti valvontahaasteiden sijaan vain yleistä kritiikkiä. Grymin mukaan kyseessä on vain yksi altcoin lisää.
1/ Reading through Libra materials. First reaction: looks like just another altcoin. The language in the whitepaper is embarrassingly familiar and overused. It seems blind to the fact that no one wants to use crypto for payments. Launching yet another coin doesn’t change that.
— Aleksi Grym (@aleksigrym) 18. kesäkuuta 2019
Onko Libra uhka vai mahdollisuus muille kryptovaluutoille?
Libran julkaisun myötä kryptovaluuttojen saama mediahuomio ja yleinen tunnettuus tulevat todennäköisesti kasvamaan valtavasti. Julkaisun lähestyessä useimpien kryptovaluuttojen kurssit ovat ollut noususuunnassa, mikä enteilisi, että sijoittajat näkevät julkaisun positiivisena koko alan kannalta. Facebook tavoittaa niin paljon ihmisiä, että Libran julkaisun myötä yhä useammalle tulee kannusteita tutustua kryptovaluuttoihin ja alkaa käyttää niitä.
Uhkana voi tietysti pitää sitä, että Facebookin valtavan käyttäjäkunnan myötä se onnistuisi syrjäyttämään muita kryptovaluuttoja ja nousemaan ylivertaiseksi maailmanvaluutaksi. Pidän tätä kuitenkin epätodennäköisempänä tienä ja uskon pikemminkin, että Libran myötä uudet ihmiset kiinnostuvat kryptovaluutoista ja koko markkinan koko ja merkitys osana maailmantaloutta kasvaa.
Nähtäväksi jää mihin tämä aikanaan johtaa. Joka tapauksessa elämme mielenkiintoisia aikoja koko kryptovaluutta-alan kehitystä ajatellen. Konkreettisia näyttöjä Librasta saamme kuitenkin odotella vielä tovin, sillä julkaisun on ilmoitettu tapahtuvan vasta ensi vuonna. Tulemme kuitenkin seuraamaan tilanteen kehitystä Bittirahalla silmä tarkkana ja raportoimaan täällä uusista käänteistä aina, kun niitä ilmenee.

Artikkelikuva https://thoughtcatalog.com.
Tämä lienee lopullinen kuolinisku Bitcoinille. Siinä on yritys jolla on resursseja ja kontakteja yritysmaailmasta. Syntyy toimiva krypto eikä pelkkä kupla kuten Bitcoin jolla ei tee mitään.
Paitsi että käsittääkseni Facebookin krypto ei ole millään lailla oikea virtuaalivaluutta. Lisäksi se rikkoo monia virtuaalivaluutan periaatteita ja teknisiä määritelmiä sekä tätä kautta siitä puuttuu kaikki ne hyödyt, miksi virtuaalivaluutat ovat olemassa. Lisäksi se on kaupallinen, suljettu ja sitä hallinnoi tiukasti yksi kaupallinen taho. Facebook voi myös laskea sitä liikkeelle miten huvittaa ja säännellä sitä mielin määrin. Arvo on sidottu muihin instrumentteihin ja FIAT valuuttoihin. Herää kysymys, onko taustalla edes lohkoketjuteknologiaa. Tulee mieleen vain uusi outo FIAT. Ei tule kilpailemaan minkään krypton kanssa.
”
Paitsi että käsittääkseni Facebookin krypto ei ole millään lailla oikea virtuaalivaluutta.
”
Tähän voi kumminkin todeta, että siitä huolimatta vaikka Facebookin krypto ei oikeastaan ole edes kryptovaluutta. Niin Facebook tekee hyvää työtä tehdessään entistä tunnetummaksi kryptoja. Ja sillä on siihen todellakin resursseja. Joten minun puolesta Facebook saa ihan rauhassa nyt mekastaa oman “kryptonsa” kanssa. Se mekastus sataa positiivisesti bitcoinin laariin, kuin myös muidenkin oikeiden kryptojen laariin. Ja se sopii varmaan kaikille oikeille kryptoille.
“Tämä lienee lopullinen kuolinisku Bitcoinille. ”
Missä ne muut kuoliniskut on, einstein? Kohta hinta hyppää ennätykseensä, itse olen käyttänyt sitä vuosien ajan sekä maksamiseen että varallisuuden kerryttämiseen. kaikkee sitä netistä lukee, muuten niin fiksua tekstiä, mutta tää oli tyhmin juttu 10 vuoteen.
Erikoinen kommentti Grymiltä. Libran on tarkoitus olla vakaakolikko. Juuri sellaiset sopivat maksuliikenteeseen.