Kännetecken på en typisk Bitcoin-bluff

Bitcoin-bluffmeddelanden följer ofta samma mönster. Svindlare som formulerar bluffar med bitcoin och andra investeringsprodukter har troligen testat många olika modeller och bestämt sig att upprepa de mest lönsamma duplicerat i olika situationer. Bluffsajternas livstid är ofta kort, eftersom skurkarna bakom dem försöker dölja sina spår eller myndigheterna redan har stängt sajten. När det här skrevs kollade jag flera bluffsajter som jag tidigare stött på, men många hade redan försvunnit.

I den här artikeln går jag igenom typiska drag relaterade till bluffsajter och –meddelanden. Använda exemplen är färska fall från hösten 2018. Trots att bluffarna ofta följer samma mönster, förnyas de också. Den här sommaren blev nyaste urvalet bluffar som utnyttjade Elon Musks namn och rykte.

I Bitcoin-bluffar lovas ofta säkra vinster för investeringar. Ifall investeringen låter för bra för att vara sant, är det troligen en bluff. Investering i bitcoin även via pålitliga tjänstleverantörer betyder inte garanterade rikedomar.

Bitcoin Code är bland de mest använda fejksajters företagsnamn

Ett företagsnamn som mest förekommit i bluffbrev skickade till finländare är Bitcoin Code. I handelsregistret hittas inte en enda handlare med namnet och enligt informationen jag hittat finns inte någon tjänstleverantör på riktigt. I bluffmeddelanden och deras webbsidor presenteras Eetu Haanpää och Otto Virtanen som företagets representanter. Det är onödigt att söka dessa typer från Fonecta, eftersom det är fråga om fejknamn.

Nivån på bluffsajterna varierar. Största delen har så högklassigt språk att det måste ha varit språkkunniga människor med. En del däremot har gjorts rentav med översättningsprogram. Nedanför har vi ett exempel på medelmåttig text på en bluffsajt.

“Kom med i Bitcoin-Kod

Bitcoin-kod är en stängd grupp för människor som tjänar enorma vinster med Bitcoin och som i all tystnad har blivit förmögna.

Bitcoin-kods medlemmar semestrar runt världen samtidigt som de tjänar pengar dagligen på sin bärbar och ”arbetar” några minuter daligen.”

Nästa textstyckets kvalitet är redan så svagt att det sannolikt är fråga om ett icke-språkkunnigt översättningsprograms resultat.

“Negativa Bitcoin Code:

100% idiot framgång är inte garanti, men över 97% människor har lyckats Bitcoin Code

Tvungen vara på dator eller internetsamband

Tvungen cirka en timme per dag (Inget inget här)”

Sådana och motsvarande reklamer borde inte ge större succe. På bättre översätta bluffsajter är kommunikationen redan förnämligare. Även skickliga skribenter och översättare kan ha hittat på ett väldigt lönsamt sätt att göra pengar med sitt kunnande som agenter i bluffar.

En reklamsbanner på finskspråkiga bitcoincode bluffsajten. Om du lämnar kontaktinfo här kan du vara säker på skräppost.

Bluffar som utnyttjar Elon Musks rykte

Som senaste framgångsrika bitcoin-bluffarnas genre har vi sett bluffar som utnyttjar Elon Musks rykte. I hans namn har man gjort falska twitter-konton, och en bitcoin-adress som delats på ett falskt Musk-konto har fått över 26 bitcoins värt transaktioner. Bluffen har alltså fungerat effektivt. Kontots mest fungerande status har skickats vidare hundratals gånger. Där berättar en svindlare med Musks identitet att han lämnat sin plats som Teslas direktör och delar 10 000 bitcoins åt sina följare.   

Sedan kommer vi till hur svindlaren samlar sina pengar. För att få fonder måste man först skicka bitcoins till publicerade adressen. Då det är fråga om en bluff får sändaren förstås inte någonsin något tillbaka. Bluffens förverkligare hade lyckats få en enorm uppmärksamhet genom att göra den med ett hackat twitter-konto som hade över 20 000 följare.

Fejknyhetssajter har gjort nyhet om Musks hopp från Tesla till Bitcoin.

Musks namn har också utnyttjats på bluffsajter maskerade som nyhetssajter. På sajterna  berättas att han hittat på ett nytt sätt att omdela världens förmögenhet. För att få bitcoins måste användaren ändå först skicka honom euro. En typisk summa har varit 250 euro, vilket av någon anledning är en väldigt allmän summa i bitcoin-bluffar.

Hur man skiljer bluffar från ärliga bitcoin-tjänstleverantörer

Följande tecken tyder på att det troligen är fråga om en bluff.

  •       Tjänsten erbjuder säkra och typiskt snabba vinster
  •         Det påstås att du äger bitcoins i någon tjänst och pengar (ofta 250 euro) krävs för att hantera dem
  •        Tjänstleverantörens namn ger inga resultat i företagsregistret eller sökmotorer om företagets bakgrund
  •         Tjänsten har inga användarvillkor eller möjligheter att kontakta tjänstleverantören

Tecken på en äkta investeringstjänstleverantör:

  •         Tjänsten har kundservicens kontaktinformation
  •         Företagets information hittas i offentliga företagregister
  •         Tjänstens webbsidor har tjänstens användarvillkor och information om kundinformationens behandling
  •         Tjänsten har äkta kundfeedback som hittas genom att googla tjänstens namn

Till slut ännu några sätt varmed du kan minska besvär som bluffare skapar. Ge aldrig din e-postadress till suspekta sajter och svara inte på bluffmeddelanden. Markera dem som skräppost så din e-post i fortsättningen kan bättre klassificera motsvarande meddelanden som skräppost.

Skriven av Pessi Peura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *