Tyypillisen bitcoin-huijauksen tunnusmerkit

Bitcoin-huijausviestit noudattavat usein hyvin samaa kaavaa. Huijauksia bitcoinin ja muiden sijoitustuotteiden parissa tehtailevat rikolliset ovat todennäköisesti testanneet paljon erilaisia malleja ja päätyneet toistamaan toimivimpia monistettuina eri tilanteisiin. Huijaussivustojen elinkaari on usein lyhyt, sillä tekijät pyrkivät peittämään jälkensä tai viranomaiset ehtivät sulkemaan sivuston. Tätä kirjoittaessani kävin tarkistamassa huijaussivustoja joihin olin aiemmin törmännyt, mutta monet niistä olivat jo kadonneet.

Tässä artikkelissa käyn läpi tyypillisiä huijaussivustoihin ja viesteihin liittyviä piirteitä ja yhdistäviä tekijöitä. Käyttämäni esimerkit ovat tapauksia syksyltä 2018, edellisessä huijauksia käsitelleessä julkaisussa käsittelimme 2017 nousukaudella yleistyneitä huijauksia. Vaikka huijaukset noudattavat samaa kaavaa, niin ne myös uudistuvat. Tänä kesänä uutuutena valikoimiin nousivat Elon Muskin maineella ratsastavat huijaukset.

Bitcoin-huijauksissa luvataan usein varmojatuottoja sijoituksille. Jos sijoitus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Sijoittaminen bitcoiniin edes luotettavien palveluntarjojien kautta ei tarkoita varmaa rikastumista.

Bitcoin Code on yksi käytetyimmistä valesivustojen yritysnimistä

Yksi yleisimmin suomalaisille lähetetyissä huijauskirjeissä näkyvistä yritysnimistä on Bitcoin Code. Tällä nimellä ei löydy kaupparekisteristä yhtään toimijaa eikä mitään tämän nimistä oikeaa palveluntarjoajaa ole löytämieni tietojen mukaan olemassa. Huijausviesteissä ja sivustoilla yrityksen edustajina esiintyviä nimiä ovat Eetu Haanpää ja Otto Virtanen. Näitä henkilöitä on turha yrittää etsiä Fonectasta, sillä kyseessä on tekaistut nimet.

Huijaussivustojen taso vaihtelee. Osassa kieli on niin laadukasta, että mukana kääntämässä on täytynyt olla suomen kieltä taitavia. Osassa taas käännökset on tehty puhtaasti käännösohjelmien avulla. Alla ote keskitasoista huijaussivuston tekstiä.

“Liity Bitcoin-Koodiin

Bitcoin-koodi on suljettu ryhmä ihmisille, jotka ansaitsevat huikeita Bitcoinin tarjoamia voittoja ja jotka ovat kaikessa hiljaisuudessa ansainneet omaisuuksia.

Bitcoin-koodin jäsenet lomailevat ympäri maailmaa samaan aikaan kun he ansaitsevat rahaa läppärinsä ääressä istuen ”työskennellen” muutaman minuutin päivittäin.”

Seuraavan tekstikappaleen taso on jo niin heikko, että kyseessä on erittäin todennäköisesti suomenkieltä taitamattoman käännösohjelman käännös.

“Negatiivinen Bitcoin Code:

100% typerä menestys ei ole taattu, mutta yli 97% ihmisistä on onnistunut Bitcoin Code

On oltava tietokoneella tai internetyhteydellä

Täytyy olla noin tunti päivässä (Ei mitään mitään täällä)”

Tämän tason myyntipuheella ei pitäisi tulla kovin suurta menestystä. Paremmin käännetyillä huijaussivustoilla viestintä on tasokkaampaa. Kääntäjinä voi toimia taitaviakin kirjoittajia, jotka ovat keksineet hyvin tuottavan rikollisen tavan osaamisensa muuttamiseen rahaksi.

Suomenkielisellä bitcoincode huijaussivustolla esiintyvä mainosbanneri. Jättämällä yhteystietonsa tähän voi olla varma, että sähköposti täyttyy roskapostista.

Elon Muskin maineella ratsastavat huijaukset

Viimeisimpänä merkittävään menestykseen noussut bitcoin-huijausten tyylilaji on Elon Muskin maineella ratsastavat huijaukset. Hänen nimissään on luotu valetilejä twitteriin, joista yhdellä jaettuun bitcoin osoitteeseen on tullut peräti yli 26 bitcoinin edestä rahansiirtoja. Huijaus on siis toiminut tehokkaasti. Tilin parhaiten toimivalla päivityksellä on satoja uudelleentwiittauksia. Siinä Muskina esiintyvä huijari kertoo jättäneensä Teslan toimitusjohtajan paikan ja jakavansa 10 000 bitcoinia seuraajilleen.

Sitten tullaan siihen, kuinka huijari kerää rahansa. Varoja saadakseen täytyy ensin lähettää bitcoineja jaettuun osoitteeseen. Huijauksen ollessa kyseessä rahoja lähettäneet eivät tietenkään saa koskaan mitään takaisin. Huijauksen toteuttaja oli onnistunut saamaan valtavan huomion päivityksen tekemällä sen hakkeroidulla twitter-tilillä, jolla oli yli 20 000 seuraajaa.

Valeuutissivustoilla on uutisoitu Muskin loikanneen Teslalta bitcoin-startuppiin.

Muskin nimeä on käytetty hyväksi myös uutissivustoiksi naamioiduilla huijaussivuilla. Sivustoilla hänen kerrotaan keksineen tavan uudelleenjakaa maailman vaurautta. Saadakseen bitcoineja käyttäjien tulee kuitenkin lähettää hänelle ensin euroja. Tyypillinen summa on ollut 250 euroa, mikä on jostain syystä poikkeuksellisen yleisesti bitcoin-huijauksissa pyydetty rahamäärä.

Huijauksen erottaminen rehellisestä bitcoin-sijoituspalveluiden tarjoajasta

Seuraavat merkit viittaavat siihen, että kyseessä on todennäköisesti huijaus.

  • Palvelu tarjoaa varmoja ja tyypillisesti nopeita tuottoja

  • Sinun väitetään omistavan bitcoineja jossain palvelussa ja niiden lunastamiseksi pyydetään käsittelymaksu, joka on usein 250 euroa

  • Palveluntarjoajan nimellä ei löydy taustatietoja yrityksestä yrityshakupalveluista tai Googlesta

  • Palvelusta ei löydy käyttöehtoja eikä yhteydenottomahdollisuuksia palveluntarjoajaan

Aidon sijoituspalveluntarjoajan tunnusmerkkejä:

  • Palvelusta löytyy asiakaspalvelun tiedot yhteydenottoja varten

  • Yrityksen tiedot löytyvät julkisista yritysrekistereistä

  • Palvelun sivuilta löytyvät palvelun käyttöehdot ja tiedot asiakastietojen käsittelystä

  • Palvelusta löytyy aitoja asiakaskokemuksia googlaamalla sitä palvelun nimellä

Vielä lopuksi muutama huomioi, kuinka voit vähentää huijareiden aiheuttamaa härintää. Älä koskaan syötä sähköpostiosoitettasi epäilyttäville sivustoille äläkä vastaa sähköpostiin tuleviin huijausviesteihin. Merkkaa viestit roskaposteiksi, niin sähköpostisi osaa jatkossa paremmin luokitella vastaavat viestit roskaposteiksi.

Julkaistu kategoriassa Uncategorized avainsanoilla .

3 thoughts on “Tyypillisen bitcoin-huijauksen tunnusmerkit

    • Pessi Peura says:

      Kuulostaa tyypilliselle huijausyritykselle. 250 euroa on yleisesti huijauksissa käytetty summa. Turvallisin ja helpoin tapa hankkia bitcoinia on ostaa sitä välittäjältä tai pörssistä. Tätäkin sivustoa ylläpitävän Coinmotion Oy:n suomenkielinen palvelu osoitteessa coinmotion.fi on yksi hyvä vaihtoehto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *