Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää

Kryptovaluuttamarkkinoiden pitkä hiljaiselo päättyi keskiviikkona voimakkaaseen kurssiliikkeeseen. Ennätyksellisen alhainen bitcoinin kuukausien volatiliteetti tuli päätökseen, kun kurssi putosi päivän aikana yli kymmenen prosenttia. Myös muiden kryptovaluuttojen kurssit tippuivat melko samassa suhteessa ja bitcoinin vahva dominanssi koko markkinasta säilyi. Tätä kirjoittaessa bitcoinin osuus koko kryptovaluuttamarkkinan arvosta on hintoja useista pörsseistä listaavan coinmarketcap sivuston mukaan on 52,8 prosenttia.

Laskun syyksi on monissa medioissa esitetty Bitcoin Cash kolikon haarautumiseen liittyvää kiistaa. Tällä on voinut olla jotain vaikutusta kurssikehitykseen. Pidän kuitenkin todennäköisempänä selityksenä kurssipudotukselle markkinoilla pitkään jatkunutta epävarmuutta. Ostovolyymien ollessa pieniä sijoittajien usko lähiaikojen positiiviseen kurssikehitykseen on ollut koetuksella. Keskiviikkona ja torstaina nähdyn pudotuksen jälkeen kurssit ovat lähteneet uudelleen hienoiseen nousuun ja ostovolyymit ovat alkaneet kasvaa.

Viime päivinä bitcoinissa on nähty vuoden alin kurssi. Tulevaisuudennäkymät pysyvät silti positiivisina.

Bitcoin Cashin haarautumiseen liittyvä kiista aiheuttaa hämmennystä

Bitcoinista viime vuonna haarautunut Bitcoin Cash haarautui torstaina yhtä kiistanalaisissa tunnelmissa kuin Bitcoin Cash Bitcoinista aiemmin. Järjestelmän kehittäjät ovat jakautuneet kahteen leiriin kolikon kehittämisen osalta. Bitcoin Cash SV haaran tunnetuin kannattaja on itseään edelleen bitcoinin luojaksi Satoshi Nakamotoksi väittävä Craig Wright. Bitcoin Cash ABC leiriä kannattaa aiemmin bitcoin.com sivustoa hallinnoiva Roger Ver sekä Bitmain louhintayritys, jota johtaa Jihan Wu.

Bitcoin Cash ABC kannattaa vain pieniä muutoksia nykyiseen Bitcoin Cash protokollaan. Bitcoin SV:n kannattajat puolestaan haluavat tehdä radikaaleja muutoksia protokollaan. Heidän leirinsä haluaa kasvattaa nykyisen 32 megatavun lohkokoon 128 megatavuun skaalautuvuuden parantamiseksi. Bitcoin Cash SV haaraa markkinoidaan lauseella “miners choise, miners first” ja lupauksilla louhijia suosivasta järjestelmästä. Näillä puheilla pyritään saamaan suurin osa louhijoista haaran kannattajiksi. Bitcoin Cash SV:n kannattajat ovat tehneet selväksi, että he yrittävät tehdä Bitcoin SV:stä ainoan oikean Bitcoin Cashin ja kaataa Bitcoin Cash ABC:n. Craig Wright ja Roger Ver ovatkin olleet kuumassa sanasodassa keskenään.

Suurimmat Bitcoin Cashia vaihtavat pörssit pysäyttivät Bitcoin Cash vaihdannan tunteja ennen haarautumishetkeä ja ovat kertneet palauttavansa Bitcoin Cashin vaihdettavaksi myöhemmin haarautumisen jälkeen. Esimerkiksi suurimman pörssin Binancen tiedotteessa ei vielä kerrottu, että kuinka Bitcoin Cash vaihdanta tulee jatkumaan haarautumisen jälkeen.

Todennäköisintä on, että pörssit ottavat molemmat haarautuneet kolikot vaihtoon lyhennenimillä BCHABC ja BCHSV ja kaikille Bitcoin Casheja omistaneille tulee vastaava määrä molempia kolikoita pörssien saldoille. Tämän seurauksena nykyisin nimellä BCC vaihdettava Bitcoin Cash poistuu pörssin listoilta.

Tällä hetkellä BCHABC kolikkoa myydään Coinmarketcapin mukaan spekulatiivisesti ennen virallista vaihdantaan tuloa 290 dollarin hintaan. BCHSV kolikon hinta liikkuu puolestaan 110 dollarin paikkeilla. Hintanoteerausten puolesta BCHABC on siis arvostettu vahvemmaksi kolikoksi.

Bitcoin Cashin haarautuminen on aiheuttanut kiistaa ja hämmennystä markkinoilla.

Sijoittajien odottama uusi nousukausi antaa odottaa itseään

Matalan volatiliteetin aikana bitcoinin ja koko kryptovaluuttamarkkinan vaihtovolyymit ovat tippuneet matalimmalle tasolleen yli vuoteen. Uuden nousukauden saapuminen edellyttäisi ostovolyymien nousua nykyiseltä matalalta tasolta ja uuden rahan virtaamista markkinaan.

Edellinen nousukausi ajoittui edellisen uusien bitcoinien syntymisen puolittumispäivän jälkeiseen jaksoon. Seuraava puolittumispäivä on 22. toukokuuta 2020. Louhintapalkkioina jaettavien uusien bitcoinien syntymistahti puolittuu neljän vuoden välein, mikä vähentää markkinoille myyntiin tulevien bitcoinien määrää. Puolittumispäivät ovatkin markkinoille merkittäviä hetkiä, jotka voivat vaikuttaa selvästi hintakehitykseen. Edellisen nousukauden seurattua puoliintumispäivää on hyvin mahdollista, että seuraavan puoliintumispäivän vaikutusten spekuloinnin takia kurssi nousee jo ennen tuota kohtalon päivää.

Markkinoilla myrskyää, mutta valonpilkahduksia on jo nähtävissä.

Asiantuntijat ennakoivat vuodesta 2019 vahvaa bitcoinille

Edellisessä viikkokatsauksessa kerroimme asiantuntijalausunnoista, joissa bitcoinille ennustettiin vahvaa tulevaa vuotta. Lausunnoissa epävarman jakson ennustettiin kuitenkin jatkuvan vielä 2018 loppuvuoden ajan. Epävarmuutta todella onkin ilmassa eilen nähdyn voimakkaan kurssipudotuksen jälkeen.

Pudotuksen seurauksena volyymit ovat nyt nousseet selvästi ja bitcoin on taas noussut otsikoihin, tosin ei niin mairittelevalla tavalla. Esimerkiksi MTV3 nosti keskiviikkona bitcoinin kurssin vuoden pohjakosketuksen aiheeksi päivän pääuutislähetykseensä. Vaikka uutinen ei ollutkaan kovin positiivinen, niin bitcoiniin sijoittavien ja sitä käyttävien kannalta on kuitenkin hyvä merkki, että bitcoinista on tullut niin valtamediaa, että sen kurssiliikkeistä uutisoidaan myös maan merkittävimmissä medioissa.

Valtamedioiden asiantuntijalausunnot on pyydetty tyypillisesti pankkimaailman edustajilta ja niiden faktat ovat olleet toistuvasti pielessä, joten niiden sisältöön kannattaa suhtautua varauksella. Esimerkiksi Kauppalehden käyttämä asiantuntija esitti, että kolikoiden haarautuminen voi johtaa rahojen menetykseen. Tämä ei tietenkään ole totta, sillä haarautumisen jälkeen sijoittaja omistaa kolikoita molemmista haarautuneista ketjuista.

Monet asiantuntijat ennakoivat uuden nousukauden olevan tulossa vuonna 2019. Kurssin liikkuminen lähellä vuoden 2018 pohjia tarjoaa hyviä ostopaikkoja nousuun luottaville sijoittajille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *