Kurssianalyysi 08/2016: Bear market ei välttämättä ohi vielä

Pääkysymys, johon yritän vastata, tämänkertaisessa pidemmän aikavälin analyysissa on: Olemmeko isossa bear marketin B-aallossa vai onko uusi bull market alkanut? Kysymys on ajankohtainen, koska olemme nousseet bear marketin pohjalukemista melkoisesti ja saatamme olla alueella missä kyseinen B-aalto tekisi tai on tehnyt jo huippunsa.

Näissä analyyseissa pohdin enemmän myös fundamentteja, jotka voisivat vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti, esimerkiksi tällaiseen kysymykseen. Toki kertaan myös teknisen analyysin silmin, miten fundamentit teknisemmän analyysin kanssa sopivat yhteen.

Bitfinexin hakkerointi

Bitfinexin hakkerointi oli kohtuullisen suuri, noin 120K bitcoinia, nykykurssilla noin 70M dollarin arvosta valuuttaa, lähti hakkerin osoitteeseen. Puhtaasti fundamentaalinen vaikutus hakkeroinnilla voi olla peräti positiivinen, koska nuo 120K bitcoinia tuskin tulee myyntiin pian, eli tarjonnasta lähti juuri melkein 1% kaikista louhituista bitcoineista ja huomattavasti suurempi osa määrästä, jota aktiivisesti treidataan. Bitcoinien sijainti blockchainissa on paikannettu ja niiden liikkeitä seurataan.

Uusi bull market kuitenkin vaatisi sen, että massat alkaisivat laittamaan rahaa taas reilusti bitcoiniin ja tällainen hakkerointi ei ole hyvää mainosta bitcoinille yleisesti. Massat eivät ymmärrä, että vika ei ollut niinkään bitcoinissa itsessään vaan yhdessä, vaikkakin merkittävässä, pörssissä.

Tosin Bitfinex hoiti hakkeroinnin jälkipyykin kohtuullisen asiallisesti, viemällä kaikilta asiakkailta 36%:n osuuden asiakkaan yhteenlasketusta varallisuudesta pörssissä ja luomalla tokeneita, joita vaihtamalla tulevaisuudessa voi saada suurehkonkin osan menettämästään 36%:n osuudesta takaisin. Jos esimerkiksi pörssi olisi pistänyt lapun luukulle ja vienyt kaikki asiakkaiden rahat, kuten Mt. Gox aikanaan niin olisi tämä ollut vieläkin pahempi bitcoinin brändille massojen silmissä, konkurssimenettely on hidas prosessi, eikä sieltä lähellekään täyttä korvausta saa jos mitään.

Bitcoin ETF-rahasto saattaa olla realiteetti lähitulevaisuudessa

Winklevossin veljekset ovat jo pitkään yrittäneet saada heidän Bitcoin ETF-rahastoaan Nasdaq-pörssiin, mutta koska siinä on tullut takaiskuja, ovat he siirtäneet hakemuksensa BATS-pörssiin. Hakemus BATS:iin vaikuttaa lupaavalta, sillä hakemus on päässyt julkiseen kommenttivaiheeseen saakka.

Kommenttivaihe on käynnissä ja sen on tarkoitus päättyä elokuun aikana. SEC-regulaattori saattaa vielä pidentää kommenttivaihetta, mutta olennaista on se, että mikäli ETF hyväksytään, voi sillä olla merkittäviä vaikutuksia Bitcoinin kurssille. Tässä kohtaa on kuitenkin aikaista sanoa miten käy.

Positiivista on se, että Winklevossien ETF ei ole ainoa rahasto jolla on hakemus sisässä. Peliin on tullut mukaan myös SolidX niminen yhtiö, jolla on hakemus sisässä omasta Bitcoin ETF-rahastostaan. SolidX pyrkii New Yorkin pörssiin (NYSE). SolidX:n hakemus ei ole prosessissa yhtä pitkällä kuin Winklevossien ETF, mutta on mielenkiintoista nähdä miten heidän hakemuksensa etenee.

Ensimmäisen Bitcoin ETF-rahaston hyväksynnällä voi olla suuri merkitys Bitcoinille kyseisen ETF:n kautta suoraan, mutta myös siltä osin että se helpottaa uusien Bitcoin-rahastojen perustamista tulevaisuudessa.

Lohkopalkkion puolittuminen

Tästä kirjoitin jo edellisessä pidemmän aikavälin analyysissa. Kertauksena voisi tiivistetysti sanoa, että fundamentaalinen vaikutus on tottakai positiivinen ja tämän päälle voi tulla myös spekulatiivista vielä merkittävämpää positiivista vaikutusta jos massojen ostoherkkyys tapahtuman johdosta nousee.

BTC-BSTMP  Weekly  #4 2016-08-13  14_47_52.401.png

Tässä viikkokaavio, pidemmän aikavälin Elliott Wave -laskennalla, keskiarvokäyrillä, Fibonacilla ja muutamilla fundamentaalisilla huomioilla. The Willy Botista kirjoitin viime kerralla.

Valkoinen 3-aalto näyttää hyvältä, huomioiden, että 3-aallot yleensä ovat impulssin voimakkaimpia aaltoja, vaikkakin bitcoinin kohdalla ero 5-aaltoihin ei ole yhtä merkittävä ollut historiallisesti kuin monissa muissa instrumenteissa. 3-aaltoa myös kasvatti lohkopalkkion puolittuminen.

Valkoinen 5-aalto kuitenkin näyttää liian suurelta, varsinkin huomioiden, että 15 dollarista 265 dollariin nouseminen vaatii huomattavasti vähemmän rahaa kuin 120 dollarista aina 1160 dollariin asti nouseminen. The Willy Botin vaikutus oli lyhytaikainen, mutta botin päivittäinen vaikutus oli huomattava, verrattuna lohkopalkkion puolittumiseenkin.

Myös nousu bear marketin pohjasta näyttää enemmän korrektiiviselta kuin impulsiiviselta. Jos kyseessä on impulssi niin missä on tämän impulssin ensimmäinen aalto? Jos kyseessä kuitenkin on impulssi bear marketin pohjalta, niin sitten ostopaikka tulee toisessa aallossa, jonka tulisi laskea 50-62%:n Fibonacci-tasolle bear marketin pohjalta.

Yhteenvetona voisi sanoa, että tekniseltä puolelta katsottuna näyttää että olisimme vielä bear marketissa pinkin vaihtoehdon mukaisesti, vaikka tekisimmekin vielä yhden huipun 780 dollarin yläpuolelle. Bitfinexin hakkerointi saattaa olla sellainen fundamentti, mikä auttaa momentin kääntymisessä ja toisaalta lohkopalkkion puolittuminen ei välttämättä ole riittävän voimakas positiivinen fundamentti pitämään kurssia ylhäällä ja nousussa.

Katsotaan ensi viikon teknisessä analyysissa tarkemmin, miltä lyhyen aikavälin todennäköisyydet näyttävät.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *