Så här skapar du en lufttät pappersplånbok

En pappersplånbok är ett av de billigaste och säkraste sätten att förvara bitcoins, bara den är skapad på rätt sätt. Pappersplånboken är en enkel uppfinning. Det är en bitcoin-plånbok som printats på papper och visar plånbokens offentliga nyckel alltså public key och motsvarande privatnyckel alltså private key.

Pappersplånböckers trygghet baserar sig på att de inte är kopplade till internet och såvis utanför hackares och andra internet-långfingrades räckhåll. En papperplånbok kan ändå bli fysiskt stulen, eller så kan den försvinna eller förstöras. Det är värt att förvara pappersplånboken i en väldigt noggrant vald plats och omständigheter. Det är förnuftigt att för säkerhets skull skapa åtminstone två kopior på pappersplånboken, som förvaras i olika platser.

Förvara din pappersplånbok i en säker plats, så som kassaskåp.

Så här skapar du en pappersplånbok

Pappersplånboken borde skapas ”lufttät” i offline-status för att den skall bli möjligast säker. I processen behöver du följande verktyg:

1. En dator som sällan kopplas till internet och inte har skadeprogram
2. En printer som inte är kopplat till internet

När du fått dessa två i bruk är du färdig att börja.

1. Gå till adressen https://bitaddress.org/ med din rena dator som sällan kopplas till internet
2. Ladda https://bitaddress.org/ sidan på datorn i html-form med kommandot CTRL-s eller CMD-s
3. Stäng datorns internetuppkoppling
4. Öppna filen du laddat och skapa en bitcoin-adress
5. Försäkra att printern inte är kopplad till internet och printa adressen du skapat
6. Radera alla filer som du laddat ner för processen

På pappersplånboken syns också din privatnyckel, så lönar sig inte att visa den åt andra.

Nu har du i dina händer en pappersplånbok skapad i offline-status. Det betyder att det i praktiken inte finns någon chans att din privatnyckel skulle ha läckt på internet. Du kan nu lagra bitcoin i din nya lufttäta pappersplånbok genom att använda public keyn på pappersplånboken som mottagaradress.

Denarium-mynten som produceras av Prasos är likt pappersplånböcker omöjliga att hacka. De har planerats för att tåla tid och hårda omständigheter.

Ladda kan du ofta, lyfta bara en gång

Det bär sig att överge pappersplånboken efter första gången du lyft något, ifall du vill spara en optimal säkerhetsnivå. Då man lyfter pengar från pappersplånboken blir dess privatnyckel utsatt för internets möjliga faror. I en pappersplånbok kan man deponera flera gånger utan oro, men genast när man lyfter ut pengar är det värt att skapa en ny lufttät pappersplånbok (du kan och borde skapa flera på en gång).

Att lyfta varor från pappersplånboken

Pappersplånbokens innehåll får du enklast tag på genom att använda en pålitlig plånboksapplikation. Sök funktionen “import/sweep private key” i applikationen. Inmata sedan din pappersplånboks private key. I vissa applikationer (t.ex. Jaxx) kan du också skanna din pappersplånboks private key med QR-kod.

Olika plånböcker kan erbjuda som alternativ antingen “import” eller “sweep” funktionerna. Import hämtar din pappersplånboks adresser (public och private key) till förvaring i plånboksapplikationen medan “sweep” skickar din plånboks innehåll till en ny address i applikationen. “Sweep” rekommenderas mera, eftersom “import” funktionen lämnar din dyrbara privatnyckel skapad i offline-status sårbar för internet, vilket i sin tur slopar hela idén av en lufttät pappersplånbok.

Använd eller flytta alltid hela din pappersplånboks innehåll på en gång. När du inmatar privatnyckeln någonstans finns det alltid en risk att någon ojust aktör lyckas få tag på den och stjäl resten av din plånboks saldo.

Då du tömmer din plånbok så kan inne finnas vid sidan om bitcoin också hard fork-mynt, så som bitcoin cash och bitcoin gold. Du kan lyfta dessa ut med en liknande process. För det behöver du en plånboksapplikation som erbjuder multitoken-stöd, så som Jaxx eller Coinomi.

Avslöja inte din plånboks private key åt någon om du vill bevara dina bitcoins! Skydda den som en dyrbar hemlighet, vilket den i faktum är.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *