Euro laskee ja Bitcoin nousee hurjaa vauhtia, mitä ihmettä oikein tapahtuu?

Tällä viikolla Bitcoin on ollut uutisissa laajalti liittyen Bitcoin-vaihdannan kasvuun Euroopassa. Asiasta uutisoivat muun muassa Financial Post, Business Insider, Betabeat, Slashdot ja ZDNet. Samanaikaisesti Bitcoinin vaihtokurssi on noussut 5,2 euroon, joka on vuoden 2012 huippulukema. Mitä ihmettä oikein tapahtuu?

Alkuperäinen uutisartikkeli Financial Postissa väittää Bitcoinin euromarkkinoiden vaihtovolyymin nousseen huomattavasti. Tarkistimme lukemat ja se väite pitää paikkansa. Touko-kesäkuun aikana euroilla käyty vaihto on pörssistä riippuen ollut vähintään 20% ja parhaimmillaan jopa 100% vilkkaampaa kuin edellisen kuuden kuukauden keskimääräinen vaihto.

Mikä Bitcoinissa oikein kiehtoo? Bitcoinin yksi keskeinen ominaisuus on se, että se on itsenäinen raha, joka toimii erillään pankkijärjestelmistä ja maksunvälittäjistä. Bitcoinin avulla voi siirtää rahaa ilman perinteisiä välikäsiä ja kaikenlisäksi suhteellisen anonyymisti, joka ei muilla digitaalisilla maksutavoilla ole mahdollista. Pankkeihin ja muihin rahamaailman jätteihin ei kohdistu suurta luottamusta tällä hetkellä, varsinkaan Euroopassa, joten kiinnostus vaihtoehtoja kohtaan on luonnollisesti kasvussa.

Bitcoinin suuri vahvuus on myös se, että koska se toimii itsenäisesti, ei myöskään sen rahapolitiikkaa hallitse mikään keskitetty taho. Itseasiassa Bitcoinin rahapolitiikkaa ei hallitse kukaan vaan sillä on yhteisesti hyväksytyt pelisäännöt. Ne säännöt on määritetty Bitcoinin avoimeen ohjelmakoodiin alusta lähtien. Bitcoinin kanssa ei tarvitse pelätä, että jokin eliittitaho printtaisi lisää ja lisää rahaa, heikentäen samalla nykyisen rahan arvoa. Sellainen ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Lopuksi täytyy todeta, että vaikka sitä kuin toivoisi tai ajattelisi optimistisesti, tosiasia on että nämä artikkelit liioittelevat Bitcoinin roolia turvasatamana. Bitcoin-kauppa euroalueella on kieltämättä lisääntynyt ja yhä useampi ajattelee sitä varteenotettavana kohteena hajauttaa omia säästöjään, euron romahdusta pelätessä. Silti perinteiset turvasatamat nauttivat edelleen huomattavasti suurempaa kysyntää ja Bitcoin on lähinnä marginaalivaluutta.

Tästä huolimatta tämä mediahuomio ja monet muut viime aikaiset kehitysaskeleet Bitcoin-maailmassa ovat saaneet ihmiset ajattelemaan, joka on hyvä asia. Se itsessään lisää Bitcoinin käyttöä.

On tärkeää aika ajoin muistuttaa, että Bitcoin on todellinen, käyttökelpoinen ja vallankumouksellinen raha. Tässä vaiheessa olisi mielestäni hyvä aika alkaa suhtautua siihen hieman vakavammin.