Oma setelipaino pystyyn

Fyysinen käteinen on vanha ja toimiva konsepti. Yksityisyydensuoja ja anonymiteetti on käteisen käytössä mahdollista. Lisäksi fyysinen käteinen on helppo ymmärtää ja käyttää – yleensä se onkin esim. lasten ensimmäinen tapa käyttää rahaa.

Käteiseen liittyy kuitenkin ongelmia, jotka voivat muodostua vakavammiksi tulevaisuudessa. Keskuspankit pystyvät tietysti halutessaan painamaan käteistä rahaa niin paljon kuin haluavat, jolloin käytössä kiertävän käteisen ostovoima alenee. Ja vaikka luottaisikin keskuspankkeihin, kuka tahansa yksityinen toimija, joka omaa tarpeeksi tietotaitoa ja resursseja, pystyy väärentämään käteistä. Dollarimarkkinoilla liikkuukin väärennöksiä, joita edes parhaimmat ekspertit eivät pysty erottamaan aidoista.

Bitcoineja ei voi väärentää, koska protokolla ratkaisee nk. double spend-ongelman. Myöskään keskuspankkeja ei bitcoin-taloudessa ole, joihin tarvitsisi luottaa. Kuitenkin koska bitcoin on virtuaalinen, koetaan sen ymmärtäminen käyttäminen ja ymmärtäminen usein vaikeaksi. Eräs tapa bitcoinien käyttöön ovat paperi-lompakot.

Paperilompakoilla voit säilyttää bitcoineja paperilla. Käteisen tyyliseen kauppaan bitcoin paperilompakot eivät sovellu. Jos joku tietää yksityisavaimen, se voi minä ajan hetkenä hyvänsä käyttää avaimeen liittyvät bitcoinit. Paperilompakoilla on kuitenkin muita käteviä sovelluksia:

  • Bitcoin-järjestelmän havainnollistaminen ja opettelu
  • Oikeinkäytettynä suhteellisen turvallinen tapa säilyttää bitcoineja, generointi offline-koneella
  • Kauppa kun luottamusta on paljon, esim. perhe- tai kaveripiirissä

Yksinkertaisin mahdollinen bitcoin-lompakko sisältää pelkästään yksityisavaimen. Yksityisavaimesta voi muodostaa siihen liittyvän bitcoin-osoitteen, tai sen voi suoraan lunastaa. Käytettävyyden kannalta bitcoin-seteliin kannattaa yleensä kuitenkin laittaa sekä yksityisavain että siihen liittyvä bitcoin-osoite.

Muuten bitcoin-käteisessä on lähinnä taivas rajana – niitä voi luoda kaikennäköisiä ja -kokoisia. Voit säilöä bitcoin-paperille vaikka miljoona bitcoinia, tai sitten vain yhden satoshin (0.00000001 BTC). Voit ladata bitcoin-paperilompakkoa vaikka lennossa – voit säilyttää lompakossasi bitcoin-osotteen vastaanottamista varten, ja säilyttää yksityisavainta kassakaapissa.

Paras puoli bitcoin-seteleissä on se, että ne eivät ole riippuvaisia mistään muusta kuin itse bitcoin-verkon olemassaolosta – ja tällä hetkellä näyttää varsin todennäköiseltä, että bitcoin-verkko on tullut jäädäkseen. Eli vaikka käyttämäsi bitcoin-lompakkopalvelu kaatuisi, voit edelleen lunastaa bitcoin-paperilompakkosi jossain toisessa palvelussa tai suoraan bitcoin-protokollaa käyttäen vaikkapa kymmenenkin vuoden jälkeen.

Bitcoin-setelien luominen

Bitaddress.org:in avulla voit tulostaa uniikkeja bitcoin-seteleitä seuraavasti:

  1. Käynnistä web-selain. Suositeltavaa käyttää incognito-modea tai vastaavaa
  2. Mene bitaddress.org -osoitteeseen, kytke internet pois päältä
  3. “Paper Wallet” -> “Print”
  4. Tyhjennä selaimen välimuisti ja kaikki yksityinen data, sulje selain

Foliohatut luultavasti urputtavat näistä ohjeista, joten lopussa on lisäohjeita turvallisuushakuisille [1].

Voit lisätä hienouksia bitcoin-seteleihin jälkikäteen – itse laminoin niitä. Yksityisavaimen päälle voi myös laittaa jonkunlaisen tamper-evidence tarran.

Bitcoin-setelien kustomointi

Bitaddress.org on vain staattinen HTML/javascript-sivu, jonka voit ladata tietokoneellesi ja kustomoida sitä mielin määrin. Luonnollisinta on tietty tehdä oma design bitcoin-seteleille. Se onnistuu seuraavasti:

  1. Luo oma designisi ilman QR-koodeja millä tahansa ohjelmalla, kuvasuhde 795×430 pikseliä
  2. Tallenna kuva png-muodossa ja muunna se base64-dataksi
  3. Korvaa HTML-tiedostosta javascriptin sisällä oleva “papersvg” -img-tagi

Voit luonnollisesti muokata mitä tahansa muutakin sivuston sisällä olevaa, ja uploadata html-tiedoston omalle palvelimellesi jolloin muut voivat generoida seteleitään sillä.

Jos onnistut tekemään hienon kustamoinnin, osallistu skabaan foorumilla.

Bitcoin-seteleiden lataus ja lunastaminen

Lataus onnistuu luonnollisesti millä tahansa QR-koodeja tukevalla mobiililompakolla. Toteutimme easywallet.org -palveluumme ominaisuuden, jolla yksityisavaimet voi myös lunastaa (iPhone/Android). Pienellä säätämisellä se onnistuu yhdellä täpäytyksellä. Easywallet.org ei importtaa yksityisavaimia, vaan ainoastaan tarkistaalöytyykö avaimeen liitettynä käyttämättömiä transaktioita ja käyttää ne sinun lompakko-osoitteeseesi. Eli yksityisavain ei ole palvelun tiedossa kuin alle sekunnin ajan.

Linkkejä 

https://github.com/salfter/btcnotes/ – nätit moniväriset bitcoin-setelit
https://github.com/kangasbros/skimpybtcnotes – oma tekeleeni, minimalistiset bitcoin-setelit/säilytysarkit
http://ocantinhodadama.clinicadosom.com/2012/07/20/bitcoin-note-design-psd-file/ – hieno design PSD ja SVG-formaatissa
https://casascius.com/graphnote.zip – toinen design
https://bitcointalk.org/index.php?topic=92969.0 – paljon erilaisia designeja ja keskustelua
https://github.com/pointbiz/bitaddress.org – bitaddress.org githubissa

[1] Lisäturvaoppaita bitaddress.org -palvelun käyttöön 

  • Käytä linux-distroa usb-tikulta, esim. tails.boum.org
  • Älä yhdistä printteriä koskaan verkkoon kytkettyyn koneeseen tai lähiverkkoon (reptiliaanit hallitsevat tulostimenvalmistajayrityksiä)
  • Lataa bitaddress.org tiedosto kiintolevyllesi ja tarkista SHA1-summa
  • Kääri kaikki mahdollinen folioon

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *