Veckogranskning 29/2018: Hackade Bitcoin Hillary Clintons e-post?

Rubriken kunde anses vara avsiktligt missledande clickbait, men när vi lever i sådana tider med Internets snabbjournalism så får det vara. Hela världen har talat om Rysslands presidents Vladimir Putins och USA:s presidents Donald Trumps möte i Helsingfors. Och så har man också (igen) blandat in Bitcoin i härvan. I USA  misstänks 12 Rysslands underrättelsetjänstens arbetare för att ha inblandat sig i USA:s presidentval. Hackarna påstås nämligen ha använt bitcoins i en del av sin verksamhet.

Men mer om det om en stund. I den här granskningen går vi mer detaljerat in på Bitcoins teknologiska utveckling. Den har på sistone fått mindre uppmärksamhet då alla ögon – medgivetvis också våra – främst har studerat kurskurvorna. Bitcoin har ändå utvecklats hela tiden. I nära framtiden kan vi bla. se en uppdatering som förbättrar Bitcoin och påstås vara lika betydande som SegWit förra året. Dessutom funderar en grupp utvecklare ifall bitcoins kunde brytas med laser.

I andra nyheter kollar vi Schweiz där en bemärkt börs överväger bitcoin-handel, samt Sydafrika där flera ångrar att de inte köpt bitcoins tidigare. (Sörj inte bröder och systrar, ni hinner ännu!)

Dessutom har Bittiraha publicerat en uppdaterad version av Prasos Ab:s v.d. Henry Brades klassiska artikel, som berättar varför det bär sig att köpa bitcoins.

Mer om bitcoins kursutveckling kan du läsa från Toni Kosonens blogg.

Bitcoin har kraft och magi – och nu är det bra stund att köpa.

Bitcoins nästa stora uppdatering

Bitcoin kommer i framtiden att få sin nästa stora uppdatering, som uppskattas vara nästan lika betydande som Segregated Witness –uppdateringen som implementerades förra året. Förra veckan presenterade Pieter Wuille, en av Bitcoins viktigaste utvecklare, så kallade ”Schnorr-signaturer” och hur de kunde anknytas till Bitcoin.

Som enklast betyder Schnorr-signaturerna ett nytt sätt varmed Bitcoin-användare kan skapa kryptografiska nycklar för att använda Bitcoin. Jämfört med tidigare ECDSA-algoritmer ger Schnorr-signaturerna betydliga fördelar. Exempelvis kan deras säkerhet bevisas matematiskt. Dessutom möjliggör Schnorr-signaturerna utvecklingen av flera andra lösningar och applikationer.

Schnorr-signaturernas implementering i Bitcoin förutsätter ändå stora ändringar i Bitcoins kod. För att dessa ändringar kunde implementeras tillräckligt tryggt krävs det ännu långvarig testning och kritisk diskussion.

I fråga om Schnorr-signaturer verkar det inte vara liknande problem som med SegWit förra året. Medan SegWit skapade Bitcoin-kopian Bitcoin Cashs splittrande från Bitcoins blockkedja, kommer Schnorr-signaturer troligen att tas i bruk utan större ståhej, eftersom de har en starkare konsensus bakom sig.

Med Schnorr-signaturer kan Bitcoin ta nästa steget i sin utveckling till en global valuta.

Ryska hackare påstås ha använt bitcoin

Rysslands påstådda ingrepp i USA:s presidentval har också hittat sin väg till kryptovalutornas värld. Rod Rosenstein från Förenta staternas åklagarmyndighet har avslöjat att 12 Rysslands underrättelsetjänstens arbetare misstänks ha använt bitcoins för att påverka USA:s val.

USA:s åklagare tror att Rysslands underrättelsetjänstens myndigheter skulle ha använt bitcoins – en del som de själv skapat med brytning – för att köpa t.ex. Internet-adresser och andra tjänster som de använde i sin propagandakampanj.

Flera USA:s bitcoin- och kryptovalutafientliga politiker har börjat använda nyheten som ett slagvapen mot hela Bitcoin-samhället. T.ex. USA:s kongressmedlem Emanuel Cleaver krävde i sociala medier att kryptosamhället skulle ta ansvar för hacket.

Bitcoin-samhället naturligtvis svarade på kritiken. Bitcoin har försvarats bla. då man konstaterat att även om Bitcoin skulle ha använts i fallet, så är det inte Bitcoins fel. Samtidigt påminde Bitcoin-samhället att demokraterna själva hade saboterat Bernie Sanders’ kampanj och favoriserat Hillary Clinton under presidentvalens primärval.

Oberoende av andra faktorer är fallet en bra påminnelse om att Bitcoin inte är ett särskilt bra verktyg för kriminell eller annan tvivelaktig verksamhet. Bitcoin har utgångsvis planerats som ett öppet och transparent system, varmed den fungerar betydligt bättre i laglig ekonomisk verksamhet än något som man vill hålla hemligt.

Enligt Vladimir Putin har Ryssland inte intervenerat i USA:s presidentval, men USA:s åklagarmyndighet är av annan åsikt.

Moderbolag av Schweiz’ största börs överväger krypto

Ägaren av största börsen i Schweiz, SIX Group, har berättat att de är öppna för att erbjuda kryptovalutor  i sin kommande digitala bas. Basen är avsedd att bli publicerad i mitten av 2019.

”Vid sidan om traditionella finanstjänster vill flera företag och investerare utnyttja nya digitala sätt att samla investeringar och utbyta digitala nyttigheter,” berättar SIX Groups talman Stephen Meier åt lokala Swissinfo-nyhetstjänsten.

Enligt Meier skulle kryptovalutors utbyte i digitjänsten redan nu vara möjligt, men SIX Group har inte bestämt vilka produkter och tjänster de tar med.

I Schweiz har man förhållit sig exceptionellt positivt till kryptovalutor och blockkedjan. Schweiz har aktivt försökt skapa förmånlig politik för finansteknologiföretag för att attrahera mer företagsverksamhet till landet samt ge redan existerande företag möjligast vida färdigheter att dra nytta av moderna teknologins möjligheter.

SIX Group är schweiziska börshandelns ledare och deras intresse för kryptovalutor kan betyda att kryptoanvändning blir ännu mer allmänt i Schweiz.

38% sydafrikaner ångrar att de inte investerat tidigare i bitcoins

Afrikanska finansföretaget Old Mutual Limited har utgett sin årliga frågeenkät, som kartlägger sydafrikaners intresse och kunskap om olika investeringar. I år karterades också svararnas förståelse och intresse för bitcoin.

Enligt enkäten är sydafrikaners relation till kryptovalutor i genomsnitt bra. 38% av svararna berättade att de hoppas de hade investerat i kryptovalutor tidigare. 71% av svararna trodde att man med kryptovalutor kan göra bra vinster. Fastän kryptovalutor är ett komplicerat tema, berättade endast 53% av svararna att de inte förstår hur kryptovalutor fungerar.

Trots att frågeenkäten i genomsnitt tyder på positivt förhållande bland medborgare, delar Sydafrikas centralbank inte synen. Enligt centralbanken fyller kryptovalutor inte pengars krav. Centralbanken har ändå skapat en arbetsgrupp för att formulera ny reglering och övervakning av kryptovalutor.

Sydafrikaner förhåller sig positivt till bitcoin, vilket förhoppningsvis skapar press för banker att skapa bättre lagstiftning som godkänner dem.

Optisk brytning kan lösa flera problem

En ny sorts ”optisk brytning” kan i framtiden utmana traditionella proof-of-work-brytningen. Ideella organisationen PoWx har börjat utveckla ny teknologi i bitcoin-brytning som baserar sig på laser. Organisationen har gett teknologin namnet “optisk PoW”.

Ifall denna nya teknologi visar sig fungera, kan man med den bygga betydligt förmånligare brytningsapparater, som förbrukar betydligt mindre energi. Enligt PoWx kunde nya slags brytningens lösa problem relaterade till bitcoin-brytningens centralisering och energiförbrukning.

För att nya brytningen skulle kunna bli verklighet krävs det ännu att flera problem blir lösta. PoWx har bara lite resurser jämfört med stora brytningsföretag. Dessutom förutsätter brytningsalgoritmernas ändring tillräckligt stor acceptans i hela Bitcoin-samhället.

Trots problem stöder också en del utvecklare av Bitcoins referensprogram Bitcoin Core tanken.

”Bitmain hotar Bitcoins säkerhet genom att kontrollera en så stor del av nätets brytningskraft, så det är oundvikligt att vi byter proof-of-work-algoritmen. Ett problem som förvärrar brytningens centralisering är elektricitetens pris. Stora operatörer får i genomsnitt el billigare än vanliga användare. Optisk PoW påstår att metoden kunde lösa största delen av dessa problem,” berättar Luke Dashjr, en av Bitcoin Cores utvecklare, åt Bitcoin Magazine.

Ifall optisk brytning fungerar kunde vi alla äga en liten laserapparat som bryter bitcoins med minimala kostnader. (BILD: Jeff Keyzer)

Kinesisk uppfinning lagrar kulturarv i blockkedjan

Tre uppfinnare från Kinas Tsinghuans universitet har ansökt om patent för en blockkedjeapp, vars syfte är att lagra kulturellt betydande föremål hållbart i blockkedjan. Blockkedjan skulle både möjliggöra bättre lagring av kulturellt viktig information samt dess effektivare fördelning.

Systemet som presenterats i patentet grundar sig på 3D-simulering. 3D-modellerna av föremålen sparas i blockkedjan, varifrån olika institut kan ladda dem ner för undersökning eller 3D-printat för en utställning.

Enligt uppfinnarna skulle idealet vara om exempelvis museer fungerade som blockkedjans knutar och uppehållde en egen kopia av blockkedjan. Då skulle alla samlingar beständigt kunna användas av alla museer och blockkedjan skulle ha tillräckligt många kopior för att vara säker.

Trots att forskarnas patent fokuserar på kulturellt viktiga föremål, kunde 3D-skanningens och –printningens utveckling möjliggöra att samma teknik används till andra saker, exempelvis till fossiler eller rymdstenar.

Med blockkedjan kunde varje museum skapa en utställning av vårt kollektiva kulturarv. (BILD: PericlesofAthens)