Viikkokatsaus 49/2018: Bitcoin laski marraskuussa historiallisen kovasti

Bitcoinin kurssi on laskenut rauhallisesti lähes koko vuoden ajan saavutettuaan viime vuoden joulukuussa järjettömän kovat huippuennätykset. Marraskuussa bitcoin näki kovinta laskua vuosikausiin ja muut kryptot tulivat tiukasti perässä. Tämä sai median ja sosiaalisen median koiranleuat luonnollisesti vääntämään vitsiä siitä, miten Bitcoin on kuollut.

Mutta eipä se nyt vielä kurssilaskusta huolimatta mitenkään erityisen kuolleelta vaikuta. Kurssi on kasvanut alle vuosikymmenessä muutamista senteistä useisiin tuhansiin, mikä on melko hyvä suoritus, vaikka lyhyemmällä skaalalla onkin nähtävissä kuplia, niiden puhkeamisia, korjausreaktioita ja muuta vastaavaa.

Tästä on tietty täysin mahdotonta sanoa, että mihin suuntaan seuraavaksi lähdetään. Tätä toimittajaa paremmin kysymykseen osaakin vastata tekninen analyytikkomme Toni Kosonen, joka käsittelee tuoreimmassa analyysissään nykytilanteen epävarmuutta ja muita tekijöitä. Joka tapauksessa ainakin tällä hetkellä bitcoin on edullista, jos on miettinyt vaikka joululahjaa jollekin asiasta kiinnostuneelle kaverilleen.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin haluaa sinut ja kurssin lähestyessä pohjalukemia alkaa olla hyvät paikat hypätä mukaan junaan.

Marraskuu oli kryptokursseille kovin 7 vuoteen

Bitcoin näki marraskuussa kovimman kuukausittaisen laskukautensa sitten vuoden 2011. Marraskuun aikana bitcoinin kurssi laski jopa 37.5%. Joulukuun alussa kurssi on liikkunut noin 4 000 dollarin kieppeillä, mikä on lähes 2 400 dollaria laskua kuun alusta.

Viimeksi näin kova kuukausittainen tiputus nähtiin elokuussa 2011, jolloin bitcoinin kurssi tipahti noin 8 dollarista 4,80 dollariin, mikä tarkoitti noin 40 prosentin laskua.

Kuten yleensä, myös nyt kryptovaluuttojen yleinen kurssikehitys on seurannut bitcoinin kurssikehitystä ja se on ollut koko kuun laskusuuntainen. Vaikka eri kryptovaluuttojen suhteellinen vahvuus toisiinsa vaihtelee, bitcoin on edelleen ylivertainen markkinajohtaja ja suurin osa muusta kryptovaihdannasta hoidetaan bitcoinin kautta.

Markkinoita näyttäisi edelleen vaivaavan epävarmuus siitä, tuleeko lasku jatkumaan vai ollaanko pohja jo saavutettu. Joka tapauksessa bitcoinit näyttäisivät olevan vielä ainakin jonkin aikaa tarjouksessa.

Marraskuu on pitänyt monet Bitcoin-harrastajat tiukasti kiinni kurssikäppyröissä.

Bitcoin on julistettu kuolleeksi yli 326 kertaa

Bitcoinin laskeva kurssi on luonnollisesti herättänyt myös median kiinnostuksen. Laskeva kurssi on saanut kaikenlaiset asiantuntijat kertomaan medialle, miten “bitcoin on kuollut”.

Mikrobitti on uutisoinut 99Bitcoins-sivuston tilastoista, joihin sivusto on kirjannut kaikki kerrat, kun englanninkielinen media on julistanut Bitcoinin kuolleeksi. Marraskuun loppuun mennessä Bitcoin oli julistettu englanninkielisessä mediassa kuolleeksi ainakin 326 kertaa. Koska 99Bitcoins seuraa ainoastaan englanninkielistä uutisointia, todellisuudessa näitä tuomionpäivänennustuksia on moninkertaisesti.

Ensimmäisen kerran Bitcoinin uutisoitiin kuolleen vuonna 2010, jolloin bitcoinin kurssi liikkui noin 0,23 dollarissa. Tämän jälkeen kuolemauutisointi on seurannut vahvasti bitcoinin kurssia: kun kurssi on nousussa, media hypettää Bitcoinia ja lohkoketjua. Kun kurssi on laskussa, media säännönmukaisesti etsii asiantuntijan kertomaan, että Bitcoin on kuollut.

Toistaiseksi mikään näistä Bitcoinin kuolemaa povaavista artikkeleista ei ole osunut oikeaan, vaan Bitcoin on poikkeuksetta selvinnyt kohtaamistaan haasteista, olivat ne luonteeltaan sitten taloudellisia tai teknisiä.

Bitcoinin kuolema on kansanhupia medialle. Aina, kun kurssit myrskyävät, media tulee lähes velvollisuudentuntoisesti kertomaan, että kryptovaluutta on jälleen kerran kuollut.

Louhinnan vaikeusaste tippui toisiksi eniten koskaan

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste on juuri laskenut toisiksi eniten koko historiansa aikana. Bitcoin-louhintaa varten tehtyjen laskutoimitusten vaikeusaste laski joulukuun kolmas päivä jopa 15.1%. Kaikista suurin yksittäinen lasku koettiin marraskuun 1. vuonna 2011, jolloin vaikeusaste tippui kerralla 18%.

Bitcoin-verkko säätelee automaattisesti louhinnan vaikeutta riippuen siitä, kuinka paljon louhintatehoa verkossa on. Mitä enemmän verkossa on louhintatehoa, sitä vaikeammaksi toimitettavat laskutoimenpiteet muuttuvat. Kun verkon louhintateho laskee, myös louhinnan vaikeusaste laskee. Tämän automaattisen vaikeusasteen säätymisen tarkoituksena on, että louhinta tapahtuisi aina suurin piirtein samalla nopeudella ja uusia lohkoja syntyisi aina yksi noin kymmenen minuutin välein.

Louhinnan vaikeusasteen lasku on suoraa seurausta bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kurssin laskusta. Bitcoinin kurssin ollessa korkeampi, kannatti louhijoiden uhrata suurempi määrä energiaa ja laskentatehoa louhimiseen. Nyt louhinta on kuitenkin muuttunut monelle kannattamattomaksi, minkä vuoksi monet louhijat ovat laskeneet louhintatehoaan.

Käytännössä louhintatehon ja vaikeusasteen lasku ei vaikuta Bitcoinin toimintaan mitenkään merkittävällä tavalla. Bitcoin on edelleen ylivoimaisesti suurin hajautetun laskennan operaatio, mitä maailmassa on käynnissä, eikä lohkoketjun murtaminen ole mahdollista.

Louhinnan vaikeusasteen automaattinen säätely varmistaa, että Bitcoin pysyy turvallisena ja lohkoja syntyy tasaiseen tahtiin.

Uusi kryptohaittaohjelma kehittyy automaattisesti

Israelilainen kyberturvallisuusyritys Check Point Software Technologies on löytänyt uudesta KingMiner-haittaohjelmasta ominaisuuden, joka saa haittaohjelman “kehittymään“. Monero-kryptovaluuttaa käyttäjien koneilla salaa louhiva ohjelma muuttaa itseään ja jopa päivittää vanhoja versioita itsestään, kun se kohtaa niitä.

“Haittaohjelma lisää jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja keinoja, joilla se voi välttää havaituksi tulemisen. Ensisijaisesti se manipuloi tarvittuja tiedostoja ja tiedostojen välisiä riippuvaisuuksia, jotka ovat merkittäviä haittaohjelmien tunnistamiseksi,” yrityksen tutkijat kertoivat.

KingMiner kohdistuu ensisijaisesti Microsoftin ohjelmistoja käyttäviin servereihin, joilta se varastaa 75-100% kaikesta laskentatehosta hyökkääjän hyväksi. Lisäksi KingMiner käyttää yksityisiä louhintapooleja lisätäkseen sen salamyhkäisyyttä.

Tutkijoiden mukaan KingMiner on jo levinnyt hyvin laajasti. Sitä on löytynyt ainakin Mexikosta, Intiasta, Norjasta ja Israelista. Ei ole tiedossa, onko KingMiner vielä saavuttanut Suomea.

Tietokonevirukset ja haittaohjelmat yrittävät ottaa mallia evoluutiosta, mikä tekee niistä huomattavasti vaikeampia jäljittää ja pysäyttää.

G20 haluaa edelleen säännellä kryptoja

Kryptovaluutat ovat olleet jälleen puheenaiheena G20-maiden huippukokouksessa Buenos Airesissa. Yksi kokouksen kysymyksistä oli, miten G20-maat voisivat luoda kansainvälisen, avoimen ja vahingonteolle immuunin finanssijärjestelmän, joka toimisi kansainvälisten lakien ja säännösten mukaan. Yhtenä ratkaisuna tähän pidettiin kryptovaluuttoja.

Muutoin kryptovaluuttoja koskeva keskustelu ei sinällään tuonut yllätyksiä. G20-maat toistivat aikaisemmissakin kokouksissa lausutun mielipiteensä, että kryptovaluuttoja ja lohkoketjuteknologiaa tulee säännellä ja valvoa.

“Tulemme reguloimaan kryptohyödykkeitä terrorismin ja rahanpesun varalta siten, että nämä säännökset ovat sopusoinnussa nykyisten standardien kanssa. Lisäksi tarkastelemme muita toimintatapoja tarpeen mukaan,” kokouksesta annettu muistio kertoi.

G20 ja monet muut finanssi-instituutiot ovat antaneet vastaavia kannanottoja usein aikaisemminkin, mutta kannanotoissa harvemmin esitetään konkreettisia keinoja, mitä tämä voisi tarkoittaa. On selkeää, että instituutiot haluavat säännellä kryptoekonomiaa, mutta on hämärän peitossa, miten ne sen aikovat tehdä ja pystyvätkö ne siihen ylipäätään.

G20-kokous Buenos Airesissa keräsi yhteen joukon maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä keskustelemaan kryptotulevaisuudesta.

“Satoshi” osoittaa elonmerkkejä

Satoshi Nakamoton vuosikausia epäaktiivisena ollut profiilisivu P2P Foundationissa osoitti elonmerkkejä ja julkaisi viime kuun lopussa uuden viestin. Mystinen viesti sisälsi pelkästään sanan “nour” lainausmerkeissä eikä kukaan osaa sanoa, mikä kommentin tarkoituksena on.

Satoshi Nakamoto on nimimerkki, jota Bitcoinin luoja (tai luojat) käyttivät. Nakamoto katosi julkisuudesta pari vuotta Bitcoinin julkaisemisen jälkeen, eikä hänestä kuultu sen koomin juuri mitään. Ainoa poikkeus tapahtui vuonna 2014, jolloin Satoshi (tai joku hänenä esiintyvä) kielsi väitteet, että hänen todellinen henkilöllisyytensä olisi selvitetty.

Vaikka viesti laitettiin Nakamoton omasta profiilista, on olemassa monia syitä olettaa, että kyse saattaa olla myös hakkeroinnista. P2P on joutunut myös aikaisemmin hakkeroinnin kohteeksi. Lisäksi Nakamoton profiili on vaihtanut siihen liitettyä sähköpostiosoitetta, minkä vuoksi profiilin käyttäjä on entistä vaikeampi varmistaa. Tämä myös antaisi lisää pohjaa olettaa, että profiili on hakkeroitu.

Mystisintä olisi, mikäli paljastuisi, että kyseessä todellakin on itse Satoshi Nakamoto. Nakamoto voisi edelleen varmistaa oman henkilöllisyytensä lähes aukottomasti esimerkiksi siirtämällä Satoshin aikoinaan louhimia bitcoineja, joiden avain Satoshilla tiettävästi edelleen on.

Toistaiseksi voimme kuitenkin vain odottaa lisätietoja.

Satoshi Nakamoton henkilöllisyys on edelleen salainen, vaikka se onkin “paljastettu” lähes yhtä usein kuin Bitcoin on julistettu kuolleeksi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *