Bitcoinilla on tehty jo puoli miljardia siirtoa – Viikkokatsaus 5/2020

Heipä hei ja hyvää hyistä helmikuuta, arvon kryptokansa! Ulkona sataa jäätä, mutta Bitcoin on lämmennyt varhaiseen kevääseen ja lähtenyt härkäkaravaanin matkassa kohti uusia valloituksia. Jos vauhti jatkuu nykyisellään saatamme pian nähdä kymppikilon rikkoutuvan ja uusia huippuja vielä tämän vuoden puolella.

Bitcoinin kurssikäänteistä voit lukea tarkemmin Toni Kososen blogista. Tuoreessa markkina-analyysissaan Kosonen arvioi terveen kasvun alkavan hitaasti, mutta bitcoinin kohdalla tämä voi olla suhteellista.

Tällä viikolla käsittelemme bitcoinin kasvun ohella muita numeroennätyksiä. Bitcoinilla on nimittäin tehty jo yli puoli miljardia siirtoa reilun kymmenvuotisen historiansa aikana. Mikäli bitcoinin käyttö nousee eksponentiaalisesti tulevina vuosina, voi miljardi mennä rikki huomattavasti lyhyemmässä ajassa.

Muissa uutisissa muun muassa uudistunut Bittimaatti, keskuspankkien digivaluuttamietinnöt ja USA:n merivoimien lohkoketjuhanke.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on aloittanut 2020-luvun härän selässä karhua uhmaten.

Bitcoin on toipunut kuukausien romahduksesta viikoissa

Bitcoin on jatkanut härkämäistä kasvuaan ja lähestyy kirjoitushetkellä kymmentä tuhatta dollaria. Viimeaikaisen nousunsa myötä se on saavuttanut vuoden 2020 ja lähikuukausien kurssiennätyksen. Samalla bitcoin on viikoissa kuronut umpeen suuren osan vuoden 2019 toisen puoliskon pudotuksesta.

Vuonna 2019 bitcoin lähti rakettimaiseen nousuun huhtikuussa. Bitcoinin kurssi ampaisi noin 4100 dollarista nopeasti yli 10 000 dollarin saavuttaen 13 880 dollarin huipun kesäkuussa. Tämä muutaman viikon minihärkämarkkina kääntyi kuitenkin laskuun heinäkuussa.

Nyt nähdyn nousun vauhti on myös ollut huikeaa, joskin aiempaa tasaisempaa. Edellisvuoden 13 880 dollarin huipun ja sitä seuraavan joulukuun 6 425 dollarin pohjan välillä oli 25 viikkoa. Bitcoin on nyt kuronut tästä usean kuukauden romahduksesta lähes 50 prosenttia takaisin vain seitsemässä viikossa.

Bitcoinin lähestyvää lohkopalkkion puoliintumista on pidetty yhtenä merkittävänä tekijänä markkinoiden heränneelle kiinnostukselle. Aiemmat puoliintumiset ovat myös johtaneet merkittävään arvonnousuun, joka on luonnollinen seuraus bitcoinin niukkenevasta tarjonnasta yhdistettynä kasvaneeseen kysyntään.

Tämän vuoden nousu on ollut viime vuotta tasaisempaa ja mahdollisesti kestävämpää.

Bitcoinilla tehty jo puoli miljardia siirtoa

Bitcoin-verkossa on tehty yli 500 miljoonaa transaktiota sen jälkeen kun se julkaistiin 11 vuotta sitten. Lohkoketjuanalyysisivusto Statoshin tilastojen mukaan puolen miljardin raja rikkoutui keskiviikkona 5. päivä helmikuuta.

“Tänään lohkossa 00000000000000000001145bf2e7cb7f04df55feaf3b55d9f6511522bbbf333f korkeudella 616064 Bitcoin ylitti 500 miljoonaa vahvistettua transaktiota lohkoketjussa,” kryptoyhtiö Casan teknologiajohtaja ja Statoshin osaperustaja Jameson Lopp juhlisti Twitterissä.

Ensimmäinen Bitcoin-transaktio tapahtui 12. tammikuuta 2009 Hal Finneyn ja Bitcoinin pseudonyymin luojan Satoshi Nakamoton välillä. Ensimmäinen Bitcoinin käyttö ostotapahtumassa puolestaan tapahtui reilua vuotta myöhemmin 22. toukokuuta 2010, jolloin Laszlo Hanyecz osti kuuluisat kaksi pitsaa 10 000 bitcoinilla.

Tuolloin oli vielä vaikea kuvitella, että bitcoin vain vuosikymmentä myöhemmin saavuttaisi tuhansien dollarien kurssin, miljoonien käyttäjämäärän ja puolen miljardin siirron virstanpylvään.

“Bitcoin ei puhu tästä. Eikä siitä, miten ennennäkemättömiä sen ominaisuudet ovat sensuuria vastaan. Bitcoin vain on ja tekee lohko kerrallaan.” Twitter-käyttäjä Hodlonaut totesi.

Bitcoin-verkossa on toteutettu yli puoli miljardia siirtoa. (KUVA: Statoshi)

Bittimaatti on uudistunut

Bittimaatti bitcoin-automaattien käyttötapa muuttui viime vuoden lopussa. Suurin muutos liittyi uuteen tunnistautumismekanismiin, joka oli seurausta Euroopan Unionin uusista voimaan astuneista kryptovaluuttapalveluja koskevista säännöistä. Säännöt velvoittavat kaikki bitcoin- ja kryptovaluuttapalvelut tunnistamaan asiakkaansa.

Myös Bittimatin kotisivu Bittimaatti.fi on uudistunut. Uudelta sivustolta löytyvät muun muassa koko automaattiverkoston sijainnit sekä jatkuvasti päivittyvät tiedot siitä, paljonko automaateissa on rahaa nostettavaksi. Lisäksi sivuilta pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti automaattien hintatiedot ostossa ja myynnissä.

Bittimaatti on Bittirahaa ja Coinmotioniakin pyörittävän Prasos Oy:n perustama pohjoismaiden suurin Bitcoin-automaattien verkosto. Tällä hetkellä verkosto kattaa 10 automaattia ympäri Suomen.

bittimaatti-cover
Ajankohtaiset tiedot Bittimaateista ja ohjeet niiden käyttöön löydät uudistuneilta Bittimaatin sivuilta.

Bitcoinkeskukselta YouTube-videoita suomeksi

Bitcoinkeskuksen YouTube-kanavalla on alettu julkaisemaan kryptovaluutta-aiheisia videoita suomeksi. Uusimmalla videolla on tehty poimintoja Prasoksen julkaisemasta viimeisen vuosineljänneksen kryptovaluuttaraportista.

Kanava on alkanut julkaisemaan videoita vasta hiljattain, mutta joukosta löytyy myös muuta sisältöä. Kanavalla on julkaistu esimerkiksi yleinen kryptovaluuttojen sijoitusopas sekä bitcoinin tulevaa puoliintumista käsittelevä video.

Vaikka uusin video sisältää vain poimintoja markkinakatsauksesta, voi se olla etenkin audiovisuaalisille oppijille varsinaista raporttia kevyempää pureskeltavaa. Laajempi versio Prasoksen markkinaraportista on ladattavissa täältä.

Voit katsoa poiminnat markkinakatsauksesta yllä olevalta videolta.

Keskuspankit harkitsevat digivaluuttaa

Keskuspankit ympäri maailman ovat jo pitkään pohtineet digivaluuttojen dilemmaa. Nyt kuusi johtavaa keskuspankkia tulee tapaamaan huhtikuussa keskustellakseen omien keskuspankkijohtoisten digivaluuttojen kehityksestä, kertoo The Japan Times.

Lehden lähteiden mukaan Euroopan unionin, Yhdistyneen kuningaskunnan, Kanadan, Japanin, Ruotsin ja Sveitsin keskuspankit tulevat tapaamaan Washingtonissa järjestettävän IMF:n konferenssin yhteydessä. Tapaamisen tarkoituksena on muun muassa jakaa mietteitä digivaluuttojen haasteista, kuten kyberturvallisuudesta.

The Japan Timesin mukaan instituutioiden odotetaan julkaisevan raportin keskustelusta myöhemmin tänä vuonna.

Keskuspankit ovat jo pitkään pähkäilleet digivaluuttoja.

USA:n merivoimat sijoittaa miljoonia lohkoketjujärjestelmään

Yhdysvaltojen merivoimien tutkimusryhmä on sijoittanut 9,5 miljoonaa dollaria kehittääkseen lohkoketjupohjaisen salatun viestintäjärjestelmän. Yhteistyö lohkoketjuyhtö Simba Chainin kanssa vaikuttaa olevan jatkoa aiemmalle sopimukselle, jossa Yhdysvaltojen puolustusvoimat testasi vastaavaa järjestelmää.

Viestintäjärjestelmän arvioidaan olevan käyttövalmis jo vuoden 2020 aikana. Päivityksiä ja parannuksia tullaan kuitenkin tekemään tulevan neljän vuoden aikana järjestelmän kehittämiseksi.

Lohkoketjupohjainen järjestelmä on rakennettu Microsoft Azuren pilvialustan päälle ja sallii turvallisen tiedonvaihdon sekä maa- että merioperaatioissa.

Lohkoketjuteknologia tunnetaan sensuroimattomuudestaan ja kryptograafisesta varmuudestaan, mikä tekee siitä erinomaisen arkaluontoisen viestinnän salaamiseen. Vaikuttaakin siltä, että ainakin Yhdysvaltain asevoimat näkee lohkoketjussa todellista potentiaalia ja pyrkii aktiivisesti integroimaan teknologiaa järjestelmiinsä.

Lohkoketjuteknologia soveltuu erinomaisesti puolustusteollisuuden tarpeisiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *