EU:n lakiehdotus korostaa tarvetta Bitcoinille – Viikkokatsaus 45/2020

Bitcoinin kurssi nousee räjähdysmäisesti ja mikäli suunta jatkuu tällaisena, tulemme myös tänä jouluna näkemään uuden hintaennätyksen. Bitcoinin kurssi ei ole ollut koko sen historiassa näin korkealla kuin muutamina päivinä. Alkaakin näyttää vahvasti siltä, että lähitulevaisuudessa ylitämme pisteen, jolloin paluuta nelinumeroisiin hintoihin ei enää ole.

Tässä viikkokatsauksessa emme kuitenkaan keskity hinnannousuun, sillä senhän näette suoraan myös sivumme hienosta mittarista. Sen sijaan keskustelemme lohkoketjusta ja sen mahdollisuuksista.

Tulevaisuus voi näyttää välillä synkältä. Ensinnäkin Internetiä valvotaan ja kontrolloidaan jatkuvasti enemmän ja välillä tuntuu kuin eläisimme orwellilaisessa dystopiatarinassa. Samaan aikaan ilmastonmuutos uhkaa koko planeettamme elinpiiriä ja vielä siihen päälle korona.

Lohkoketju voi kuitenkin auttaa kaikissa näistä ongelmista. Lohkoketjupohjainen digivaluutta voi suojata kansalaisten yksityisyyttä ja vapautta, vaikka valtiot säätäisivät minkäkinlaisia lakeja niitä rajoittamaan. Maailman talousjärjestön OECD:n mukaan taas lohkoketju voi toimia jopa tienä ympäristöystävälliseen ja kestävään digitalouteen. Myös koronaa vastaan on kehitetty erilaisia lohkoketjupohjaisia sovelluksia.

Viime viikkarin voitte lukea täältä.

Bitcoin on matkalla kohti Kuuta ja nykyään tuo Kuukin näyttää konservatiiviselta maalilta.

Bitcoin voi estää osan EU:n valvontahaluista

Euroopan neuvosto on julkaissut uuden lakiluonnoksen, jonka tarkoituksena on toimia pohjana uusille eurooppalaisille kryptattua teknologiaa koskeville lakimuutoksille. Lakiluonnoksessa neuvosto ehdottaa, että kryptattua viestintää kehittäville yrityksille voitaisiin asettaa velvollisuus tehdä ohjelmistoihinsa takaportteja, joilla viranomaiset voisivat rikkoa kryptauksen.

Neuvoston luonnos ei suoraan vaadi takaportteja, mutta se mahdollistaisi EU:n jäsenvaltioille oikeuden säätää tällaisia velvoitteita kansallisesti. Informaation turvallisuudesta ja yksityisyydestä huolestuneet tahot ovat ottaneet uutisen vastaan pelolla.

Maailman suurimpiin kuuluvan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Foundationin päästrategisti Alex Gladsteinin mukaan EU:n tuleva sääntely korostaa Bitcoinin kaltaisten järjestelmien tarpeellisuutta. Vaikka laki säätäisi takaportteja, voivat Bitcoinin kaltaiset teknologiat silti suojella kansalaisten yksityisyyttä.

“Mielestäni meidän tulee olla hyvin huolissamme tällaisista kannanotoista, mutta samaan aikaan luottavaisia siihen, että teknologia voi estää suuren osan valvonnasta. Bitcoin tulee antamaan meille uskomattoman työkalun, jonka avulla voimme taistella vastaan ja saada turvallisen digivaluutan, josta on aikaisemmin voitu vain unelmoida. Ja se taas voi toimia tehokkaana esteenä yhä kasvaville valvontavaltioille,” Gladstein selitti.

EU on perustellut valvontahalujaan rikollisuuden ja terrorismin torjumisella.

Miljardin edestä Silk Roadin bitcoineja takavarikoitiin

Yhdysvaltain oikeusministeriön virkamiehet takavarikoivat viime viikolla yli miljardin dollarin edestä bitcoineja, joiden uskotaan liittyvän vuonna 2013 suljettuun Internetin piilopalvelu Silk Roadiin. Takavarikko on Yhdysvaltain historian suurin kryptovaluuttatakavarikko.

Takavarikkodokumenttien mukaan bitcoinit kuuluivat Silk Roadin perustaja Ross Ulbrichtille. Dokumenttien mukaan hakkeri varasti kyseiset bitcoinit vuonna 2013 ja luovutti ne vapaaehtoisesti viranomaisille.

Ross Ulbricht tuomittiin vuonna 2015 elinkautiseen vankeuteen. Tuomiota on kritisoitu laajasti sekä kryptovaluuttayhteisössä että ihmisoikeusaktivistien toimesta.

Ross Ulbricht on tuomittu elinkautiseen, mutta hänen lakimiehensä pyrkivät vielä muuttamaan tuomiota. (KUVA: Ross Ulbricht)

PayPalin kryptopalvelu on julkaistu

PayPalin kryptovaluuttapalvelut ovat avautuneet virallisesti yrityksen yhdysvaltalaisille asiakkaille. Tämä tarkoittaa, että miljoonien käyttäjien on nyt helpompi ostaa ja käyttää bitcoinia sekä tiettyjä muita kryptovaluuttoja.

Toistaiseksi palvelu tukee Bitcoinia, Ethereumia, Bitcoin Cashia sekä Litecoinia. PayPalilla on tarkoituksena laajentaa sekä tuettujen kryptovaluuttojen määrää että kryptovaluuttapalvelujaan kansainvälisille markkinoille ensi vuoden alkupuolella.

Aikaisemmin PayPal on suhtautunut kryptovaluuttoihin ja Bitcoiniin negatiivisesti. Esimerkiksi PayPalin entisen toimitusjohtajan mukaan Bitcoin oli pelkkä huijaus. Nyt yritys on kuitenkin kääntänyt kurssinsa radikaalisti ja uskoo kryptovaluuttojen olevan tärkeä osa tulevaisuuden finanssiteknologiaa.

PayPalin kryptointegraatio on suuri etu kryptovaluuttojen kehitykselle.

Lohkoketju on tie kestävään digitalouteen

Maailman talousfoorumi on kutsunut lohkoketjua uuden kestävän digitaalisen talouden avainteknologiaksi. Talousfoorumi julkaisi tuoreen raportin, jonka mukaan lohkoketjun avulla on mahdollista kehittää uudenlaista ympäristöystävällistä digitaalista taloutta.

“Uskomme, että kestävä digitalous tulee olemaan olennaisessa osassa ohjaamaan pääomaa polttoaineinnovaatioihin, kasvuun ja työpaikkojen luomiseen, minkä lisäksi se tulee tukemaan matalan hiilijalanjäljen taloutta,” raportissa kerrotaan.

Myös Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD uskoo lohkoketjun voimaan. Aikaisemmassa tutkimuksessaan OECD kutsui lohkoketjua kestävän talouden digitaaliseksi mahdollistajaksi.

“Lohkoketjun ja muiden hajautettujen kirjanpidon teknologioiden ydinominaisuudet mahdollistavat syvemmän digitaalisen integraation, standardisaation ja uudenlaisten bisnesmallien synnyn,” OECD:n tutkimuksessa todetaan.

Lohkoketju voi osoittautua odotettuakin tärkeämmäksi teknologiaksi tulevaisuudessa.

Ethereumissa tapahtui odottamaton hard fork

Ethereumin lohkoketju halkesi vahingossa kahdeksi eri lohkoketjuksi viime keskiviikkona kehittäjien aikaisemmin tekemän koodipäivityksen ansiosta. Käytännössä tapahtuma tarkoitti kahden erillisen Ethereumin syntymistä.

Yleensä tällaisista hard fork -päivityksistä kerrotaan ja keskustellaan hyvissä ajoin tapahtumaa. Nyt tapahtunut halkeaminen sen sijaan sattui vahingossa, minkä seurauksena monet toimijat eivät voineet varautua siihen ja he joutuivat tahtomattaan eri lohkoketjuihin.

“Teknisesti kyseessä oli ilman ilmoitusta tapahtunut hard fork. Mielestäni näin suurta epäonnistumista ei pidä aliarvioida, vaan pitää kaikista merkittävimpänä ongelmana, jonka Ethereum on kohdannut sitten neljä vuotta aikaisemmin sattuneen DAO-katastrofin. Asiaa pitää tutkia,” kommentoi Blockchairin pääkehittäjä Nikita Zhavoronkov.

Bitcoin Magazinen mukaan tapaus osoittaa, miten erilainen infrastruktuuri Ethereumille on verrattuna Bitcoiniin. Bitcoin luottaa laajaan konsensukseen, minkä seurauksena sen kehitys on hyvin hidasta. Kehityksen hitaudesta taas seuraa, että kaikki muutokset käydään tarkasti läpi ja ne vaativat suuren hyväksynnän ennen kuin ne otetaan käyttöön. Tämä puolestaan on pitänyt Bitcoinin lohkoketjun turvallisena ja luotettavana.

Ethereumin lohkoketjun muuttaminen on paljon helpompaa kuin Bitcoinissa, minkä seurauksena se on myös vähemmän luotettava.

New Yorkin lentokenttä taistelee koronaa vastaan lohkoketjulla

Newyorkilainen Albanyn lentokenttä on ottamassa käyttöön uudenlaisen lohkoketjukokeilun, jonka tarkoituksena on pystyä tarkkailemaan pintojen ja ympäristön puhtautta reaaliaikaisesti. Sovelluksen uskotaan lisäävän matkustamisen turvallisuutta koronaviruspandemian aikana ja sen jälkeen.

Matkustajille annetaan mahdollisuus ladata älypuhelimeensa sovellus, jonka avulla he voivat skannata pintoihin kiinnitettyjä QR-kodeja. Tämän jälkeen puhelin kertoo heille ajantasaiset tiedot pinnan puhtaudesta. Sovellus antaa myös mahdollisuuden kertoa omia mielipiteitä puhtaudesta.

Albanyn lentokentän mukaan ensimmäinen testi tulee kestämään kolme kuukautta. Testissä lentokentän työntekijät tulevat käyttämään sovellusta seuratakseen, että lentokentällä noudatetaan oikeita puhtausprotokollia.

Korona on vähentänyt globaalia matkustamista huomattavasti ja lentokentät ympäri maailman yrittävät keksiä keinoja parantaa tilannetta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *