Rikkaat ovat löytäneet Bitcoinin – Viikkokatsaus 46/2020

Bitcoinin kurssi on noussut aivan älyttömän korkealle ja vaatii ihmeitä, mikäli emme tule tämän vuoden aikana näkemään täysin uusia ennätyksiä. Vuoden aikana bitcoinin arvo on noussut jopa satoja prosentteja ja se luultavasti jatkaa vielä nousemistaan.

Ei siis ole mikään ihme, että yhteiskunnan varakkaimmat ja miljoonia sijoittamalla tahkonneet ihmiset ovat myös kiinnostuneita bitcoinista yhä kasvavissa määrin. Nämä kaverit yleensä osaavat haistaa rahan ja tietävät, miten sitä tehdään. Jos itsekin tahtoo miljoonia, monesti kannattaa ottaa mallia niiltä, jotka ovat jo onnistuneet siinä.

Tässä viikkarissa tsekkaamme muutamiakin isoihin kihoihin ja heidän sijoituksiinsa liittyviä uutisia. Suurin osa miljonääreistä joko omistaa bitcoineja tai ainakin tahtoo sijoittaa niihin. Lisäksi eräs maailman rikkaimmista kavereista on kertonut pistäneensä kymmenyksen likvideistä sijoituksistaan bitcoiniin. Myös eräs Hollywood-tähtönen on lähtenyt Bitcoinin pariin.

Muissa uutisissa louhimisen kasvaneet tuotot sekä Japanin keskuspankin digijenikokeilu, jonka on tarkoitus tuoda teknologiajätti myös finanssiteknologiassa tälle vuosituhannelle.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin nousu alkaa olla ennätysmäisissä lukemissa – jälleen kerran.

Suurin osa miljonääreistä haluaa bitcoineja

Tuoreen tutkimuksen mukaan miljonäärien, jotka haluavat sijoittaa kryptovaluuttoihin, määrä on kasvussa. Finanssineuvontayritys deVere Groupin teettämän tutkimuksen mukaan jopa 73% miljonääreistä joko omistaa bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja tai vähintään haluaa sijoittaa niihin vuoden 2022 loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa noin 68% nousua sijoittamishalukkaissa miljonääreissä verrattuna vuoteen 2019, jolloin vastaava tutkimus tehtiin edellisen kerran.

Tutkimusta varten haastateltiin henkilöitä, joilla on vähintään miljoonan verran Iso-Britannian puntia. Haastateltavat valittiin ympäri maailmaa muun muassa Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Aasiasta, Lähi-Idästä ja Afrikasta.

“Kyselytutkimuksemme osoittaa, että Bitcoinin vaikuttava suoritus sijoituskohteena houkuttelee varakkaita sijoittajia, jotka näkevät kasvavissa määrin digivaluutan olevan rahan tulevaisuus,” kertoo deVere Groupin toimitusjohtaja Nigel Green.

Yhteiskunnan varakkaimmat kaverit ovat löytäneet viime vuosien aikana kasvavissa määrin Bitcoinin ja kryptovaluutat.

Louhijoiden tuotot ovat vuoden korkeimmillaan

Bitcoin-louhinnan tuotot ovat nousseet vuoden ennätykseen. 18. marraskuuta Bitcoin-louhinnan päivittäiset yhteenlasketut tuotot olivat 21,2 miljoonaa dollaria. Aikaisempi ennätys saavutettiin toukokuun 6., jolloin tuottoa tuli noin 20,6 miljoonaa dollaria päivässä.

Toukokuussa louhinnan tuotot romahtivat, kun bitcoinin lohkopalkkio puoliintui. Tällöin bitcoinin hinta liikkuin noin 9 000 dollarin kieppeillä. Tällä hetkellä kurssi on noin kaksi kertaa enemmän ja pyörii 18 000 dollarin paikkeilla.

Myös louhintateho on lähellä ennätystään. Tällä hetkellä louhintateho liikkuu noin 143,3 eksahashissa per sekunti. Aikaisempi ennätys saavutettiin puolivälissä lokakuuta, jolloin louhintateho oli noin 157,6 eksahashia per sekunti.

Vaikka lohkopalkkiot puoliintuivat, on louhimisen kannattavuus kasvanut.

Bitcoin-osoitteiden määrä on kasvussa

Uusien Bitcoin-osoitteiden määrä on kasvussa, kertovat Glassnoden tilastot. Uusien Bitcoin-osoitteiden syntytahti nousi 18. marraskuuta lähes 25 000 uuteen osoitteeseen tuntia kohti.

Aikaisemmin uusia Bitcoin-osoitteita on luotu näin nopeasti vuoden 2018 tammikuussa, jolloin bitcoinin kurssi oli vielä nykyistäkin korkeammalla.

Uusien osoitteiden luomistahti on silti edelleen kaukana ennätyksestä, joka saavutettiin vuoden 2017 joulukuussa. 21.12.2017 uusia Bitcoin-osoitteita syntyi jopa 600 000 vuorokauden aikana.

Bitcoin-osoitteiden määrä ei suoraan korreloi käyttäjien määrän kanssa, sillä jokaisella käyttäjällä voi olla teoriassa lähes rajattomasti erilaisia Bitcoin-osoitteita. Lisäksi erilaiset palvelut ja sovellukset luovat uusia Bitcoin-osoitteita tarvittaessa käytön mukaan.

Osoitteiden määrästä voidaan kuitenkin tehdä oletus, että Bitcoin-käyttäjien määrä on ainakin jonkinlaisessa kasvussa. Kasvu myös vihjaa, että erilaisia Bitcoin-palveluja ja -sovelluksia käytetään tällä hetkellä enemmän kuin vuosikausiin.

Bitcoin-lompakoita voi luoda rajattomasti, mutta suurimmalla osalla käyttäjistä niitä on vain muutamia. (KUVA: BitcoinXio – CC)

Meksikolainen miljardööri laittoi 10% sijoituksistaan bitcoiniin

Meksikolainen bisnesmoguli ja multimiljardööri Ricardo Salinas Pliego on paljastanut, että noin 10% hänen sijoitussalkustaan on sidottu Bitcoiniin. Pliego kertoi sijoituksistaan Twitterissä.

Pliegon sijoitusten tarkkaa summaa ei tiedetä, mutta niiden voi arvioida olevan merkittäviä. Forbesin mukaan Pliegon omaisuus on noin 11,7 miljardia dollaria. Pliego itse taas on aikaisemmin kertonut, että se on noin 13,8 miljardia.

Pliego myös kannusti seuraajiaan tutustumaan Bitcoiniin ja lukemaan aihetta käsittelevän kirjan The Bitcoin Standard. The Bitcoin Standard on käännetty myös suomeksi nimellä Bitcoin-standardi.

Pliego ei myöskään jäänyt pelkästään kehumaan bitcoinia sijoituksena, vaan hän myös kertoi Bitcoinin poliittisista ulottuvuuksista. Pliegon mukaan Bitcoin voi suojella kansalaisia hallitusten ja valtioiden puuttumista vastaan. Esimerkkinä tästä hän nosti Venezuelan, jossa kansalaiset kasvavissa määrin ovat kääntyneet Bitcoinin puoleen suojellakseen itseään hallituksen talouspolitiikalta ja maata riivaavalta hyperinflaatiolta.

Ricardo Pliegon mukaan fiat-valuutat ovat arvottomia bitcoinin rinnalla. (KUVA: JGTorresH – CC BY-SA 4.0)

Japanilaiset megapankit testaavat digijeniä

Yli 30 japanilaista yritystä on aikeissa aloittaa kokeilun Japanin tulevalla digitaalisella jenillä. Japanin keskuspankki on kertonut lanseraavansa digitaalisen jenin lähitulevaisuudessa vastauksena nopeasti kehittyvälle ja maailmaa muuttavalle finanssiteknologialle.

Näiden yritysten joukossa on myös 3 Japanin suurinta yksityispankkia. Nämä finanssiyritykset, Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group ja Sumitomo Mitsui Financial Group, ovat aikaisemmin kehittäneet omia finanssiteknologioitaan ja digitaalisia valuuttojaan. Nyt alkavassa kokeilussa niiden on tarkoitus kehittää yhteisiä järjestelmiä.

“Japanilla on aikaisemmin ollut useita erilaisia digialustoja, joista mikään ei ole ollut tarpeeksi suuri haastamaan käteismaksuja. Mitä me haluamme tehdä nyt, on luoda järjestelmä, joka tekee erilaisista maksutavoista yhteensopivia,” kertoo kolmen megapankin muodostaman ryhmän puheenjohtaja Hiromi Yamaoka.

Vaikka Japani on perinteisesti yksi teknologisen kehityksen suurvalloista, on maa edelleen kiinni käteisessä. Digitaaliset maksut muodostavat vain 20% Japanin maksuista, mikä on erittäin pieni määrä verrattuna esimerkiksi Kiinaan, jossa 75% maksuista ovat digitaalisia.

Yksi keskuspankin digijeniprojektin tarkoituksista on saada japanilaiset siirtymään pois käteisestä kohti modernia digivaluuttaa.

Game of Thrones -tähti sijoitti bitcoiniin

Bitcoin on jälleen myös julkkisten huulilla. Game of Thrones -tähti Maisie Williams on kertonut ostaneensa ensimmäisen kerran elämässään bitcoineja.

Suositussa sarjassa Arya Starkia esittänyt näyttelijä kysyi aikaisemmin Twitterissä yli 2 miljoonalta seuraajaltaan, tulisiko hänen sijoittaa bitcoineihin. Kysely sai noin 900 000 vastausta, joista yli puolet kannattivat bitcoiniin sijoittamista.

Kyselyn sulkeutumisen jälkeen Williams kertoi sijoittaneensa bitcoineihin, vaikkakaan hän ei kertonut sijoitussummaansa. Williamsin ostohetken jälkeen bitcoinin kurssi on noussut jo 4,5%.

Maisie Williams on viimeisin korkean profiilin julkkis, joka on sijoittanut bitcoiniin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *