Maailmassa on kymmenisen kryptomiljardööriä – Viikkokatsaus 24/2020

Toivottavasti juhannus meni hyvin, arvon lukijat ja kryptotoverit. Ainakin meillä täällä Bittirahan puolella meni. Saunottiin ja tehtiin juhannustaikoja. Nyt tiedämme, minkä värinen Lamborghini meille tulee, kunhan bitcoin rikkoo miljardin dollarin arvon joskus tulevaisuudessa.

Miljardeista puheenollen tiesittekö, että maailmassa on luultavasti hiukan alle 10 kryptovaluuttamiljardööriä? Äkkiseltään määrän voisi kuvitella olevan suurempi, mutta toisaalta jo se on suuri asia, että maailman rikkaimpien joukkoon on noussut kymmenisen kaveria teknologialla, jonka ydintarkoituksena on muuttaa koko talousjärjestelmää.

Tässä viikkarissa kerromme, keitä nämä kryptomiljardöörit ovat. Lisäksi tutkimme, mitä Amerikassa paljon kohua herättänyt paljastuskirja presidentistä sanoo kryptovaluutoista ja Bitcoinista. Muissa uutisissa maailman ensimmäinen lohkoketjuun tallennettu shakkimatsi, Bitcoinin tehon todistava miljardiluokan siirto ja muuta kivaa.

Viime katsauksen voit lukea täältä.

Kryptovaluutat ovat uusi tapa tuottaa taloudellista itsenäisyyttä, tällä kertaa myös valtioista ja keskuspankeista.

Maailmassa on 5-10 kryptomiljardööriä

Maailmassa on vain neljä tunnettua Bitcoin-miljardööriä, arvioivat talousjulkaisu Forbes ja kryptomedia Decrypt. Kaikki neljästä tunnetusta Bitcoin-miljardööristä ovat merkittävien kryptoyritysten johtajia tai perustajia.

Forbesin mukaan tunnetut kryptomiljardöörit ovat Coinbasen perustaja Brian Armstrong, Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao, Ripplen kehittäjiin kuuluva Chris Larsen sekä Bitmain-louhintayrityksen johtaviin insinööreihin kuuluva Micree Zhan.

Neljän tunnetun kryptomiljardöörin lisäksi maailmassa on ainakin yksi kryptomiljardööri, jonka todellinen nimi ei ole tiedossa, eli Satoshi Nakamoto. Nakamoton hallussa olevien kryptojen arvon arvioidaan olevan yli 10 miljardia dollaria.

Julkisten kryptomiljardöörien ja Satoshi Nakamoton lisäksi maailmassa saattaa olla muutamia muitakin kryptomiljardöörejä. Kolmessa Bitcoin-lompakossa, joiden omistajia ei tiedetä, on yli 800 miljoonan dollarin edestä bitcoineja. Koska yhdellä käyttäjällä voi olla käytännössä rajaton määrä lompakkoja, on tarkan arvion tekeminen kryptomiljardööreistä vaikeaa.

Todennäköisesti maailmassa olevien kryptomiljardöörien määrä on yli 5, mutta alle 10.

37-vuoden ikäinen Brian Armstrong on maailman nuorin kryptomiljardööri. (KUVA: GettyImages)

Trump tahtoi valjastaa valtionvarainministeriön Bitcoinin perään

Yhdysvaltain entisen turvallisuusneuvonantaja John Boltonin paljastuskirja presidentti Donald Trumpista kertoo, että Trump oli käskenyt valtionvarainministeriötä hyökkäämään Bitcoinia vastaan.

Kirjan mukaan Trump oli käskenyt valtionvarainministeri Steve Mnuchinia tekemään Bitcoin-vastaisia toimenpiteitä. Trump oli myös kutsunut Bitcoinia huijaukseksi.

Presidentti Trump on kritisoinut Boltonin kirjaa ja väittänyt, ettei kirja pidä paikkaansa. Kuitenkin aikaisemmin hän on ilmaissut omalla Twitter-tilillään vastustavansa Bitcoinia.

“En ole Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen ystävä. Ne eivät ole rahaa ja niiden arvo perustuu pelkkään ilmaan,” Trump kirjoitti viime vuoden kesällä.

Vaikka Trump esittää olevansa eliitin vastainen presidentti, ainakin talouspolitiikassa hän tukee perinteisiä malleja. (KUVA: Gage Skidmore)

Bitcoinilla siirrettiin yli 2 miljardia tunnissa

Niin sanotut Bitcoin-valaat, eli suuria bitcoin-määriä hallitsevat omistajat, siirsivät viime perjantaina 241 175 bitcoinia yhden tunnin kuluessa. Fiat-valuutassa tämä tarkoittaa yli 2 miljardia dollaria.

Siirtoja voidaan pitää historiallisina osoituksina siitä, miten tehokas järjestelmä Bitcoin on. Yli kaksi miljardia dollaria pystyttiin siirtämään noin tunnissa ilman, että mukana oli yhtäkään pankkia tai muuta finanssialan instituutiota.

Bitcoinit lähetettiin yhteensä seitsemässä siirrossa, joista jokainen oli keskimäärin 30 000 bitcoinia. Siirtojen kustannukset olivat keskimäärin alle dollarin per siirto.

Mikäli samat määrät oltaisiin siirretty pankkien kautta, pelkästään käsittelykustannukset olisivat helposti nousseet satoihin tuhansiin dollareihin. Mikään moderni pankkijärjestelmä ei olisi myöskään voinut tehdä ja varmistaa siirtoja yhtä nopeasti kuin Bitcoin.

Bitcoin on todistetusti tehokkaampi digitaalinen tapa siirtää arvoa kuin mikään aikaisempi järjestelmä. (KUVA: m_hassan_m)

Federal Reserven mukaan Bitcoin on fiat-valuuttaa

Yhdysvaltain keskuspankin, Federal Reserven, taloustieteilijöiden mukaan Bitcoin ei ole uudenlaista rahaa, vaan ainoastaan uusi muoto fiat-valuutasta. Taloustieteilijät kirjoittivat näkemyksistään Federal Reserven nettisivuilla.

“Bitcoinia ja laajemmin kryptovaluuttoja kutsutaan usein uudenlaisiksi rahoiksi. Tässä tekstissä kerromme, miksi väite on virheellinen. Bitcoin saattaa olla rahaa, mutta se ei ole uudenlaista,” Fedin taloustieteilijät Michael Lee ja Antoine Markin kirjoittivat.

“Fiat-rahalla tarkoitetaan usein itsessään arvotonta asiaa, joiden arvo perustuu uskomukseen, että niitä voidaan vaihtaa palveluihin ja hyödykkeisiin,” he jatkoivat.

Taloustieteilijät ottivat päinvastaisen kannan kuin mitä fiat-valuutoista yleensä sanotaan. Heidän mukaansa valtiollisten keskuspankkien painamalla rahalla on juridinen asema, minkä vuoksi niitä ei voi kutsua suoraan fiat-valuutoiksi. Sen sijaan bitcoin menee fiat-valuutan määritelmään täydellisesti.

Vaikka taloustieteilijät ovatkin tekstissään kriittisiä Bitcoinia kohtaan ja näyttäisivät käyttävän fiat-valuutan käsitettä tavallisuudesta poikkeavasti, he kuitenkin tunnustavat kryptovaluuttojen hyödyllisyyden. Heidän mukaansa kryptovaluutat voivat ylläpitää monenlaisia eri talousmekanismeja, kuten esimerkiksi kultaan sijoittuja vakaavaluuttoja, osakkeiden tavoin toimivia ICO-poletteja tai tavanomaista fiat-valuuttaa.

Yleensä fiat-rahana pidetään Federal Reserven ja muiden keskuspankkien valuuttoja.

Maailman ensimmäinen lohkoketjuun tallennettu shakkimatsi on pelattu

Maailman ensimmäinen lohkoketjuun tallennettu shakkimatsi on pelattu. Pelissä toisistaan mittaa ottivat shakin suurmestari Sergei Karjakin sekä proof-of-stake-lohkoketjujärjestelmä Algorandin perustaja Silvio Micali. Ottelu oli uuden FIDE Online Arena -nettishakkialustan neitsytpeli ja Maailman shakkijärjestö näytti ottelun suorana.

Vaikka shakkia pidetään “herrasmiesten pelinä”, on huijaaminen myös shakin ongelmana. Lohkoketjuun tallennetuilla peleillä on tarkoitus saada minimoitua huijausongelmaa. Lohkoketjuun voidaan tallentaa kaikki siirrot pysyvästi ja helposti tarkistettavasti, jolloin huijaaminen kenenkään huomaamatta muuttuu lähes mahdottomaksi.

Teknologiselta kannalta peliä pidetään yhtenä merkittävimmistä shakkiotteluista sitten vuoden 1997, jolloin shakkimestari Garry Kasparov otteli IBM:n Deep Blue -supertietokonetta vastaan.

Karjakinin mukaan shakki ja lohkoketju sopivat erinomaisesti yhteen ja monet shakkimestarit ovat kiinnostuneita kryptovaluutoista ja lohkoketjuista. Karjakin myös kertoi, että hän itse omistaa pienen määrän kryptovaluuttoja.

Shakki sopii pelinä erittäin hyvin yhteen lohkoketjun etujen kanssa.

UNICEFin kryptorahasto teki suurimman investointinsa

UNICEFin kryptorahasto teki 20.6. historiansa suurimman taloudellisen investoinnin. UNICEF lahjoitti yhteensä 125 etheriä kahdeksalle eri teknologiayritykselle seitsemässä eri kehitysmaassa.

Tuetut yritykset ovat sellaisia, joiden UNICEF uskoo voivan parantaa kehitysmaiden taloudellisia ja sosiaalisia olosuhteita. Esimerkiksi tuettu Afinidata-yritys kehittää erilaisia sivistysresursseja nuorten lasten vanhemmille. Toinen yritys, Cireha, puolestaan rakentaa kommunikaatiojärjestelmiä lapsille, joilla on puhevikoja tai muita kielellisiä vaikeuksia.

UNICEF on aikaisemmin tukenut näitä samoja yrityksiä 100 000 dollarin edestä perinteisellä fiat-valuutalla. Kryptovaluuttatukea on tarkoitus käyttää yritysten kehittämien teknologiajärjestelmien skaalaamiseksi laajemmalle tasolle.

“Näemme, miten digitaalinen maailma kehittyy nopeammin kuin olisimme koskaan uskoneet. UNICEFin on pystyttävä käyttämään kaikkia uuden maailman työkaluja työssään lasten auttamiseksi,” kertoi UNICEFin Chris Fabian.

Lohkoketjun ja muun modernin finanssiteknologian avulla UNICEF uskoo pystyvänsä auttamaan lapsia entistä tehokkaammin. (KUVA: Julien Harneis)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

One thought on “Maailmassa on kymmenisen kryptomiljardööriä – Viikkokatsaus 24/2020

  1. Hannu says:

    Minulla se meni yksin, täytin 36v ja haaveiluni alle 150 000 USD/24h bitcoin tuotto onnistuu jossain vaiheessa. *koputtaa puuta*. Se on edelleenkin mun hiljainen protesti. Tulen käyttämään coinmotionin palveluita säilyttääkseni ja vastaanottaakseni bitcoineja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *