Koronakaaos markkinoilla saattaa laantua – Viikkokatsaus 11/2020

Viime viikon kurssimyllerrykset ovat ainakin väliaikaisesti ohi ja Bitcoin on jälleen lähtenyt nousuun. Mutta koska kyseessä on sellainen hyödyke kuin se on, on melko varmaa, että täsmälleen tämän virkkeen julkaisemisen jälken täysi kaaos ja myllerrys iskee uudestaan.

Tällä viikolla viikkarissa tsekkaamme muun muassa sitä, ketkä eivät ainakaan olleet syypäitä kurssimyllerrykseen, sekä miten korona saa kryptoihmiset tekemään sekä hyvää että pahaa. Muissa uutisissa Venäjän jälleen kerran kaavailemat kryptokiellot, erilaiset petkuttelijat sekä aikamatkustelija.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin raketoi taas ja saa philosoraptorin pohdiskelemaan.

Hodlaajat eivät olleet mukana kurssiromahduksessa

Kryptovaluuttojen kurssi on heitellyt viime aikoina ja se tippui huomattavasti viime viikon kuluessa. Yhtenä syynä tälle oletettiin olevan, että pitkään bitcoineja pitäneet “hodlaajat” olisivat ryhtyneet myymään bitcoinejaan koronapandemian aiheuttamassa kaaoksessa ja epävarmuudessa.

Tuore tutkimustieto kuitenkin osoittaa tämän oletuksen vääräksi. Unchained Capitalin julkaisemien tutkimustulosten mukaan “hodlaajat” – joilla tässä tutkimuksessa tarkoitettiin niitä, jotka ovat pitäneet bitcoineja hallussaan yli viisi vuotta – eivät ole ryhtyneet liikuttelemaan bitcoinejaan.

Sen sijaan sekä viime vuoden nousukausi että nykyiset karhumarkkinat näyttäisivät johtuvan niistä sijoittajista, jotka ovat pitäneet bitcoineja vasta lyhyen aikaa. Suurin osa nyt myydyistä bitcoineista ovat sellaisia, jotka ovat olleet sijoittajien hallussa vain 6 kuukautta tai sen alle.

“Volatiliteetti ei todellakaan seurannut 5 hodlaajien toiminnasta. Ovatko nuo vanhat kolikot kadonneet vai onko hodlaajilla todellakin teräksiset kädet,” Unchained Capital kyseli julkistaessaan tutkimustuloksensa.

Hodlaajat vain hodlaavat.

Venäjä haluaa kieltää kryptovaluutat

Venäjän keskuspankin lakiasioiden johtaja Alexei Guznovin mukaan keskuspankki aikoo kieltää kryptovaluuttojen luomisen ja siirtämisen. Guznov kertoi asiasta paikalliselle uutistoimisto Interfaxille.

Uudet kiellot ovat osa uutta, vielä valmisteluvaiheessa olevaa sääntelyä. Aikaisempi versio sääntelystä olisi sallinnut kryptovaluuttojen käytön ja vaihdannan, mutta uusi laki on asiassa huomattavasti tiukempi.

“Talousjärjestelmän ja kuluttajansuojan toimimiseksi kryptovaluuttojen luomisen ja vaihtamisen salliminen on perusteeton riski. Tämän vuoksi uusi laki tulee erityisesti kieltämään kryptovaluuttojen käytön, sekä asettamaan kieltoa rikkovat tahot lailliseen vastuuseen,” Guznov kertoi.

Toistaiseksi ei ole varmaa, milloin laki tulee voimaan. Vielä suurempi kysymys on se, onko kryptovaluuttojen käytön kieltäminen tai kiellon valvominen ylipäätään mahdollista. Guznov itse oli haluton kertomaan, miten kieltoa voitaisiin implementoida.

Venäjä on ottamassa kryptot tiukempaan kieltoon – tai ainakin yrittämässä.

Tunnettua kurssianalyytikkoa syytetään huijauksesta

Yli 63 000 ihmisen seuraama kryptoanalyytikko Jacob Canfieldia syytetään kuvien manipuloinnista, joilla hän on yrittänyt saada sijoituksensa näyttämään paremmin onnistuneilta kuin ne ovat oikeasti onnistuneet. Canfieldin manipulointi näyttäisi paljastuneen King-nimisen Twitter-käyttäjän ruutukaappauksista.

Canfield tunnusti manipuloineensa “muutamia” ruutukaappauksia. Lisäksi hän puolustautui syytöksiä vastaan sillä, että manipulointi olisi tapahtunut aikaisessa vaiheessa hänen uraansa. Lisäksi hän väitti olleensa harhainen oltuaan 3 päivää nukkumatta.

Canfieldin tiedetään manipuloineen ainakin yhden kuvan, jossa hän liioitteli saaneensa 15,59 bitcoinin verran voittoja, vaikka todellinen määrä oli 7 bitcoinia. King puolestaan väittää, että hänellä on todisteita ainakin 10 muusta manipulaatiosta.

Tapaus on hyvä muistutus siitä, että ruutukaappaukset eivät ole käytännössä minkäänlainen todiste modernina aikana. Samoin se todistaa, että ainakin jotkut sijoittajat ovat valmiita valehtelemaan sijoituksiensa onnistumisesta vahvistaakseen omaa mainettaan.

Kuvakaappaus keskustelusta.

Koronavirus on saanut huijarit liikkeelle

Kyberturvallisuusyritys Sophoksen mukaan joukko Internet-huijareita ovat esittäneet terveysjärjestö WHO:n viranomaisia tarkoituksenaan petkuttaa käyttäjiä antamaan heille bitcoin-lahjoituksia. Huijarit esittävät, että rahat käytetään koronaepidemian vastaiseen taisteluun.

Huijarit lähettävät sähköposteja tekaistusta [email protected]. Tavanomaisista huijausviesteistä poiketen viestin kieliasu on varsin hyvä, eikä siinä ole huijausviesteille tyypillisiä tarkoituksellisia kirjoitusvirheitä. Toistaiseksi näyttäisi siltä, että huijarit eivät ole onnistuneet saamaan ketään koukkuun, sillä viestissä mainittu bitcoin-osoite on tyhjä.

Tämä ei ole suinkaan ainoa koronavirushuijaus, vaan pandemia on saanut useita pahantekijöitä liikkeelle. Iso-Britannian viranomaisten mukaan liikkeellä on muun muassa huijareita, jotka kaupittelevat koronavakuutuksia ja haluavat maksut bitcoineina. Lisäksi maailmalla leviää haittaohjelma CovidLock, joka lukitsee käyttäjän tietokoneen ja vaatii sen avaamiseksi 100 dollarin edestä bitcoineja.

Huijarit yrittävät hyödyntää koronapelkoa ja ihmisten hyväntahtoisuutta.

Kryptojen louhintakapasiteettia ohjataan koronavastaiseen taisteluun

Yhdysvaltain suurin Ethereum-louhija, CoreWeave, on kohdistanut osan louhintakapasiteetistaan mallintamaan koronaviruksen proteiineja. CoreWeave otti verkostaan 6 000 laskentaan erikoistunutta yksikköä ja siirsi niiden kapasiteetin Stanfordin yliopiston Folding@home-projektiin.

Folding@home on projekti, joka mahdollistaa hajautetun mallintamisen. Koronaepidemian muututtua pahemmaksi Stanfordin yliopisto päätti, että kaikki Folding@homen laskentakapasiteetti käytetään koronaviruksen proteiinien simuloimiseksi, mikäli sitä ei ole erikseen korvamerkitty johonkin toiseen projektiin.

Folding@home on aikaisemmin ollut mukana erilaisten lääketieteellisten läpimurtojen kehittämisessä. CoreWeaven teknologiajohtaja Brian Venturon mukaan projektilla on ainakin mahdollisuus löytää parannuskeino virukseen.

“Folding@homella on ollut merkittävää vaikutusta muun muassa etulinjan HIV-lääkkeiden kehittämisessä. Toivomme, että meidän laskentatehomme auttaa heitä taistelussa koronavirusta vastaan,” Venturo kertoi.

Kuka tahansa voi käyttää Folding@Homea.

Redditin Bitcoin-aikamatkaajan kummallinen tapaus

Bitcoinin Reddit-foorumilla on käynnissä kummallinen mysteeri, joka liittyy itseään aikamatkustajaksi tituleeranneeseen käyttäjään. Kyseinen käyttäjä laittoi aikoinaan foorumille viestin, jossa hän väitti tulleensa apokalyptisestä tulevaisuudesta, jossa bitcoin oli noussut miljoonan dollarin arvoiseksi. Käyttäjä estettiin foorumeilta jo vuosia sitten, mutta nyt hänen alkuperäistä viestinsä on muuttunut.

Normaalitilanteessa Reddit-viestejä ei voi enää muokata, mikäli alkuperäinen lähettäjä on estetty foorumilta. Tästä huolimatta viestiä on muokattu juuri kuin se olisi alkuperäisen lähettäjän muokkaama.

“Minun maailmassani, joka tulee pian olemaan myös teidän maailmanne, suurinta osaa hallituksista ei ole enää olemassa, sillä Bitcoin-siirtoja voidaan tehdä anonyymisti, eikä hallituksilla ole enää mahdollisuutta verottaa kansalaisiaan,” Luka_Magnotta-nimimerkillä toiminut käyttäjä kirjoitti.

Käyttäjä myös kertoi, että tulevaisuudessa on eräänlaisia “Bitcoin-linnakkeita”, joihin bitcoin-käyttäjät pyrkivät hakeutumaan suojautuakseen heitä droneilla metsästäviltä vihamielisiltä hallituksilta. Käyttäjän nimimerkki “Luka_Magnotta” viitannee vuonna 2014 elinkautiseen tuomittuun murhaajaan, Luka Rocco Magnottaan, joka murhasi kiinalaisen miehen ja lähetti hänen ruumiinosiaan Kanadan parlamentille.

Vaikka tapaus ja viestin jälkikäteinen muokkaaminen tuntuu omituiselta, siihen todennäköisesti ei liity mitään ihmeellistä. Muokkaamisen on todennäköisesti tehnyt palstan ylläpitäjä tai joku Redditin työntekijöistä.

Luka_Magnotta-nimimerkki väitti pystyvänsä todistamaan aikamatkansa.

1 thoughts on “Koronakaaos markkinoilla saattaa laantua – Viikkokatsaus 11/2020

  1. Anonyymi says:

    Moro
    En ymmärrä miksi kehittyneissä maissa Bitcoin voisi olla “valuuttaa”. Tuotteena selvästi epävakaa, hinnanmuodostukselle ei perusteita, alan toimijat haluavat boostia kuumottamalla tulevaa nousua jne. Ota tästä selvää 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *