Koronapaniikki ja puoliintuminen ovat hyvä yhdistelmä sijoittajille – Viikkokatsaus 10/2020

Koronavirus on aiheuttanut valtavaa vahinkoa maailmantaloudelle, eivätkä edes kryptovaluutat ole selvinneet koskemattomina tämän pandemian edessä. Kurssit ovat laskeneet kauttaaltaan läpi kryptomarkkinoiden ja bitcoinin kurssi on matalampana kuin aikoihin.

Samaan aikaan tuleva lohkopalkkioiden puoliintuminen siintää horisontissa, kuten myös sen lupaus kurssien tulevasta noususta. Vaikka koronaepidemia ja markkinakaaos ovatkin vakavia asioita, matala kurssi yhdistettynä tulevaan lohkopalkkioiden puoliintumiseen antavat sijoittajille erinomaisen mahdollisuuden ostaa halvalla kryptoja, joiden kurssi tulee luultavasti pian olemaan paljon nykyistä enemmän.

Tässä viikkokatsauksessa tutustumme muun muassa koronan vaikutukseen kryptovaluuttamarkkinoihin sekä tarkemmin siihen, mitä lohkopalkkioiden puoliintuminen tarkoittaa. Lisäksi uutisissa käsitellään muun muassa Iso-Britannian ja Amerikan välistä tulevaa vapaakauppasopimusta sekä sen suhdetta lohkoketjuun.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Sekä koronan että markkinoiden kanssa pätee yksi hyvä sääntö: paniikki ei varmastikaan tule auttamaan asioissa.

Bitcoinin kurssi laskee muiden markkinoiden mukana

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet laskussa koronaviruksen riepotellessa kansainvälisiä markkinoita. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on laskenut jo alle 6 000 dollarin.

Kryptovaluuttojen kurssin lasku on saanut monet epäilemään bitcoinin statusta niin sanottuna taloudellisena turvasatamana. Vaikka lasku onkin suuri, se ei varsinaisesti ole vielä mitään ennennäkemätöntä bitcoinin tai kryptovaluuttojen historiassa.

Lisäksi on muistettava, että turvasatama ei tarkoita, etteikö hyödykkeen kurssi voisi laskea väliaikaisesti myös huomattavia määriä. Esimerkiksi kullan hinta on heitellyt historiallisesti. Turvasatama tarkoittaa keinoa, jolla voidaan suojata omaisuutta pidemmällä aikatähtäimellä.

Sijoittajien kannalta kurssilaskua voi pitää jopa hyvänä, sillä se tuli vain pari kuukautta ennen bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumista. Lohkopalkkioiden puoliintuminen tapahtuu noin kahden kuukauden kuluttua. Aikaisemmin lohkopalkkioiden puoliintumisesta on seurannut huomattavaa kurssinousua. Mikäli samaa on odotettavissa myös nyt, tarkoittaa bitcoinin matala kurssi erinomaisia ostopaikkoja lähitulevaisuuden kurssinousua ajatellen.

Sijoittajien innostus näkyy ainakin Bittiraha.fi:n sisarpalvelussa Coinmotionissa.

“Viime kuussa rikoimme kahden viime vuoden myyntiennätyksiä. Volyymi oli voimakkaasti ostopainotteista, ja sama tendenssi jatkuu myös tällä hetkellä”, Bittiraha.fi:tä ja Coinmotionia ylläpitävän Prasos Oy:n toimitusjohtaja Heidi Hurskainen kommentoi TiVille.

Bitcoinin kurssi on romahtanut kuluneen päivän aikana historiallisen paljon.

Lohkopalkkioiden puoliintumiseen enää 60 päivää

Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumiseen on enää noin 60 päivää. Lohkopalkkion oletetaan puoliintuvan noin toukokuun puolivälissä, vaikkakin tarkka päivämäärä saattaa hiukan vaihdella, sillä uusien lohkojen luomisnopeus vaihtelee hiukan. Keskimäärin uusia lohkoja syntyy noin 10 minuutin välein.

Lohkopalkkioiden puoliintuminen on yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista. Puoliintuminen tarkoittaa, että uusien syntyvien bitcoinien määrä laskee 12,5 bitcoinista per lohko 6,25 bitcoiniin per lohko. Palkkiot puoliintuvat noin 4 vuoden välein.

Lohkopalkkiot ovat puoliintuneet aikaisemmin jo kahdesti. Molemmilla kerroilla puoliintumista on seurannut bitcoinin kurssin merkittävä nousu. Mikäli ennusmerkit pitävät paikkaansa, tämä tulee tapahtumaan myös seuraavalla kerralla.

Puoliintumisprosessi tulee jatkumaan neljän vuoden välein siihen saakka, että kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on luotu. Tämän jälkeen Bitcoin-verkkoa ylläpitävien louhijoiden palkkiot tulevat pelkästään bitcoinin siirtokustannuksista.

Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintuminen on historiallisesti nostanut kurssia.

Iso-Britannia haluaa lohkoketjun mukaan vapaakauppasopimukseen

Brexitin jälkeen Iso-Britannia on ryhtynyt solmimaan omia kahdenvälisiä vapaakauppasopimuksia Yhdysvaltojen kanssa. Vapaakauppasopimusta koskevissa papereissa Iso-Britannia on nostanut lohkoketjun yhdeksi potentiaaliseksi asiaksi, jonka avulla valtio ja yritykset voisivat hyötyä uudesta vapaakauppasopimuksesta.

“Vapaakauppasopimukseen liitetty digitaalista kaupankäyntiä koskeva osio pyrkii maksimoimaan mahdollisuudet digitaaliselle vaihdannalle kaikilla talouden sektoreilla,” dokumentissa kerrotaan.

“Alueilla, kuten tiedonkulussa, lohkoketjussa, itsestään ajavissa autoissa ja kvanttiteknologiassa meillä on mahdollisuus vaikuttaa globaaleihin sääntöihin siitä, miten digitaalista kaupankäyntiä tullaan harjoittamaan,” siinä jatketaan.

Toistaiseksi dokumentti kertoo vain Iso-Britannian puolen sen tavoitteista vapaakauppasopimukselle, joten vielä ei ole varmaa, miten paljon tavoitteista tullaan saamaan lopulliseen sopimukseen. Mikäli Yhdysvallat vastustavat digitaalista kaupankäyntiä ja lohkoketjua, saattaa lopullinen tulos heittää paljonkin Iso-Britannian alkuperäisistä tavoitteista. Dokumentti kuitenkin osoittaa selvästi, että Iso-Britannialla on uskoa lohkoketjun ja finanssiteknologian mahdollisuuksiin.

Brexitin jälkeen Iso-Britannia on alkanut solmia omia kauppasopimuksia muiden valtioiden kanssa. (KUVA: Christopher Scholtz)

YouTube jatkaa kryptosensuuria

YouTube näyttäisi jälleen aloittaneen kryptovaluuttoja käsittelevien kanavien sulkemisen. Ainakin kaksi kansainvälisesti suosittua merkittävää YouTube-kanavaa on suljettu niiden rikottua YouTuben mukaan palvelun käyttäjäsääntöjä.

Suosittu Ivan on Tech ja The Moon -tubettajien kanavat suljettiin ilman ennakkovaroituksia. The Moon -kanavan ylläpitäjän mukaan YouTube vetosi sen tuotteiden markkinointia koskeviin säännöksiin. Säännöissä on lista erilaisista tuotteista, joita YouTubessa ei saa markkinoida. Säännöt eivät kuitenkaan sano mitään bitcoinista tai muista kryptovaluutoista.

The Moonilla oli yli 89 000 tilaajaa. Ivan on Techillä puolestaan jopa 216 000 tilaajaa. Ivan on Tech kertoi saaneensa kanavansa takaisin, mutta YouTuben jatkuvien kieltokampanjoiden vuoksi hän on päättänyt ryhtyä julkaisemaan uusia videoita omilla kanavillaan.

Suomalaisista bitcoinia ja kryptovaluuttoja käsittelevistä YouTube-kanavista ainakin suosittu BlokkiMedia on myös joutunut estetyksi. BlokkiMedia käsittelee nimensä mukaisesti erilaisia lohkoketju- ja kryptovaluutta-aiheita, sekä laajemmin erilaisia poliittisia kysymyksiä.

“Vaikka Bitcoin onkin immuuni sensuurille, YouTube-videot eivät ole,” The Moon kommentoi tapahtunutta.

BlokkiMedian videoita poistettiin samoihin aikoihin kuin muita kryptoaiheisten kanavien videoita, vaikka itse poistettu video ei liittynytkään kryptovaluuttoihin, vaan Kreikan ja Turkin tilanteeseen.

Koronavirus lähettää kryptofirmojen työntekijöitä kotiin

Koronavirus on alkanut vaikuttaa finanssi-instituutioiden toimintaan. Chicago Mercantile Exchange on ilmoittanut, että se lopettaa vaihtotoiminnan toistaiseksi koronaepidemian vuoksi. Chicago Exchange Group oli toinen instituutio maailmassa, joka tarjosi sijoittajille bitcoin-futuureja.

Virus on muuttanut myös monien merkittävien kryptoyritysten toimintatapoja. Coinbase-kryptopörssi sekä kryptoanalytiikkayritys Messari ovat kertoneet, että heidän työntekijänsä tulevat toistaiseksi tekemään vain etätöitä. Puolestaan Blockstack ja Winklevossin kaksoset ovat kertoneet, että he suosittelevat toistaiseksi etätöiden tekemistä työntekijöilleen.

Myös Bittiraha.fi:tä ja Coinmotionia ylläpitävä Prasos Oy on varautunut koronan mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen Suomessa. Suurinta osaa yrityksen toiminnasta on mahdollista pyörittää etänä. Vaikka korona puhkeaisi Suomessa samanlaiseksi ongelmaksi kuin Italiassa tai Iranissa, Prasos pystyy pitämään palvelunsa auki ja toiminnassa.

Koronavirus on saanut monet kryptotoimijat varautumaan pandemian pahenemisen varalta.

Bitcoinia käyttänyt ihmiskauppias jäi kiinni

Suomalaisen LocalBitcoins-palvelun yhdysvaltalainen käyttäjä, joka tunnetaan nimellä Rhule, on joutunut Yhdysvalloissa syytteeseen rahanpesusta. Yhdysvaltain viranomaiset myös uskovat, että Rhule tietoisesti pesi rahaa, josta ainakin osa liittyi ihmiskauppaan.

Yhdysvaltalaiset agentit ottivat yhteyttä Rhuleen ja kertoivat tarvitsevansa bitcoineja tuodakseen Yhdysvaltoihin ukrainalaisia prostituoituja. Viranomaisten mukaan Rhule oli valmis kauppoihin, vaikka hän tiesi niiden väitetystä käyttötarkoituksesta.

“Rhule suostui siirtoihin jopa sen jälkeen, kun agenttimme selitti hänelle, että ainakin osa tuotoista menisi ihmiskauppaan,” kertoi erikoisagentti Victor Morales Yhdysvaltain huumevirastosta.

Rhule oli myös kertonut agenteille, että heidän ei kannattaisi käyttää Bitcoinia, sillä se on vain puoliksi anonyymi. Sen sijaan hän kehotti heitä käyttämään Moneroa, joka on huomattavasti Bitcoinia yksityisempi. Moneron suosio onkin kasvamassa rikollisessa toiminnassa suhteessa Bitcoiniin.

Syytetty oli valmis bitcoin-kauppaan, vaikka oletti sen liittyvän naisten kauppaamiseen.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

6 thoughts on “Koronapaniikki ja puoliintuminen ovat hyvä yhdistelmä sijoittajille – Viikkokatsaus 10/2020

 1. Jukka says:

  Hyviä kirjoituksia. Eikö näitä enää kukaan kommentoi vaiko enkö mä vaan nää kommentteja jostain syystä…

  • Robin Nyberg says:

   Kiitos palautteesta. Useimmat käyttäjät lukevat artikkelit läpi kommentoimatta, jolloin hiljainen keskustelu ei ole merkki suosion puutteesta. Kyllä tänne toki kommenttejakin tulee, kuten oma esimerkkisi hyvin osoittaa. Kommentit näkyvät kaikille, mutta vaativat manuaalisen hyväksynnän ja ilmestyvät välillä viiveellä.

 2. Antsa says:

  Onko niin, että kryptospekulantit siirtävät rahaa nyt pörssiin ymuualle, jossa siintää 1 v tähtäimellä hyviä tuottoja?

  • Robin Nyberg says:

   Suuria rahamääriä on kyllä siirretty viime aikoina, ja mainitsemasi usko nousupotentiaaliin on varmasti yksi syy siihen. On kuitenkin mahdotonta tietää, siintääkö ajan x kuluessa hyviä tuottoja. Historiaa katsoen bitcoinin suuret kurssiromahdukset ja lähestyvät puoliintumiset ovat olleet mainioita ostopaikkoja, joten tämä voi vaikuttaa vahvasti sijoittajien päätöksiin.

 3. Lepa says:

  onko viisasta sijoittaa nyt 1100 euroa bitcoineihin?
  Myisin bitcoinini todennäköisesti 2 vuoden kuluttua tullessani täysi-ikäiseksi.

  • Robin Nyberg says:

   Kukaan ei voi antaa sinulle varmoja sijoitusneuvoja, vaan nämä päätökset pitää aina tehdä itse. Bitcoiniin liittyy paljon potentiaalia ja riskejä, ja pidemmällä aikavälillä todennäköisyys potentiaalin toteutumiseen on suurempi. Sikäli tuo 2 vuoden suunnitelmasi kuulostaa hyvältä, mutta sekään ei ole varma takuu tuotoista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *