Näin myyt bitcoineja lyhyeksi

Bitcoinien lyhyeksi myynti, tai “shorttaus”, on tullut jatkuvasti entistä suositummaksi tavaksi sijoittaa bitcoineihin ja muihin kryptovaluuttoihin. Kryptovaluuttojen suhteellisen korkea volatiliteetti tekee kryptovaluutoista monella tavalla ideaalisia kohteita myydä huipulla ja tämän jälkeen ostaa kyseiset hyödykkeet takaisin, kun niiden kurssi tippuu. Lyhyeksi myynnissä on huomattavasti korkeammat riskit kuin bitcoinien hodlaamisessa, mutta sillä on myös potentiaalia tehdä huimia tuottoja niille sijoittajille, jotka ovat valmiita hyödyntämään sitä.

Tässä artikkelissa puhumme siitä, mitä bitcoinien lyhyeksi myynti on ja miten voit lyhyeksi myydä niitä suhteellisen turvallisesti.

Shorttaaminen edellyttää tietoa siitä, mitä teet ja miksi teet.

Mitä on bitcoinien lyhyeksi myynti

Shorttaaminen, lyhyeksi myyminen tai ylimyynti tarkoittaa pohjimmiltaan sitä, että tietty hyödyke myydään korkeammalla hinnalla sillä oletuksella, että hyödykkeen hinta tulee laskemaan ja myyjä voi ostaa hyödykkeet takaisin niiden hinnan tippuessa. Pohjimmiltaan lyhyeksi myynti ei eroa sijoittamisen perusajatuksesta, eli hyödykkeen ostamisesta halvalla ja myymisestä kalliilla. Suurin ero tulee siitä, että lyhyeksi myynnissä hyödyke ostetaan takaisin sen arvon tippuessa.

Bitcoinien shorttaaminen voi olla äärimmäisen tuottoisaa, etenkin sellaisissa sijoituskohteissa, joiden kurssi heilahtelee vahvasti. Kryptovaluutat ovat hyvä esimerkki tällaisesta kohteesta. Jos esimerkiksi sijoittaja olisi myynyt bitcoineja vuoden 2017 joulukuun kurssihuipussa 20 000 dollarin hintaan ja sen jälkeen ostanut ne takaisin seuraavana vuonna, hän olisi voinut moninkertaistaa bitcoiniensa määrän. Kun kurssi lähti taas takaisin nousuun, olisivat shorttaajat tehneet huikeat voitot.

Joka tapauksessa minkä tahansa hyödykkeen – etenkin volatiilin sellaisen – shorttaaminen voi olla aina riskialtista. Jos kurssi ei nousekaan, vaan jatkaa laskua, liian aikaisin myyneet jäävät paitsi hyvistä voitoista. Mikäli tämän tekee lainarahalla, kuten perinteisessä ylimyynnissä, ongelmaksi tulee myös lainojen maksaminen. Kaiken kaikkiaan shorttaaminen on riskialtis strategia, jonka avulla on kuitenkin mahdollista tehdä erinomaisia voittoja.

Shorttaamisessa myydään kalliilla ja ostetaan halvalla.

Ymmärrys markkinoista ja teknologiasta on välttämätöntä

Shorttaaminen on perusperiaatteiltaan hyvin yksinkertaista, koska se ei ole muuta kuin ostamista ja myymistä. Sen sijaan shorttaamisen tekeminen onnistuneeksi on paljon vaikeampaa, ehkä jopa enemmän taidetta kuin tiedettä. Lisäksi se edellyttää hermoja, tietoa ja ymmärrystä.

Kuten minkä tahansa hyödykkeen kanssa, myös bitcoinin kanssa shorttaaminen edellyttää hyvää pohjatietoa siitä, mitä Bitcoin järjestelmänä on. Kryptomarkkinat ovat hyvin volatiileja ja usein arvaamattomia, etenkin verrattuna moniin perinteisiin sijoituskohteisiin. Tämä tarkoittaa, että bitcoinia shortatessa on vielä perinteisiäkin sijoituskohteita tärkeämpää ymmärtää itse kohdetta sekä siihen liittyviä markkinoita.

Onnistunut shorttaaminen vaatii myös markkinatilanteen jatkuvaa tarkastelua. Markkinaliikkeet, kryptovaluuttojen ympärillä pyörivä hype, poliittiset päätökset, median uutisointi ja vastaavat vaikuttavat bitcoinin hintaan. Esimerkiksi uusi sääntely, merkittävän pörssin hakkerointi tai virusepidemia voivat aiheuttaa huomattavaa liikehdintää kryptomarkkinoilla. Onnistunut lyhyeksi myyminen edellyttää näiden asioiden seuraamista sekä ymmärrystä siitä, miten ne vaikuttavat kursseihin. Pähkinänkuoressa: älä shorttaa bitcoineja, mikäli et tiedä, mitä olet tekemässä.

Sen jälkeen, kun olet hankkinut riittävästi tietoa, voit aloittaa shorttaamisen.

Bitcoinin kurssin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta riittävällä tietomäärällä on mahdollista ymmärtää vähintään jonkin verran markkinoiden liikkeitä.

Bitcoinin shorttaamisessa on potentiaali rajattomille tappioille

Jos vain ostat bitcoineja, voit tehdå maksimissaan niin paljon tappiota kuin minkä verran sijoitit bitcoineihin. Tämä siitä huolimatta, että kurssi tippuisi nollaan. Sen sijaan bitcoinien myynnissä tai shorttaamisessa on mahdollista menettää ääretön määrä voittoja. Mikäli sijoittaja myy bitcoineja ja kryptojen kurssi nouseekin ennätyskorkealle, myyjä menettää kaikki potentiaaliset voitot, jotka hän olisi saanut vain säilömällä bitcoineja.

Tämä tarkoittaa, että on tärkeää suojautua liian suurilta tappioilta. Tämä voidaan saavuttaa esimerkiksi päättämällä jonkinlainen minimisumma, jonka jälkeen ostaa bitcoinit takaisin, jos kurssi jatkaa nousua. Tällöin shorttaaja jää paitsi jostain määrästä voittoja, mutta ainakin hän pääsee jonkin verran hyötymään kurssinoususta.

Monilla alustoilla, kuten Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotionissa, on mahdollista asettaa automaattisesti rajatasoja, joilla joko myyt tai ostat kryptoja. Tämä on hyödyllinen työkalu shorttaamisessa.

Osta bitcoineja shorttaamiseen

Kun olet päättänyt omat strategiasi, kuten myyntipaikat, ja hankkinut bitcoineja lyhyeksi myymistä varten, on tärkeää alkaa seurata kryptovaluuttauutisointia. Maailmalla on monia luotettavia kryptovaluuttauutisia koskevia palveluita, kuten Coindesk ja Cointelegraph. Suomessa puolestaan Bittiraha.fi ja Bitcoinkeskus tarjoavat luotettavaa ja ajankohtaista tietoa.

Kun pidät silmällä muutoksia ja ymmärrät, miten ne vaikuttavat bitcoinin kurssiin, voit yrittää paikallistaa oikeita paikkoja shortata bitcoineja. Yleensä asiat, kuten valtamedian hype osoittaa, että kurssi on kuplaantumassa, mitä puolestaan seuraavat korjaavat alaspäin menevät liikkeet markkinoilla.

Valtavat riskit, valtava potentiaali

Kaiken kaikkiaan shorttaamisessa on erinomainen potentiaali moninkertaistaa krypto-omistusten määrä huomattavasti nopeammin kuin perinteisellä vaihdannalla ja sijoittamisella. Samaan aikaan riskit ovat valtavat, mikäli shorttaaminen epäonnistuu ja laskukauden sijasta seuraavatkin härkämarkkinat.

Suunnittelemalla, ottamalla asioista selvää ja ymmäryksellä voit kuitenkin minimoida shorttausriskisi. Kaikesta huolimatta kannattaa kuitenkin pitää mielessä samat asiat kuin missä tahansa sijoittamisessa: riskejä on aina, eikä niitä voi koskaan minimoida nollaan.

Simon Cawkell on kuuluisa lontoolainen sijoittaja, joka onnistui tienaamaan parhaimmillaan kymmeniä tuhansia puntia muutamissa tunneissa shorttaamalla osakkeita vuoden 2008 talouskriisin aikana. (KUVA: UKspreadbetting)

2 thoughts on “Näin myyt bitcoineja lyhyeksi

    • Robin Nyberg says:

      Tekniset analyysit löytyvät nykyään Prasoksen pääpalvelun Coinmotionin blogista. Hakukonenäkyvyyteen liittyvistä syistä näitä ei valitettavasti voida tuplapostata Bittirahaan, mutta Coinmotionista voi tosiaan lukea jatkossakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *