Muinaiset bitcoinit siirtyivät – Viikkokatsaus 20/2020

Kuluneella viikolla tapahtui ihmeitä. Yhdet varhaisimmista koskaan louhituista bitcoineista liikkuivat. Tämä sai monet epäilemään, että ehkäpä Satoshi Nakamoto itse on noussut pitkäksi venähtäneiltä talviuniltaan ja alkanut taas aktiiviseksi kryptokommuunissa.

Tämä kuitenkin vaikuttaisi äärimmäisen epätodennäköiseltä ja todennäköisesti kyseisten rahojen liikuttelija oli joku toinen varhaisista louhijoista. Todennäköisesti emme myöskään koskaan saa varmuutta asiasta.

Tässä viikkarissa tutustumme muun muassa tähän kryptoyhteisöä paljon puhuttaneeseen siirtoon. Muissa uutisissa lohkopalkkioiden puoliintumisen vaikutus lohkojen syntynopeuteen, ISIS ja terrorismin tukeminen kryptovaluutoilla sekä Harry Potter.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on kehittynyt niin nopeasti, että vuosikymmenkin tuntuu muinaishistorialta.

Satoshin aikaisia bitcoineja siirtyi 50 kappaletta

Tuntematon Bitcoin-louhija on siirtänyt 50 kappaletta vuoden 2009 helmikuussa louhittuja bitcoineja kahteen eri lompakkoon. Tämä tarkoittaa, että siirtäjä on joko ollut Bitcoinin anonyymi luoja Satoshi Nakamoto tai joku muu niistä muutamasta louhijasta, jotka tuohon aikaan louhivat bitcoineja.

Se, että siirtäjä olisi itse Satoshi, vaikuttaa kuitenkin äärimmäisen epätodennäköiseltä. Jos Satoshi ryhtyisi myymään bitcoinejaan, hän todennäköisesti valitsisi myöhemmin louhittuja lohkoja suojatakseen yksityisyyttään. Vaikuttaakin siltä, että siirtäjä on ollut yksi varhaisista louhijoista.

“Siirrolle voi olla miljoonia eri syitä. Ehkä joku löysi vanhan kovalevyn. Ehkä jonkun piti tehdä äärimmäisen yksityinen siirto, joten he käyttivät aikaisemmin siirtämättömiä bitcoineja. Ehkä joku vain hajauttaa sijoituksiaan,” Casan toimitusjohtaja Jameson Lopp kommentoi Cointelegraphille.

“On käytännössä mahdotonta todistaa, että nämä kolikot eivät olisi Satoshin louhimia, mutta kaiken parhaan tutkimustietomme perusteella Satoshi louhi juuri tiettyjä lohkoja, eikä tämä ole yksi niistä lohkoista,” kertoi Coinmetrics-analyysiyrityksen toinen perustajista, Nic Carter.

Bitcoinin kurssi tippui aluksi 9 900 dollarista 9 300 dollariin markkinoiden säikähtäessä siirrosta. Kurssi kuitenkin korjautui nopeasti takaisin normaalille tasolle, kun alkoi vaikuttaa selvältä, että siirron tehnyt louhija ei ollut Satoshi.

Satoshin aikaisten bitcoinien siirto sai markkinat säikähtämään.

Puoliintuminen hidasti väliaikaisesti uusien lohkojen luomista

Viime sunnuntaina louhittiin vain 95 Bitcoin-lohkoa, mikä on poikkeuksellisen vähän. Lohkojen louhinnan vähäisen määrän katsotaan liittyvän Bitcoin-lohkopalkkioiden viime viikolla tapahtuneeseen puoliintumiseen, mikä vähensi huomattavasti louhijoiden tuloja ja sai monet louhijat vähentämään louhintatehoaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Bitcoin on nähnyt vain 8 päivää, jolloin louhijat ovat louhineet alle 100 lohkoa. Suurin osa näistä päivistä osuu vuoden 2017 kolmannelle vuosineljännekselle.

Bitcoin-lohkojen louhintanopeus riippuu sekä louhinnan vaikeusasteesta että lohkoketjun laskemiseen allokoidusta kapasiteetista. Mikäli vaikeusaste on korkea, mutta laskentateho matala, lohkojen syntymätahti on normaalia matalampi.

Bitcoin-protokolla säätää vaikeusastetta laskentatehon perusteella joka 2016. louhitun lohkon jälkeen. Säätäminen tapahtuu siten, että lohkoja syntyisi keskimäärin 10 minuutin välein. Ennen säätöä lohkojen syntynopeus voi kuitenkin vaihdella radikaalisti, mikäli louhintatehon määrässä tapahtuu merkittäviä muutoksia.

Bitcoinin louhinta on kallista, minkä vuoksi lohkopalkkioiden tippuminen puoleen aikaisesta sai louhijoita tippumaan pois.

Altcoinit kiinnostavat edelleen sijoittajia

Vaikka Bitcoin onkin viime aikoina kerännyt ylivertaisesti eniten mediahuomiota kaikista kryptovaluutoista, monet sijoittajat ovat edelleen kiinnostuneita myös muista kryptovaluutoista. Maailman suurimpiin kuuluvan kryptopörssin, Coinbasen, tietojen mukaan suuri enemmistö kaikista kryptosijoittajista ovat edelleen kiinnostuneita sijoittamaan niin sanottuihin altcoineihin.

Coinbasen datan mukaan jopa yli 75% kaikista alustan sijoittajista ovat sijoittaneet muihinkin kryptovaluuttoihin kuin bitcoiniin. Vain alle neljännes sijoittajista keskittyvät vain bitcoiniin. Lisäksi mitä pidempään sijoittaja on sijoittanut, sitä todennäköisemmin hän myös hajauttaa muihin kryptoihin.

“Niistä asiakkaista, joilla on vähintään viisi ostokertaa, 60% aloittavat bitcoinilla, mutta vain 24% pysyvät yksinomaan bitcoinissa. Lopulta 75% asiakkaista ostavat muitakin kryptoja,” Coinbase kertoo.

Vaikka sijoittajat ovat edelleen kiinnostuneita myös muista kryptoista, on bitcoin edelleen globaalisti ylivertaisesti kaikista merkittävin kryptovaluutta. Bitcoinin markkinadominanssi, eli kaikkien bitcoinien yhteenlaskettu arvo, on kirjoitushetkellä 66,8%. Luku on lähes yhtä korkea kuin koko vuoden ennätys, 68%.

Bitcoin on ylivertaisesti suosituin kryptovaluutta, mutta myös altcoinit ovat säilyttäneet asemansa.

Iranin hallitus haluaa rajoittaa kryptovaluuttojen käyttöä

Iranin hallitus on aikeissa rajoittaa kryptovaihdantaa rahan salakuljetusta koskevan lainsäädännön perusteella. Iranilaisen uutistoimisto ArzDigitalin mukaan Iranin parlamentti julkaisi ehdotuksen, joka asettaisi digivaluutat samaan kastiin vieraiden valtioiden valuuttojen kanssa Iranin lainsäädännössä.

Käytännössä ehdotus tulisi vaikeuttamaan maan kryptovaluuttatoimijoita ja -yrittäjiä sekä asettamaan heidät vaaraan joutua viranomaisten rajoitustoimenpiteiden kohteeksi. Mikäli laki menee läpi, iranilaiset kryptopörssit joutuisivat hakemaan erityislupia Iranin keskuspankilta. Lainsäädäntö on kuitenkin sen verran epäselvää, että pörssejä tosiasiallisesti koskevat vaatimukset ovat vielä epävarmoja.

Ehdotuksen takana on Iranin hallituksen tarve rajoittaa pääoman liikkuvuutta ulos maasta. Yhdysvaltain ja sen liittolaisvaltioiden asettamien talouspakotteiden vuoksi iranilaiset ovat alkaneet kasvavissa määrin käyttää kryptovaluuttoja voidakseen käydä vapaammin kauppaa globaalisti. Monet paikalliset kryptoyritykset ovat jopa eksplisiittisesti erikoistuneet rajan ylittävään rahaliikenteeseen.

Jos Iran saa säädettyä uuden kryptovaluuttoja koskevan politiikkansa, tulee se todennäköisesti rajoittamaan merkittävästi paikallisten kryptovaluuttayritysten toimintaa.

Kryptovaluutat ovat samaan aikaan vapauttaneet iranilaisia USA:n sanktioista, mutta myös vieneet taloudellista valtaa pois Iranin hallitukselta.

ISIS on tehnyt ensimmäisen BTC-siirtonsa

Filippiiniläinen terrorismia tutkiva järjestö Institute for Peace, Violence and Terrorism Research (PIPVTR) on julkaissut tuoreen raportin, jonka mukaan ääri-islamilainen terroristijärjestö ISIS on tehnyt ensimmäiset kryptosiirtonsa. Raportin mukaan kryptosiirroilla on rahoitettu terroristijärjestöjä, kuten Mujahideenia.

Järjestön tutkimuksien mukaan ISIS on käyttänyt kryptovaluuttoja ainakin rahanpesuun. Rahanpesu on hoidettu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa “kyseenalaisista lähteistä” peräisin olevat kryptovaluutat on lähetetty nimeämättömiin kryptopörsseihin. Tämän jälkeen ne on muutettu pörssissä fiat-valuutoiksi.

Kryptovaluuttojen käyttö terrorismin rahoittamisessa näyttäisi kuitenkin olevan edelleen varsin vähäistä ja liittyvän muutamiin yksittäisiin tapauksiin. Lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen tuoreen raportin mukaan monet tapaukset, joissa kryptovaluuttoja on käytetty terrorismin tukemiseen, ovat olleet joko uutisankkoja tai perustuneet väärään tietoon.

ISIS on lähes kukistettu, mutta sillä on silti edelleen aktiivista toimintaa.

Harry Potter -luoja yritti ymmärtää Bitcoinia

Harry Potter -fantasiakirjasarjan luoja J.K. Rowling pääsi kuluneella viikolla Twitterin Bitcoin-skenen silmätikuksi. Rowling twiittasi alunperin viattomasti, että hän ei ymmärrä Bitcoinia ja hän kaipaisi lisätietoa. Velhokirjoittajan twiitti sai Twitterin kryptosfäärin innostumaan ja hän saikin pian yli 1 300 vastausta.

“En ymmärrä Bitcoinia. Voisitteko selittää sen minulle,” Rowling twiittasi.

Monet twiittailijat vertasivat Bitcoinia Rowlingin omiin kirjoihin ja yrittivät käyttää erilaisia Harry Potter -aiheisia viittauksia selventääkseen Bitcoinia.

“Muistatko, kun Dobby vapautui saadessaan sukan? Bitcoin on tuo sukka,” eräs twiittailija kommentoi. Toinen twiittailija puolestaan vertasi Bitcoinia Voldemortin maagisiin hirnyrkkeihin, joiden vuoksi edes taikuuden ministeriö ei voinut kahlita Voldemortia.

Lopulta Bitcoin-yhteisön twiitit eivät kuitenkaan saaneet Rowlingia erityisen vakuuttuneeksi tai ainakaan yhtään sen tietäväisemmäksi Bitcoinista. Rowling kommentoi, että hänen näkökulmastaan bitcoinit ovat vain My Little Pony -nukkejen kaltaisia keräilytavaroita.

Monella tavalla kyllä, mutta valtioiden valtava rahan painaminen saa Bitcoin-Internet-rahan näyttämään verrattain vakaalta,” Tesla-sähköautoista tunnettu keksijä Elon Musk vastasi.

Bitcoin on kuin magiaa, joka vapauttaa pankkien ikeestä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *