Kryptopörssi Paxful sanoi Ethereumille ei — Visa sanoi kyllä

ethereum
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Kryptovaluuttapörssi Paxful ei enää tarjoa kauppapaikallaan Ethereumin natiivi-tokeni etheriä (ETH) asiakkailleen. Ether on maailman toisiksi suurimman kryptovaluutta, mutta nyt Paxfulin toimitusjohtaja Ray Youssef päätti poistaa etherin kauppapaikan tarjonnasta. Paxfulilla on n. 11,6 miljoonaa käyttäjää.

Youssefin mukaan poistamisen syinä on Ethereumin Merge-päivitys ja sitä kautta Ethereumin siirtyminen PoW-louhinnasta (Proof-of-Work) PoS-louhintaan (Proof-of-Stake). Tämän lisäksi Youssefin ja samalla Paxfulin tulevaisuuden strategiassa Bitcoinilla on selkeästi keskeisempi ideologinen rooli. Youssef pitää Ethereumin PoS-louhintaa keskitettynä digitaalisena FIAT-järjestelmänä. Youssefin mukaan Bitcoinin PoW-louhinta tekee Bitcoinista ainoan mahdollisen järkevän ”rehellisen rahan” vaihtoehdon.

Youssef: ”Haluan nähdä maailman, jossa Bitcoin vapauttaa miljardeja tämän pahan järjestelmän pidättämiä ihmisiä, erityisesti niitä, joita on turhaan vahingoitettu globaalissa etelässä.”

Ethereumilla on kuitenkin samaan aikaan vastoinkäymisistä huolimatta positiivisia odotuksia, sillä maailman suurin luottokorttiyhtiö Visa aikoo mahdollistaa mm. automaattisen sähkö- ja puhelinlaskujen maksamisen käyttäjien itsensä hallinnoimien lompakoiden kautta (self-custodial). Visan asiakkaiden on tarkoitus käyttää automaattisten maksujen toteutuksessa Ethereumin tarjoamia lompakoita.

Automaattiset maksut (suomalaisittain kuukausittaiset e-laskut tai suoraveloitukset) ovat perinteisessä pankkimaailmassa hyvin tunnettu maksutapa kuukausittaisten maksujen kuten sähkö- tai puhelinlaskujen maksamisessa. Käyttäjän itsehallinnoitavilla lompakoilla automaattiset maksut eivät ole olleet aikaisemmin mahdollisia. Tämä johtuu siitä, että self custodial -lompakoissa käyttäjä on ainoa henkilö, joka hallitsee yksityisiä avaimia. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjän on aina kirjauduttava sisään tapahtumista manuaalisesti, koska älysopimus (smart contract) ei voi aloittaa tapahtumia itsenäisesti ilman käyttäjän suostumusta.

Visan teknisen puolen kehittäjätiimin mukaan automaattiset toistuvat maksut kryptovaluutoilla olisivat mahdollisia uudentyyppisen itsehallinnoitavan lompakon kautta, jota kutsutaan eräänlaiseksi siirrettäväksi tiliksi (delegable account), joka perustuu “Account Abstraction” (AA) -konseptiin. Ethereumin luojan ja toimitusjohtajan Vitalik Buterinin mukaan teknisessä toteutuksessa Ethereumin lompakot ja älysopimukset yhdistettäisiin yhdeksi tiliksi.

Ethereumin kehittäjätiimi kuitenkin myöntää, että vaikka automaattiset maksut voidaan integroida suhteellisen helposti muiden osapuolten kuten pörssien isännöimien lompakkojen kautta, silti käyttäjän on luotettava, että mainitut osapuolet hallitsevat käyttäjän varoja asianmukaisesti. Puolestaan Visan kehittäjätiimin mukaan heidän tiiminsä on jo onnistunut aikaisemmin vastaavantyyppisessä siirrettävän tilin -operaatiossaan layer 2-skaalaussovellus Stark Netin kohdalla.


Kryptovaluuttojen käyttöönotto maksuvälineenä yleistymässä Brasiliassa ja Nigeriassa

Brasilian presidentti Jair Bolzonaro on allekirjoittanut lain, jolla hyväksytään kryptovaluuttojen kaupankäyntiä ja käyttämistä Brasiliassa koskeva lakiesitys. Bolzonaro ei muuttanut hänelle hyväksyttäväksi annettua lakiesitystä vaan säädösehdotus hyväksyttiin sellaisenaan.

Valvovina viranomaisina kryptovaluuttasiirroille ennakoidaan olevan Brasilian keskuspankki (BCB) ja maan arvopaperi- ja pörssikomitea (CVM). Keskuspankki valvoisi kryptovaluutoilla tapahtuvia siirtoja silloin kun kryptovaluuttoja käytettäisiin maksuvälineenä. Arvopaperi- ja pörssikomitea puolestaan valvoisi kryptovaluuttoja silloin, kun kryptovaluuttoja käytettäisiin sijoitusinstrumentteina. Lakiesitystä laadittaessa kuultiin niin keskuspankkia kuin myös arvopaperi- ja pörssikomiteaa sekä maan verovirastoa RFB:tä. Presidentti päättää valvojat markkinoille.

Maan keskuspankki ei ole kuitenkaan kryptovaluuttojen kannalta se kaikkein mieluisin taho valvojaksi, mikäli kryptovaluuttojen laajempaa käyttöönottoa on tarkoitus edistää. Keskuspankin johtaja Roberto Campos Neto on jo sanonut jo useampaan kertaan, että hän ei näe kryptovaluuttoja vaihtoehtona FIAT-valuutoille. Sen lisäksi Neton mukaan kryptovaluuttojen ongelma on myös niiden volatiliteetti eli FIAT-määräisen hinnan vaihtelu. Tämän lisäksi Brasilian keskuspankki pyrkii laskemaan liikkeeseen sen oman digitaalisen keskuspankkivaluutan Real Digitalin vuoden 2024 aikana, jolle kryptovaluutat ovat suoria kilpailijoita.

Lain hyväksyminen tulee joka tapauksessa todennäköisesti edistämään kryptovaluuttojen asemaa laillisena maksuvälineenä Brasiliassa.

Myös Nigeriassa, joka on Afrikan maanosan väkirikkain maa, ollaan ottamassa askeleita vastaavanlaiseen suuntaan. Maan edustajainhuoneen pääomamarkkina ja instituutioiden komitean puheenjohtaja Babangida Ibrahimin mukaan Nigeria on laatimassa lakiesitystä sen puolesta, että kryptovaluuttojen käyttö sijoitusinstrumenttina laillistettaisiin.

Vielä viime vuonna Nigeriassa oli aivan toisenlainen meininki, sillä maassa kiellettiin finanssialaa käyttämästä kryptovaluuttojen käyttäminen. Tämä ei kuitenkaan estänyt kryptovaluuttojen käyttöä kaupankäyntivälineenä vaan Nigeriassa käytiin eniten kauppaa P2P-kauppaa (peer-to-peer) bitcoineissa mitattuna koko maailmassa.

Nigeriassa kryptovaluuttojen adaptaatio myös etenee hyvä vauhtia, vaikka kryptovaluutat kiellettiinkin viime vuonna maksuvälineinä, sillä maassa on mm. rakenteilla Bitcoin-kylä. Nigeriassa myös Bitcoinin louhinta on hyvin kasvava toimiala.

Ibrahimin mukaan: ”Kuten sanoin aiemmin toisessa käsittelyssä, tarvitsemme tehokkaat ja toimivat pääomamarkkinat Nigeriassa. Jotta voimme tehdä sen, meidän on oltava ajan tasalla maailmanlaajuisista käytännöistä.”

Louhintajätti Core Scientific hakeutui yrityssaneeraukseen

Nasdaqiin listattu Bitcoinin louhintaan erikoistunut Core Scientific on hakeutunut USA:n Chapter 11-menettelyyn, joka vastaa Suomen yrityssaneerausta. Käytännössä kyse on yleensä siitä, että yritys on ajautumassa konkurssiin, koska yritys ei enää pysty suoriutumaan veloistaan. Yritys käy läpi yrityksen uudelleenjärjestelyn, jonka jälkeen katsotaan, pystyykö yritys jatkamaan toimintaansa ja missä muodossa.

Maailman suurimpaan teknologiapörssiin Nasdaqiin listattu Core Scientific on ilmoittanut, että sillä on ollut vakavia haasteita saada toimintojaan kannattavaksi. Se on myös menettänyt maksukykynsä suoriutua velvoitteistaan. Core Scientific kertoo tekevänsä ”kattavan katsauksen mahdollisiin vaihtoehtoihin ja käyvänsä kattavan keskustelun yrityksen eri sidosryhmien kanssa”. Yritys pyrkii tällä hetkellä muodostamaan uudistustukisopimuksen Ad Hoc Noteholder Groupin kanssa. Ad Hoc Noteholder Group omistaa tällä hetkellä 50 % Core Scientificin vaihtovelkakirjalainoista.

Core Scientificin mukaan: ”Tämän prosessin aikana yhtiö jatkaa olemassa olevien louhinta- ja hosting-toimintojensa harjoittamista, joiden toiminta on yhtiön mukaan kannattavaa ja velatonta.”

Yhtiön mukaan bitcoinin hinnan pitkittynyt lasku on vaikeuttanut yhtiön kannattavaa toimintaa. Yhtiön datakeskusten virrankäyttöön tarvittavien sähkökustannusten nousu sekä tiettyjen sen hosting-palveluiden epäonnistuminen ei puolestaan ole mahdollistanut maksuvelvoitteiden noudattamista.

Core Scientific: “Vastauksena näihin tekijöihin yhtiö on ryhtynyt aktiivisesti toimiin kuukausikustannusten alentamiseksi, rakennuskustannusten siirtämiseksi myöhemmin maksettavaksi, investointien vähentämiseksi ja siirtämiseksi myöhemmin ajoitettavaksi sekä hosting-toiminnan kannattavuuden lisäämiseksi.”

Louhinta-ala on kokenut viime aikoina kovia. Aikaisemmin pari viikkoa sitten myös Argo Blockchain oli ilmoittanut heikentyneestä maksukyvystä. Yhtiö kertoi myös pyrkivänsä myymään yrityksen omaisuutta, jotta se pystyisi rahoittamaan louhintalaitteiden hankintansa. Yhtiö ei tällöin pyrkinyt kuitenkaan yrityssaneeraukseen.

Myös Kanadassa louhijoiden toimintaa koetellaan. Brittiläisen Kolumbian provinssissa kryptovaluuttojen louhinta on keskeytetty seuraavan 18 kuukauden ajaksi. Keskeytyksen syyksi on ilmoitettu pyrkimys uusiutuvaan/kestävään energiaan (clean energy). Tarkoituksena on myös työpaikkojen lisääminen.

Maan energia-, kaivos- ja matalahiilidioksidipäästöisten innovaatioiden ministeri ja Josie Osbornen mukaan: “Kryptovaluutan louhinta kuluttaa valtavia määriä sähköä, koska suuritehoisten tietokoneiden ympärivuotinen jatkuva pyörittäminen ja jäähdyttäminen kuluttaa paljon energiaa, mutta samalla se luo hyvin vähän työpaikkoja paikalliseen talouteen.”

Osbornen väittämä on kuitenkin hieman erikoinen, koska louhintatoiminnan alasajo provinssissa ei kuitenkaan lisää työpaikkoja vaan ennemminkin vähentää niitä.

Louhintapuolelta kuuluu myös positiivisia uutisia, sillä Japanin suurin sähköyhtiö TEPCO (Tokyo Electric Power Company on aloittamassa Bitcoinin louhinnan koko maan laajuisesti. Louhinnassa tultaisiin käyttämään heidän oman liiketoimintansa ylijäämäenergiaa. koko maan laajuisesti. Louhinnan toteutuksesta vastaa TEPCO:n tytäryhtiö Agile Energy X.

Lue lisää Bitcoin-louhinnasta

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

  • Kryptopörssi Paxful sanoi Ethereumille ei — Visa sanoi kyllä

    Kryptopörssi Paxful sanoi Ethereumille ei — Visa sanoi kyllä

    Kryptovaluuttapörssi Paxful ei enää tarjoa kauppapaikallaan Ethereumin natiivi-tokeni etheriä (ETH) asiakkailleen. Ether on maailman toisiksi suurimman kryptovaluutta, mutta nyt Paxfulin toimitusjohtaja Ray Youssef päätti poistaa etherin kauppapaikan tarjonnasta. Paxfulilla on n. 11,6 miljoonaa käyttäjää. Youssefin mukaan poistamisen syinä on Ethereumin Merge-päivitys ja sitä kautta Ethereumin siirtyminen PoW-louhinnasta (Proof-of-Work) PoS-louhintaan (Proof-of-Stake). Tämän lisäksi Youssefin ja samalla…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *