Kryptovaluuttoja ollaan hyväksymässä maksuvälineeksi Brasiliassa

krypto uutiset
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Brasilian edustajainhuone on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan kryptovaluutat hyväksytään maksuvälineeksi Brasiliassa. Lakiesityksen tarkoituksena on valmistella maata siihen vaiheeseen, että kryptovaluuttoja voidaan alkaa käyttämään päivittäisessä käytössä enemmän. Lakiesitys vaatii vielä Brasilian presidentin Jair Bolsonaron hyväksynnän.

Lakiesitys ei tarkoita kuitenkaan sitä, että esimerkiksi bitcoinista olisi tullut maassa virallinen maksuväline kuten esimerkiksi El Salvadorissa. Kyseessä on silti iso askel kryptovaluuttojen käytölle Brasiliassa, jossa kryptovaluuttakaupankäynti pörssissä on hyvin vilkasta. Ajoittain kryptovaluutoilla käytävä pörssikauppa on jopa suurempaa kuin pörssiosakkeilla käytävä kauppa.

Valvovina viranomaisina kryptovaluuttasiirroille ennakoidaan olevan Brasilian keskuspankki (BCB) ja maan arvopaperi- ja pörssikomitea (CVM). Keskuspankki valvoisi kryptovaluutoilla tapahtuvia siirtoja silloin kun kryptovaluuttoja käytettäisiin maksuvälineenä. Arvopaperi- ja pörssikomitea puolestaan valvoisi kryptovaluuttoja silloin, kun kryptovaluuttoja käytettäisiin sijoitusinstrumentteina. Lakiesitystä laadittaessa kuultiin niin keskuspankkia kuin myös arvopaperi- ja pörssikomiteaa sekä maan verovirastoa RFB:tä.

Lakiesitys sisälsi myös louhintaan liittyvää sääntelyä. Bitcoinin louhinnan kannalta oli tärkeää, että louhintalaitehankintojen veroedut kuitenkin säilyivät. Tässä tulee huomata, että veroedut laitehankintoihin koskisivat jatkossa vain sellaisten louhintalaitteistojen hankintaa, jotka käyttävät uusiutuvia energianlähteitä.

Lakiesitys kattaa myös lentomatkaajien saamat kryptovaluuttoina saadut lentopisteet tai ”bonuspisteet” (payment agreements).

Tämän lisäksi uudessa lainsäädännössä säänneltäisiin virtuaalivaluuttojen tarjoajien perustamista ja niiden toimintaa Brasiliassa. Jatkossa virtuaalivaluuttojen tarjoajien toiminta olisi maassa luvanvaraista. Määritelmä virtuaalivaluuttojen tarjoajalla tarkoitettaisiin palveluntarjoajia, jotka esimerkiksi tarjoavat kryptovaluutoilla tehtävää kaupankäyntiä, siirtoja, säilöntäpalveluita, varojen hallinnointia tai myyntiä kolmannen osapuolen puolesta.

Mikäli Brasilian presidentti Bolzonaro hyväksyy lakiesityksen tarkoittaisi se sitä, että jatkossa brasilialaiset pankit pystyisivät halutessaan tarjoamaan kryptovaluuttamaksupalveluita kuten kryptovaluutoilla tehtäviä korttimaksuja.

Brasiliassa toimiva Santander on esimerkiksi rakentamassa maahan omaa kryptopörssiä. Puolestaan yksi Brasilian suurimmista yksityispankeista Itaù on puolestaan lanseeraamassa arvopapereiden tokenisointialustaa. Brasiliassa tarjotaan jo nyt Etelä-Amerikassa eniten krypto-indeksiosuusrahastoja (etf:t). Suurin osa maan suurimmista pankeista tarjoaa myös kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita kuten esimerkiksi kryptovaluuttojen säilytyspalveluita tai tokenien liikkeeseen laskuja.

Lainsäädännön sisältöön on luonnollisesti vaikuttanut kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatuminen. Lainsäädännössä onkin pyritty estämään asiakasvarojen hallintaan liittyvät väärinkäytöt eli tilanteet, jossa asiakasvarat, yhtiön varat ja yhtiön omistajan varat sekoittuvat keskenään kuten FTX:n tapauksessa. FTX ja FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried olivat rahoittaneet omia toimintojaan asiakasvaroilla, joka on luonnollisesti laitonta.

Lainapalvelu BlockFi konkurssiin, LBRY kuolemassa ja HashFlare-pyramidihuijaus

Kryptovaluuttalainapalvelu BlockFi on hakeutunut konkurssiin Yhdysvalloissa. BlockFi:n konkurssi ei ollut markkinoilla monillekaan kovinkaan suuri yllätys vaan tätä osattiin jo odottaa.

Kryptopörssi FTX:n konkurssin myötä markkinoilla oli leijunut jo pitemmän aikaa pelko myös BlockFi:n romahduksesta. Pari viikkoa sitten BlockFi ilmoitti jäädyttäneensä asiakasvarojen nostot ja oli yleisesti tiedossa, että yhtiöllä oli heinäkuussa 2022 yhteensä 400 $ miljoonan laina FTX:n tytäryhtiö FTX US:ltä.

Lisäksi BlockFi:n tiedettiin saaneen lähiaikoina konsultointiapua yhtiöoikeuteen erikoistuneelta Haynes and Boonen lakifirmalta sekä yritysjärjestelyihin erikoistuneelta Berkeley Research Groupin (BRG):lta.

FTX oli aikaisemmin heinäkuussa 2022 pelastanut BlockFi:n konkurssilta. Samalla FTX pelasti myös lainapalvelu Voyagerin, joka myös ajautui kuitenkin konkurssiin. Nyt puolestaan konkurssioikeudenkäynnissä on tultu siihen lopputulokseen, että FTX ja sen tytäryhtiö Alameda Research ovat velkaa BlockFi:lle n. 1 $ miljardia.

BlockFi:n mukaan: ”Osana saneerauspyrkimyksiämme keskitymme kaikkien BlockFi:n velkojen takaisinperimiseen. Näihin velkoihin kuuluu myös FTX:n velat yhtiölle (BlockFi:lle).”

BlockFi jatkaa: ”Asiakkaidemme parhaaksi toimiminen on pääpainomme ja se ohjaa edelleen polkuamme eteenpäin. Konkurssimenettely (Chapter 11) on läpinäkyvä prosessi, ja jatkamme viestintää asiakkaidemme kanssa varmistaaksemme, että heillä on suora kommunikaatioyhteys meihin.”

BlockFi:llä on asiakirjojen mukaan yli 100 000 velkojaa ja BlockFi:n velkojen on arveltu olevan n. 1–10 $ miljardia. Yhtiön tilivarallisuus on puolestaan n. 256,9 $ miljoonaa.

Konkurssin syynä BlockFi pitää epätietoisuutta FTX:n tilanteesta. Ilmeisesti varmuutta siitä loppujen lopuksi ei ollut, että pystyykö FTX maksamaan sen lupaamaan lainan BlockFi:lle. Tämän takia BlockFi joutui rajoittamaan asiakastoimintoja, joka tarkoitti asiakasvarojen nostojen jäädyttämistä. BlockFi:n tiedonannon mukaan pohdittuaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, he eivät nähneet muuta vaihtoehtoa kuin konkurssimenettelyn (Chapter 11).

BlockFi:n lisäksi huolestuttavia uutisia on kantautunut lainapalvelu Genesikseltä. Genesiksen tytäryhtiö Genesis Earn joutui mm. jäädyttämään asiakasvarojen siirrot.

Samoin myös Youtuben kanssa kilpaileva defi-alusta LBRY on vaikeuksissa. Se hävisi hiljattain oikeudessa Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:lle. LBRY:n mukaan SEC ”tappoi” LBRY Inc.:n ja että LBRY Inc. ”tulee kuolemaan”. LBRY protokolla ja sen lohkoketju tulevat tästä huolimatta jatkamaan toimintaansa.

Oikeus päätyi siihen lopputulokseen, että LBRY:n LBC-tokenit ovat arvopapereita. LBRY:n mukaan sen tokenit olivat hyödyketokeneja (utility token), mutta oikeus ei nähnyt tätä tokenien tuomaa ”hyötyä” vastaavalla tavalla vaan piti todennäköisempänä, että nämä tokenit ovat lähinnä spekulatiivisia sijoituskohteita, jolloin ne luokiteltaisiin arvopapereiksi.

Myös Virossa tapahtuu: Kaksi mieshenkilöä on pidätetty epäiltynä rahanpesusta ja viestintärikoksesta, jossa rikoshyödyn arvellaan olevan n. 575 $ miljoonaa. Virossa näistä rikoksista voi seurata jopa 20 vuoden vankeustuomio. Tapauksessa on hyvin paljon pyramidihuijauksen piirteitä.

Rikosuhrien lukumäärä tapauksessa on suuri, arvion mukaan satoja tuhansia henkilöitä. Asiakkaat olivat sijoittaneet louhintayhtiö HashFlareen sekä virtuaalipankki Polybiukseen, joiden molempien tulevaisuuden mahdollisuuksia oli kaunisteltu sillä tavoin, joka lopulta herätti viranomaisten huomion.

Esimerkiksi mitään pankkia ei ollut perustettu vaan virtuaalipankki oli vain suunnitelmissa, mutta käytännön tasolle ei koskaan päästy. Rikoksesta epäillyt olivat sen sijaan hankkineet rahoituskierroksilta saaduilla varoilla yhteensä 75 kiinteistöä sekä useita luksusautoja. Kyseessä on Viron historian yksi suurimmista petosrikoksista.

Fidelity on avannut bitcoin- ja ether-kaupankäynnin vähittäissijoittajille

Yksi maailman suurimmista varainhoitajista Fidelity Investments on avannut vähittäissijoittajille (retail investors) eli tavallisille sijoittajille mahdollisuuden käydä kauppaa kryptovaluutoilla. Asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta nyt käydä kauppaa bitcoinilla ja etherillä ilman välityspalkkioita.

Fidelity on ollut mukana kryptovaluutoissa yhtiön mukaan jo vuodesta 2014, jolloin yhtiö aloitti Bitcoin-louhinnan. Fidelity on myös vuonna 2021 lanseerannut spot Bitcoin-indeksiosuusrahaston (etf) Kanadassa.

Fidelityn viimeaikaiset toimet ovat kuitenkin keränneet paljon kritiikkiä yhdysvaltalaissenaattoreilta. Fidelityä on kritisoitu siitä, että yhtiö mahdollistaa käyttäjilleen mahdollisuuden sijoittaa esimerkiksi bitcoiniin heidän eläkesijoituksiensa osalta (401k). Senaattorien mielestä myös Fidelityn suunnitelmat laajentua erittäin epävakaille ja riskialttiille kryptomarkkinoille on myös kyseenalaistettu.

Samaan aikaan Bitcoin-louhinnan tuotot ovat olleet nyt alimmillaan kahteen vuoteen. Luohintatuotot ovat Yhdysvalloissa nyt 11,6 $ miljoonaa. Viimeksi näin heikkoja tuottoja toimialalla on nähty 2.11.2020. Louhijoiden tilannetta ei ole helpottanut louhinnan vaikeusasteen (difficulty) sekä energian hinnan samanaikainen nousu.

Bitcoinin laskentateho (hash rate) on laskenut lokakuun lopun ja marraskuun huipuista, joka on hieman helpottanut louhijoiden toimintaa. Joidenkin arvioiden mukaan Bitcoinin louhinnan vaikeusasteen odotettaisiin kuitenkin laskevan.

Viime aikoina on myös korostunut ilmiö, jossa niin sanottujen whole-coinereitten määrä on noussut jälleen huippuunsa. Whole coiner tarkoittaa sellaista henkilöä, jolla on omistuksessaan ainakin yhden Bitcoinin verran satosheja.

Ankr on hakkeroitu

Defi-protokolla Ankr on vahvistanut, että se on hakkeroitu. Tästä syystä Ankr on jäädyttänyt BNB-staking tokeni aBNBc:n siirrot. Isku on tapahtunut Ankr:n mukaan 1.12.2022 ja hakkerointi on arvoltaan ainakin useamman miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Viimeisin arvio iskun koosta on n. 5 $ miljoonaa USDC-kolikkoa.

Iskussa hakkeri oli onnistunut minttaamaan 20 biljoonaa Ankr Reward Bearing Staked BNB (aBNBc) tokenia. Lohkoketjudatayhtiö Lookonchainin mukaan hakkeri on sen jälkeen käyttänyt Uniswappia, Tornado Cashia ja useita lohkoketjujen välisiä siltoja (bridge) häivyttääkseen hakkeroitujen varojen jäljet.

Lohkoketjujen turvallisuudesta vastaavan yhtiö Beosinin mukaan iskussa oli hyödynnetty älysopimusten koodeja, joita oli pystytty jälkikäteen muokkaamaan. Isku oli kohdistettu tietoturvaltaan heikosti suojattuihin privaattiavaimiin (private keys).

Hakkeroinnin seurauksena aBNBc-tokenin arvo romahti muutamassa tunnissa 99,5 %. Ankrin mukaan muut varat Ankr-prokollassa ovat turvassa ja uuden päivityksen takia iskun haitat on pystytty rajaamaan niin että ne eivät pääse laajenemaan. Myös Binance on ilmoittanut, että Binancen asiakasvarat on myös turvassa.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *