Lohkoketjuala on vahvassa kasvussa – Viikkokatsaus 46/2019

Kryptovaluutat ja ennen kaikkea Bitcoin ovat ylivertaisesti tunnetuimpia lohkoketjuteknologian sovelluksia. Silti teknologia voi parhaimmillaan yltää paljon muuhunkin kuin vain talouteen. Lohkoketjuteknologialle on kaavailtu käyttöä muun muassa energiateollisuudessa, tuotannossa, juridiikassa, demokraattisissa vaaleissa ja vaikka missä. Oikeastaan mikä tahansa ala, jossa automaattinen ja luotettava tiedonkäsittely voi tarjota etuja, voi hyötyä lohkoketjuista huomattavasti.

Myös yritykset ovat huomanneet tämän. Lohkoketjujen kehittämiseen sijoitetaan jatkuvasti enemmän ja yhä useamman alan toimijat ovat ottaneet lohkoketjuja käyttöön tai ovat vähintään harkitsemassa ja pohtimassa, millä tavalla ne voisivat hyötyä näistä uusista mullistuksista.

Tämän vuoksi lohkoketjualalla onkin oikea työvoimapula. Tässä viikkokatsauksessa silmäilemme, miten suuri tuo pula on ja miten paljon työpaikkoja alalta löytyy suhteessa työnhakijoihin. Lisäksi tutustumme Kiinassa julkaistuun raporttiin, joka kertoo lohkoketjujen kasvavan maassa miljardibisnekseksi vain muutamassa vuodessa.

Muissa uutisissa kerromme suomenkielisen Bitcoin-kirjallisuuden tulemisesta, Venäjän uusista kryptosääntelyistä sekä muutamista muista asioista. Kannattaa siis pysyä kuulolla! (Tai siis näöllä, koska silmillähän te tätä luette – ellei teillä sitten ole puhesyntetisaattoria.)

Viime viikon katsaus on täällä.

Kasvava kiinnostus lohkoketjuihin näkyi myös Jyväskylän Raha & Talous -messuilla, jossa Prasos Oy:n hallituksen puheenjohtaja Henry Braden puhe keräsi melkein eniten yleisöä koko messuilla.

Suomenkielisiä Bitcoin-kirjoja nyt saatavilla

Konsensus Network on suomentanut kaksi Bitcoinia koskevaa teosta: Bitcoin-standardin ja Bitcoin-rahan. Molemmat teoksista ovat saatavissa Bittiraha.fi:n verkkokaupasta.

Bitcoin-standardi on pitkän linjan kryptovaluutta-asiantuntija Saifedean Ammouksen kokonaisvaltainen johdatus Bitcoiniin, joka on saavuttanut jo tietynlaisen aseman Bitcoin-käyttäjien piirissä. Käännös on ensimmäinen suomenkielinen alan perusteos.

Bitcoin-raha on amerikkalaisen Micheal Carasin kuvitettu lastenkirja, joka kertoo leikkisästi Bitcoinin ja kryptovaluutan perusteista lapsille. Kirjassa Bittilän asukkaat löytävät kestävän rahan, bitcoinin.

Konsensus Networkilla on käynnissä myös muita käännösprojekteja alan tärkeimmistä opuksista. Myös nämä tulevat kirjat voi myöhemmin ostaa Bittiraha.fi:n kaupasta.

Bitcoin-rahaa luettiin sen julkaisupäivänä Oodi-kirjastossa lapsille.

Lohkoketjualan työpaikkojen määrä kasvanut neljänneksellä vuodessa

Lohkoketju- ja kryptovaluuttateollisuuden alan työpaikkojen määrä on kasvanut noin 26% sitten vuoden 2018, kertoo työnhakupalvelu Seen By Indeedin tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan viimeisen neljän vuoden aikana työpaikkojen määrä on kasvanut jopa 1 457%.

Sen sijaan lohkoketju- ja kryptovaluutta-aloja koskevien työnhakujen määrä on laskenut viime vuodesta jopa 53%. Työpaikkojen määrä on siis huomattavasti suurempi kuin työntekijöiden.

Eniten lohkoketjualan työntekijöitä hakevat suuret tietotekniikka-alan yritykset, kuten Deloitte, IBM ja Accenture.

Lohkoketju- ja kryptovaluutta-alan työnhakijoiden määrä oli kaikista korkeimmillaan vuoden 2017 loppupuolella samaan aikaan, kun bitcoinin kurssi kävi jopa 20 000 dollarissa.

Lohkoketjut ja kryptot tarjoavat paljon työpaikkoja, mutta työnhakijoita on vähän.

Kiinan lohkoketjubisnes kasvaa 2 miljardiin muutamassa vuodessa

Kiinan valtiollisen mediajulkaisu Xinhuan raportin mukaan lohkoketjuala tulee kasvamaan yli 2 miljardiin dollariin vuoteen 2023 mennessä. Raportin mukaan Kiina tulee näkemään noin 65,7% vuosittaisen kasvun vuodesta 2018 vuoteen 2023 saakka.

Suurin osa lohkoketjualan kasvusta tapahtuu pankki- ja finanssisektorilla. Muita lohkoketjuteknologiaan entistä enemmän sijoittavia aloja ovat tuotanto, myynti ja ammattilaispalvelut.

Raportin julkaisun jälkeen Xinhua julkaisi artikkelin, jossa Bitcoinia käsiteltiin positiivisessa valossa. Xinhuan mukaan Bitcoin on “ensimmäinen lohkoketjuteknologian onnistunut sovellus”.

Kiinalla on ollut vuosien saatossa varsin ristiriitainen suhtautuminen kryptovaluuttoihin. Välillä Kiina on ollut selkeä markkinajohtaja, mutta välillä taas se on ollut kieltämässä koko teknologiaa.

Nyt Kiinan suhtautuminen näyttäisi olevan kääntymässä positiivisempaan suuntaan. Muun muassa Kiinan presidentti Xi Jinping on kannustanut kiinalaisia teollisuudenaloja syleilemään lohkoketjuteknologiaa ja sen sovelluksia.

Raportin mukaan lohkoketjun käyttö kasvaa muun muassa teollisuudessa.

Facebook lanseeraa uuden maksujärjestelmän

Facebookin epäonninen Libra-kryptovaluuttahanke on saanut sosiaalisen median jätin kehittämään uutta maksujärjestelmää, Facebook Pay. Yritys julkisti tulevan maksujärjestelmänsä 12. päivä tätä kuuta.

Facebookin mukaan Facebook Paytä voisi käyttää kaikilla yrityksen some-alustoilla, eli Facebookissa, Messengerissä, Instagrammissa ja Whatsappissa.

“Ihmiset käyttävät järjestelmiämme jo tehdäkseen ostoksia, lahjoittaakseen hyväntekeväisyyteen ja lähettääkseen rahaa toisilleen. Facebook Pay tekee näistä siirroista helpompia ja varmistaa, että siirtotiedot pysyvät turvallisina ja suojattuina,” Facebook kertoi tiedotteessaan.

Ensimmäiset Facebook Pay -sovellukset on tarkoitus tuoda markkinoille jo viikon sisällä.

Facebook Pay saattaa merkitä, että Facebook ei enää itsekään usko Libran tulevaisuuteen. Useat poliitikot, valtiot ja päättäjät ovat jo tuominneet Facebookin kryptovaluuttahankkeen. Lisäksi kaikki merkittävimmät maksunvälittäjäyritykset, kuten PayPal, Mastercard ja Visa ovat jo jättäneet Libraa hallinnoivan Libra Associationin.

Libran tulevaisuus on yhä epävarmempi, minkä seurauksena Facebook on alkanut lanseerata jo muita maksujärjestelmiä.

Venäjä haluaa mahdollisuuden takavarikoida kryptovaluuttoja

Venäjän sisäministeriö on aikeissa säätää lain, joka antaisi Venäjän viranomaisille mahdollisuuden takavarikoida kryptovaluuttoja. Raporttien mukaan lakien olisi tarkoitus olla valmiina viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä.

Käytännössä lain säätäminen on tietysti huomattavasti helpompaa kuin sen implementointi. Bitcoinin kaltaisten hajautettujen kryptovaluuttojen takavarikointi voi olla äärimmäisen vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, mikäli käyttäjä pitää huolta tietoturvastaan ja on suojanut varansa hyvillä salasanoilla.

Jotta valtio voisi takavarikoida kryptovaluuttoja, tulisi sen päästä käsiksi käyttäjän yksityisavaimiin. Jos avaimet on tallennettu tietokoneelle tai älypuhelimelle, mutta niitä ei ole suojattu salasanalla, voi valtio saada ne helposti pelkästään takavarikoimalla käytetyn laitteen.

Kuitenkin jos kryptovaluutat on suojattu vahvalla salasanalla, voi niiden saaminen olla lähes mahdotonta. Valtio voi luonnollisesti yrittää purkaa salasanoja, mutta riittävän pitkän ja monimutkaisen salasanan murtaminen vie jopa Venäjän kaltaiselta valtiolta niin paljon aikaa ja resursseja, että se on käytännössä mahdotonta.

Jos ja kun laki tulee voimaan, jääkin nähtäväksi millä keinoilla Venäjän valtion on tarkoitus implementoida sitä. Näyttäisi silti selkeältä, että Venäjällä on pyrkimys säätää ainakin juridinen mahdollisuus yrittää tätä.

Kryptovaluuttojen takavarikoiminen ei ole yhtä helppoa kuin fyysisten tavaroiden ottaminen, mutta Venäjä haluaa silti yrittää sitä.

PornHub menetti PayPal-maksut, mutta kryptot tulevat pelastajiksi

Maailman suurimpiin kuuluva aikuisviihdealusta PornHub on juuri ilmoittanut, että PayPal on katkaissut yhteistyönsä sen kanssa. Tämän seurauksena tuhannet aikuisviihdealan ammattilaiset ovat menettäneet suuren osan tuloistaan. Tällä hetkellä aikuisviihdemallit voivat saada maksuja vain Paxum- ja Check-maksunvälitysjärjestelmillä sekä Verge-kryptovaluutalla.

PayPalin päätöksen seurauksena useat kryptoalan ammattilaiset ja instituutiot ovat ehdottaneet PornHubille, että alusta ottaisi käyttöönsä uusia kryptovaluuttamaksutapoja. Useammat toimijat ovat myös tarjoutuneet auttamaan PornHubia maksujärjestelmien tekemisessä.

Esimerkiksi Tronin toimitusjohtaja Justin Sun on kommentoinut, että Tron on aikeissa kehittää dollariin sidotun vakaavaluutan. Tämän avulla PornHubin mallit voisivat saada suoria dollarisiirtoja riippumatta PayPalista.

Puolestaan Binance-pörssin toimitusjohtaja Changpeng Zhao uskoo, että PayPalin päätös antaa erinomaisen paikan kryptovaluutoille. Monet uskovatkin, että Binance olisi jo kaavailemassa yhteistyötä PornHubin kanssa.

Aikaisemmin tässä kuussa PornHubin yhteistyökumppani NetCents kehitti alustalleen tuen Ripple-digivaluutalle. Tämän uskotaan olevan merkki siitä, että PornHub saattaa myöhemmin hyväksyä myös XRP-maksut.

Kryptovaluutat voivat tarjota vaihtoehtoja aikuisviihdealan ammattilaisille, jos perinteiset maksujärjestelmät kokevat alan moraalittomaksi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *