OneCoin on historian suurimpia huijauksia

Ylen saamien tietojen mukaan OneCoin-pyramidihuijaus on onnistunut huijaamaan Suomessa noin 20 000 uhria. Yhteensä uhreilta on huijattu noin 40 miljoonan euron edestä rahoja.

Nyt OneCoinin perustajan veli ja yksi hankkeen päätekijöistä, Konstantin Ignatov, on joutunut syytteeseen useista rikoksista, mukaanlukien petoksesta sekä rahanpesusta. Samaan aikaan hänen siskonsa ja päätekijä, oikeustieteen tohtori Ruja Ignatova, on kadonnut teille tietämättömille.

Konstantin on myöntänyt syyllisyytensä ja allekirjoittanut virallisen lausunnon, jossa hän myöntää OneCoinin olleen huijaus. Jos Konstantin tuomitaan, häntä voi odottaa jopa 90 vuoden vankeus.

Ruja Ignatova, niin sanottu “kryptokuningatar”, on OneCoinin perustaja ja päätekijä, joka on edelleen kateissa.

OneCoin myi “koulutuspaketteja” Bitcoinin maineella

Vaikka valtamedia puhuukin OneCoinista “virtuaalivaluuttana”, todellisuudessa mitään virtuaalivaluuttaa ei ole edes olemassa. OneCoin ja siihen tiiviisti liittynyt OneLife eivät varsinaisesti edes myyneet virtuaalivaluuttaa, vaan niiden toimintamalli perustui “koulutuspakettien” myymiseen sekä perinteiseen pyramidihuijaukseen.

Koulutuspakettien ostajat saivat oikeuden “sijoittaa” OneCoiniin, minkä lisäksi heille tarjottiin muiden pyramidihuijausten tavoin palkkioita, mikäli he onnistuvat saamaan hankkeelle myös muita uhreja. Mitään todellista tuotetta ei kuitenkaan koskaan ollut ja kaikki tuotot kanavoituivat pyramidin huipulle.

Valitettavasti tämä huijaus meni läpi monille, jotka eivät olleet perehtyneet kryptovaluuttoihin. Kun OneLife perustettiin vuonna 2014, Bitcoin ja kryptovaluutat olivat vielä varsin uusia asioita. Lohkoketju, hajautettu ja luvaton talous sekä muut asiat olivat vielä tuntemattomia. Suurelle yleisölle OneCoin vaikutti samanlaiselta kryptovaluutalta kuin Bitcoin, Litecoin tai muut oikeasti olemassaolevat asiat. OneCoin luonnollisesti pyrki myös parhaansa mukaan pönkittämään tätä valhetta.

Huijauksena OneCoin on ollut äärimmäisen onnistunut. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan OneCoinilla saatiin huijattua maailmanlaajuisesti ainakin 4 miljardia dollaria. BBC:n haastattelemien lähteiden mukaan todellinen summa oli kuitenkin lähempänä 15 miljardia dollaria. Talousjulkaisu Fortunen mukaan OneCoin on saattanut olla jopa koko historian suurin huijaus.

OneCoin varasti suoraan muun muassa Bitcoin-yhteisön retoriikkaa mainostaakseen huijausta.

Verkostomarkkinointi on matemaattisesti mahdotonta

Yksi OneCoin-huijauksen perustoista oli verkostomarkkinointi. Verkostomarkkinoinnissa uhreille uskotellaan, että he voivat päästä suurille summille hakemalla lisää kauppiaita verkostoonsa. Jokaisesta saadusta uudesta markkinoijasta maksetaan tietty summa hänet värvänneelle ihmiselle. Tällä tavoin verkostomarkkinoija voisi tienata rahaa kaikista pyramidissa hänen allaan olevilta ihmisiltä.

Matemaattisesti verkostomarkkinointi on kuitenkin mahdoton konsepti. Koska jokaisen verkostomarkkinoinnin osallisen on värvättävä muutamia uusia markkinoijia, on sen kasvun oltava eksponentaalista, jotta se voisi pysyä pystyssä. Mikäli jokainen verkostomarkkinoija värvää verkostoonsa esimerkiksi 6 ihmistä, tarvitaan pyramidiin vain 13. polvea, että tarvittavien verkostomarkkinoijien määrä on noin kaksi kertaa enemmän kuin koko ihmiskunnan populaatio. Lopulta verkosto romahtaa ja verkostomarkkinoijat itse joutuvat maksumiehiksi. Tutkimuksien mukaan alle prosentti verkostomarkkinoijista pääsee toiminnassa voitolle.

Verkostomarkkinointihuijauksen avulla OneCoin pääsi leviämään valtavan nopeasti ympäri maailman. Eräällä tavalla OneCoin muutti kaikki uhrinsa samaan aikaan myös rikoksentekijöiksi ja huijauksen välikäsiksi. OneCoinin tarjoamasta “mahdollisuudesta” innostuneet ihmiset onnistuivat vetämään huijaukseen mukaan ystäviään, sukulaisiaan ja tuttujaan, minkä seurauksena OneCoin kasvoi oikeaksi epidemiaksi.

Pyramidimäiset verkostomarkkinat ovat matemaattisesti täysin mahdottomia ja ne johtavat välttämättä siihen, että suurin osa menettää rahansa.

OneCoin-huijaus jatkuu edelleen

Vaikka OneCoinin puuhamiehet ovat saaneet syytteitä ja hanke on tuomittu huijaukseksi useissa maissa, ei OneCoin näyttäisi vieläkään hidastumisen merkkejä. OneCoin saattaa hetkeksi kadota maasta mediakohun ja viranomaistutkintojen myötä, mutta vain muutamassa vuodessa verkostomarkkinoinnin mekaniikka saattaa palauttaa sen uudelle kierrokselle höynäyttämään hyväuskoisia. Vaikka OneCoin onkin tällä hetkellä tapetilla länsimaissa, huijaus pyörii edelleen aktiivisena Afrikan maissa. Mikäli historia toistaa itseään, tulemme näkemään OneCoinin paluun myös Suomeen ja Eurooppaan.

Yksi syyllinen OneCoinin etenemisessä on perinteinen media. Kryptovaluuttaa ja lohkoketjuja käsittelevät uutispalvelut ovat alusta asti tunnistaneet ja ymmärtäneet OneCoinin huijaukseksi. Perinteiselle medialle tämän tunnustaminen on kuitenkin ollut huomattavasti hankalampaa. Huijaus sai pyöriä yli puoli vuosikymmentä ennen kuin esimerkiksi suomalaiset mediat uskalsivat sanoa, että kyseessä on huijaus. Ja vaikka ne ovat tunnustaneet OneCoinin huijaukseksi, käyttävät ne edelleen sen yhteydessä termejä kuten “virtuaalivaluutta”, vaikka mitään todellista virtuaalivaluuttaakaan ei ole olemassa.

Toinen – kenties vielä pahempi – syyllinen löytyy ihmisten pääkopasta. Biologisina olentoina meihin on sisäänrakennettu useita ajatuksiamme hämärtäviä ennakkoluuloja ja ajatusharhoja. Yksi tällaisista on uponneiden kustannusten harha. Uponneiden kustannusten harha tarkoittaa, että mitä enemmän ihminen on käyttänyt johonkin asiaan aikaa, vaivaa tai resursseja, sitä varmemmin hän uskoo sen olevan tuottoisaa tai totta, vaikka kaikki todisteet näyttäisivät hänen olevan väärässä.

OneCoin-käyttäjien kohdalla tämä näkyy siinä, että vaikka OneCoin on vailla pienintäkään epäilystä todistettu valheeksi, rikollisuudeksi ja huijaukseksi, monet uskovat edelleen siihen. On hyvin vaikeaa myöntää itselleen tulleensa huijatuksi. Ihminen ennemmin kieltää todellisuuden.

Ihmiset eivät halua uskoa joutuneensa huijatuiksi, mitä OneCoinin kaltaiset huijaukset käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen.

Tieto on paras ase huijauksia vastaan

Vaikka OneCoin on nyt vastatuulessa länsimaissa, ei ole mitään takeita, etteikö se olisi tulossa vielä joskus takaisin. Kuminauhaefekti on hyvin tyypillistä verkostomarkkinoinnille ja pyramidihuijauksille. OneCoinin päätekijä on myös edelleen kateissa ja huijaus on onnistunut keplottelemaan itselleen useita uhreja. Onkin tärkeää, että OneCoinia vastaan taistellaan edelleen.

Mikäli kohtaan OneCoin-markkinointia tai huomaat jonkun läheisesi joutuvan sen uhriksi, on syytä ottaa yhteyttä viranomaisiin. Mitä enemmän rikosoikeudellista painetta OneCoinia kohtaan tulee, sitä todennäköisemmin se on mahdollista saada virallisesti kuriin.

Jos läheisesi innostuvat OneCoinista, tee parhaasi kertoaksesi heille asioiden oikea laita. Näytä heille asiaa koskevia artikkeleja tai dokumentteja. Opasta heille myös, mitä kryptovaluutta oikeasti tarkoittaa ja miten esimerkiksi Bitcoin eroaa OneCoinista.

OneCoin ei myöskään todennäköisesti tule olemaan viimeinen tai ainoa tällainen hanke, vaan kryptovaluuttojen kasvaessa uusia huijauksia tullaan lähestulkoon varmasti näkemään. Mikäli kohtaat kryptovaluutan, jonka yhteydessä myydään “aloituspaketteja” tai “koulutusta”, olet mitä luultavimmin tekemisissä huijauksen kanssa. Ota siis aina tarkkaan selvää, mihin olet sijoittamassa.

OneCoinin Suomen maajohtaja vakuuttaa verkostolleen, että toiminta jatkuu vaikka yhtiön johto tuomittaisiin huijauksista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *