Lohkopalkkioiden puoliintuminen on tapahtunut – Viikkokatsaus 19/2020

Lohkopalkkioiden puoliintuminen on nyt takana päin ja tiedossa on aivan uusi aikakausi Bitcoinille. Tästä lähtien uusia bitcoineja löytyy vähemmän kuin mitä kultaa kaivetaan. Uusia bitcoineja syntyy enää 6,25 kappaletta per lohko, siinä missä aikaisemmin saimme nauttia 12,5 bitcoinista. Kunhan tästä menemme vielä neljä vuotta eteenpäin ja näemme seuraavan puoliintumisen, tulemme ihmettelemään sitäkin, miten valtava summa tuo 6,25 bitcoinia oikein on.

Tässä viikkarissa tutkimme vähän lohkopalkkion puoliintumiseen liittyviä ilmiöitä. Nykyinen talouskriisi nimittäin heijastelee sitä alkuperäistä vuoden 2008 kriisiä, jonka inspiroimana Satoshi Nakamoto alunperin lähti luomaan Bitcoinia. Lisäksi tsekkaamme, kuinka paljon Bitcoinia käytetään enemmän sitten viimeisen puoliintumisen.

Muissa uutisissa meillä on luottamus kryptovaluuttoihin, joka on globaalisti kasvanut viime vuodesta merkittäviä määriä. Lisäksi Euroopan keskuspankin oma digivaluutta sekä Pohjois-Korean hakkeriryhmät, jotka hyväksikäyttävät koronaepidemiaa.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Tämä sarjakuva osoittaa hyvin, miten railakkaat juhlat meillä oli toimistollakin puoliintumisen myötä. Me eletään reunalla.

Puoliintuminen muistutti Satoshin visiosta

Lohkopalkkioiden puoliintumisessa nähtiin pieni muistutus Bitcoinin alkuajoista. Viimeisen puoliintumista edeltäneen lohkon louhija, louhintapooli F2Pool, oli kirjannut lohkoon New York Timesin otsikon: “NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue”.

New York Timesin lehtijuttu kertoo Yhdysvaltain liittovaltion ja keskuspankin koronaelvytyksestä, jossa markkinoille pumpattiin jopa 2,3 biljoonaa uutta rahaa. Keskuspankkirahalla tehtyä elvytystä kritisoivien tahojen mukaan uuden rahan syytäminen markkinoille on suora tie inflaatioon ja rahan arvon laskemiseen. Nämä ovat juuri niitä asioita, joita vastaan Bitcoin alunperin luotiin.

Lohkon viesti on myös kunnianosoitus ensimmäiselle koskaan louhitulle lohkolle, eli niin sanotulle Genesis-lohkolle. Bitcoinin anonyymi luoja Satoshi Nakamoto oli liittänyt Genesis-lohkoon viestin “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”.

Satoshi Nakamoto näki valtiollisen puuttumisen talouteen ja keskuspankkien mahdollisuuden manipuloida rahan määrää merkittävänä ongelmana. Nakamoto uskoi, että pohjimmiltaan tämä järjestelmä hyödyttää vain hallitsevia instituutioita samaan aikaan riistäen tavalliselta kansalaiselta taloudellisia mahdollisuuksia sekä vallan oman rahansa yli.

Puoliintumisen myötä bitcoin on jopa harvinaisempaa kuin kulta.

Bitcoin-lompakoiden määrä on kasvanut viime puoliintumisesta

Pieniä bitcoin-määriä sisältävien lompakoiden määrä on kasvanut neljässä vuodessa kahden edellisen lohkopalkkioiden puoliintumisen aikana yli 100%, selviää lohkoketjuja analysoivan Glassnode-yrityksen tiedoista.

Alle 0,01 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä on kasvanut jopa 235%. Määrällisesti tällaisia lompakoita on jo yli kymmenen miljoonaa kappaletta. 0,01 – 0,1 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä on samaan aikaan kasvanut 204%. Yli 0,1 mutta alle 1 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä taas on kasvanut 142%.

Myös suurempien lompakoiden määrät ovat kasvaneet. Yli 1 000 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä on kasvanut samalla ajanjaksolla noin 13,2%. 100 – 1 000 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä puolestaan on kasvanut 6,3%.

Lompakoiden, etenkin pienempiä summia sisältävien sellaisten, määrän kasvu on selkeä merkki Bitcoinin suosion ja käytön kasvusta. Bitcoin ei ole enää muutamien harvojen ja valittujen väline, vaan sitä käytetään myös laajemmin sosiaaliluokasta riippumatta.

Ylipäätään Bitcoin-käyttäjien määrä näyttäisi olevan huomattavassa kasvussa. (KUVA: Glassnode)

Hodlaaminen ollut tuottoisaa ylivertaisesti suurimman osan ajasta

Lohkoketjuanalyysin mukaan bitcoinien “hodlaaminen” on ollut tuottoisaa 95,4% kaikista päivistä, joina Bitcoin on ollut olemassa. “Hodlaamisella” tarkoitetaan bitcoinien säilömistä ja ostamista oletuksella, että pitkällä tähtäimellä kryptovaluutan kurssi tulee kasvamaan huomattavasti.

Hodlaaminen on ollut yksi toimivimmista strategioista, sillä bitcoinin kurssi on todellakin pitkällä jänteellä ollut lähinnä nousujohteista. Vaikka kurssi silloin tällöin on “romahtanut” ja Bitcoin on julistettu kuolleeksi, tilastojen valossa tämä ei ole koskaan pitänyt pidemmällä tähtäimellä paikkaansa.

Bitcoin-sijoittajat näyttäisivät myös ymmärtäneen hodlaamisen hyödyt. Lohkoketjuanalyysin perusteella noin 60% kaikista olemassaolevista bitcoineista ovat pysyneet liikkumattomina yli vuoden ajan.

Hodlaaminen näyttäisi tilastojen valossa olevan hyvä sijoitusstrategia.

Luottamus kryptovaluuttoihin on globaalisti kasvussa

Ihmisten luottamus kryptovaluuttojen potentiaaliin on kasvussa, kertoo Edelman Trust Barometer. Barometriä varten haastateltiin 34 000 ihmistä maailman eri markkina-alueilta. Noin 48% haastateltavista kertoivat luottavansa kryptovaluuttoihin. 35% puolestaan kertoivat uskovansa kryptojen tuovan mukanaan positiivisia muutoksia. Yleisesti globaali luottamus kryptoihin on kasvanut noin 11%.

Eri markkina-alueilla luottamus kryptoon on kuitenkin hyvin erilaista. 81% kiinalaisista vastasivat luottavansa kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuun. 62% puolestaan kertoivat, että uskovat krypton tuovan mukanaan positiivista muutosta.

Luottamus kasvoi lähes kaikilla markkina-alueilla. Meksikossa ja Kiinassa luottamus kryptoihin kasvoi yli 20%. 17 muulla alueella luottamus kryptoihin kasvoi vähintään 10%. Viidessä maassa luottamus kryptoihin kasvoi 5%.

Luottamus kryptoihin laski ainoastaan kolmessa maassa. Saudi-Arabian, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian asukkaiden keskuudessa luottamus kryptoihin laski jonkin verran, vaikka luottamus globaalisti kasvoi huomattavasti.

Bitcoin perustuu matematiikkaan ja matematiikka on osoittautunut politiikkaa luotettavammaksi.

Pohjois-Korea on lisännyt kryptohyökkäyksiä koronan aikana

Kyberturvallisuustutkijoiden mukaan pohjoiskorealaiset hakkerit ovat lisänneet kryptovaluuttoihin liittyviä kyberhyökkäyksiään koronaepidemian aikana. Ennen kaikkea kyberturvallisuustutkijat uskovat, että Lazarus-nimellä toimiva hakkeriryhmä olisi koronan aikana hyökännyt entistä intensiivisemmin Etelä-Korean kryptokäyttäjiä ja -sijoittajia vastaan.

Asiantuntijat myös uskovat, että Lazarus on laajentamassa toimintaansa Etelä-Korean ulkopuolelle. Etenkin Yhdysvaltojen nähdään olevan hakkereiden kohde, vaikka hakkerit ovat ilmeisesti laajentamassa toimintaansa myös muihin maihin.

Lazarus-ryhmän uskotaan laajasti olevan Pohjois-Korean hallituksen tukema organisaatio. Talousvaikeuksissa riutuva totalitaristinen valtio on nähnyt, että kryptovaluutat ovat erinomainen tapa tuoda maahan uutta valuuttaa, minkä vuoksi se on organisoinut erilaisia kyberhyökkäyksiä rahoittamaan toimintaansa.

Lazaruksen tiedetään varastaneen vuonna 2018 ainakin 571 miljoonan dollarin edestä kryptovaluuttoja Etelä-Koreasta ja muualta Aasian maista. Kyberhyökkäykset tuskin tulevat vähentymään ainakaan nähtävillä olevassa tulevaisuudessa.

Pohjois-Korea on keksinyt kryptohyökkäysten olevan erinomainen tapa rahoittaa valtion taloutta.

EKP haluaa digitaalisen euron ennen kaikkea kuluttajamarkkinoille

Euroopan keskuspankki pohtii, miltä kuluttajille suunnattu digitaalinen euro saattaisi näyttää, kertoo Euroopan keskuspankin hallituksen jäsen Yves Mersch. Merschin mukaan kuluttajille suunnattu digieuro on tällä hetkellä keskuspankin digivaluuttaprojektien tärkein prioriteetti.

“Keskuspankkien digitaalinen valuutta, joka olisi rajoitettu vain tiettyjen instituutioiden ja tahojen käyttöön, olisi lähinnä normaalia bisnestä. Sen sijaan kuluttajille suunnattu digivaluutta voisi muuttaa pelin sääntöjä merkittävästi,” Mersch kertoi Consensus-konferenssissa.

Merschin mukaan digieuro voitaisiin rakentaa hajautetun kirjanpidon varaan ilman keskitettyjä tahoja. Hän ei kuitenkaan mennyt niin pitkälle, että olisi käyttänyt sanaa lohkoketju, vaikka lohkoketju onkin kaikista hajautetun kirjanpidon ideoista parhaiten toimiva.

Mersch tunnustaa, että digitaalinen euro saattaisi aiheuttaa uhkia kansalaisten taloudelliselle yksityisyydelle. Digirahan seuraaminen on paljon helpompaa kuin käteisen. Merschin mukaan keskuspankki tutkiikin tällä hetkellä niitä juridisia kysymyksiä, joita digivaluutasta voisi seurata.

Euroopan keskuspankki on miettinyt jo vuosia, miten potentiaalinen digieuro voitaisiin toteuttaa. Mitään konkreettisia päivämääriä ei kuitenkaan vielä ole tullut, vaikkakin Facebookin Libra-valuutan kehittely onkin patistanut myös EKP:tä nopeampaan toimintaan.

Yves Merschin mukaan digieuro tulee muuttamaan asioita vain, jos se on kohdistettu tavallisille käyttäjille.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

One thought on “Lohkopalkkioiden puoliintuminen on tapahtunut – Viikkokatsaus 19/2020

  1. Hannu says:

    Siis eikös kysymys ole siis ASIC lohkoketju palkinnosta? Ei niinkään louhinnasta, Saksassa on eräs yksityishenkilö, joka louhii solona lohkoketju palkkioita, meidän ASIC poolin kanavalla. Mulla ei ole ollut toimivaa ASIC pitkään aikaan. Haave tietysti on paremmasta, isolla skaalalla tehtävästä hommasta. Varsinkin kun ei ole A. Töitä irtisanomisen takia B. Töitä koronan takia. Kyllä kutkuttaisi louhia 70,2 Milj USD/kuukaudessa arvoista bitcoinia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *