Ripple vei voiton SEC:stä – XRP ei ole arvopaperi

XRP
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Yhdysvalloissa New Yorkin eteläisen piirioikeuden tuomioistuin on päätynyt ratkaisussaan seuraavan lopputulokseen: Ripple Labsin XRP-tokeni ei ole arvopaperi. Ripple voitti ja SEC hävisi. Asiassa tuomarina toimi Analisa Torres.

Tarkemmin ratkaisussa tuomioistuin mainitsee, että Ripplen XRP-tokenien myynnissä pörssien ja algoritmien kautta ei ollut kyse sijoitussopimuksesta (investment contract), jolloin tokeneita ei tulkittu arvopapereiksi. Mutta tokeneiden institutionaalisen myynnin katsottiin kuitenkin rikkovan liittovaltion arvopaperilakeja.

Jutussa hävinnyt osapuoli Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC koetti kanteessaan vedota siihen, että XRP olisi rekisteröimätön arvopaperi (sijoitussopimus), jolloin XRP-tokenin myynti kuluttaja-asiakkaille, olisi ollut USA:ssa lainvastaista.

Mikäli XRP:n olisi tulkittu olevan rekisteröimätön arvopaperi, XRP:n tarjoaminen kuluttaja-asiakkaille olisi ollut laitonta. Nyt näin ei Ripplen onneksi kuitenkaan käynyt. XRP:n kurssi reagoi uutiseen rajulla nousulla.

Yleisesti tätä oikeustapausta voidaan pitää erittäin merkittävänä voittona niin Ripple Labsille, XRP-sijoittajille kuin myös yleensä DeFi-tokeneille. Ratkaisu tuo todennäköisesti myös selvyyttä useamman vuoden velloneeseen keskusteluun siitä, että ovatko kryptovaluutat ja tokenit arvopapereita vai onko vain osa niistä arvopapereita ja osa taas jotain muuta omaisuusluokkaa.

Tämä asia on erittäin merkityksellinen etenkin kryptovaluuttojen ja tokenien liikkeeseen laskijoille ja välittäjille, koska arvopapereita koskeva sääntely on huomattavasti tiukempaa kuin kryptovaluuttojen ja tokenien sääntely. Tiukempi sääntely tarkoittaa yleensä myös sitä, että kaupankäyntikustannukset tiukemmin säännellyillä sijoituskohteilla ovat korkeampia kuin vähemmän säännellyllä markkinalla.

Tapauksen käsittely on myös ajallisesti kestänyt hyvin pitkään. SEC haastoi Ripplen oikeuteen vuonna 2020, joten tämän ratkaisun toivotaan tuovan selkeyttä myös muiden tokenien oikeudelliseen määrittelyyn.

Samaan aikaan on ollut myös käynnissä LBRY-tokenia koskeva vastaavantyyppinen oikeudenkäynti, jossa SEC:n mukaan LBRY Credits-tokenin (LBC) jälleenmyynti voitaisiin tulkita rekisteröimättömän arvopaperin myynniksi, joka olisi laitonta. Aikaisemmin tällä viikolla tässä asiassa ei kuitenkaan saatu ratkaisua, sillä USA:n New Hampshire piirikunnan käräjäoikeuden tuomari Paul Barbadino jätti ottamatta asiaan kantaa.

Kuten tiedetään laajalti, Yhdysvaltojen Common Law -järjestelmässä tuomioistuinten päätöksillä eli oikeuskäytännöllä on äärimmäisen tärkeä rooli sijoituskohteiden oikeudellisessa käsittelyssä.

Onkin hyvin todennäköistä, että tässä USA:n tuomioistuimet ovat halunneet määritellä yhden aihepiiriä koskevan ratkaisun ennakkoratkaisuksi (prejuridikaatti), jota muut tuomioistuimet tämän jälkeen seuraavat. Tämän ratkaisun toivotaan myös rauhoittavan kryptovaluuttamarkkinoita, koska nyt pitäisi olla selvää, että XRP:n kaltaiset tokenit eivät pörssien ja algoritmien kautta myytäessä ole arvopapereita.

XRP on muutenkin herättänyt kryptovaluuttayhteisössä paljon keskustelua sen suhteen, että onko XRP ylipäätään edes kryptovaluutta. Tämä ratkaisu todennäköisesti voi tarkoittaa myös sitä, että jatkossa vähemmän hajautetun lohkoketjun varaan rakentuvien kryptovaluuttojen kaltaisten tokenien kuten XRP:n liikkeeseen laskut voivat yleistyä.

Oikeustaistelun taustat: Ripple oikeustaistelussa USA:n arvopaperi- ja pörssikomission kanssa

Osta XRP:tä Coinmotionista

  1. Tee talletus Coinmotion-tilillesi
  2. Osta XRP:tä haluamasi summalla
  3. Säilytä XRP-tokenit Coinmotionissa

USA:n valtion 300 $ miljoonan arvoinen BTC-myynti ei laskenut Bitcoinin hintaa

Bitcoin (BTC) -siirtoja jäljittävän Bitcoin block explorerin tietojen mukaan USA:n valtio on myynyt 301 $ miljoonan arvosta bitcoineja. Lohkoketjudatan mukaan USA:n oikeusministeriölle kuuluvat bitcoin-lompakot ovat myyneet yhteensä 9825,25 bitcoinia kolmessa eri kaupassa, jotka toteutettiin tämän viikon keskiviikkona.

Aikaisemmin tänä vuonna 2023 USA:n valtio myi bitcoineja yhteensä yli 1 $ miljardin arvosta. Tämä tapahtui maaliskuussa 2023, jolloin myynnin jälkeen bitcoinin FIAT-valuuttamääräinen dollarihinta laski 14 %. Niin maaliskuussa kuin myös nyt myynnit on toteutettu samoista kryptovaluuttalompakoista.

Tällä kertaa bitcoinin kurssi ei kuitenkaan laskenut kuin 0,8 %, joten markkinat eivät juurikaan näyttäneet reagoivan tähän myyntiuutiseen. On toki mahdollista, että markkinoilla on ollut jo tieto tästä myynnistä.

Kyseessä on laittomaksi tuomitun silkkitie-verkkokaupasta takavarikoitujen bitcoin-varojen myynti. Silkkitie-takavarikossa Yhdysvaltain valtio sai haltuunsa yli 50 000 bitcoinia, joita valtio on sen jälkeen pyrkinyt myymään markkinoille.

Aikaisemin tänä vuonna USA:n valtio on kertonut, että se aikoo myydä sen jäljellä olevat 40 000 bitcoinia neljässä eri myyntierässä tämän vuoden 2023 aikana. Markkinoilla osa pelkäsi jo, että tämä myynti laskisi bitcoinin hintaa merkittävästi, mutta reaktiot markkinoilla ovat olleet päinvastaiset.

Bitcoinin kurssi on tämän viikon aikana noussut yli 5 % toukokuun tasolle. On tietysti hyvin vaikea arvioida, että mikä todellisuudessa bitcoinin hintaa nostaa.

Samaan aikaan bitcoinin louhinnan vaikeustaso (difficulty) on noussut kaikkien aikojen huippuunsa 53,91 biljoonaa yksikköä. Tätä louhinnan vaikeustason nousua yleisesti pidetään myös yleensä bitcoinin hintaa laskevana tapahtumana.

Louhinnan vaikeusasteen nousu on tarkoittanut sitä, että viime kesäkuusta lähtien bitcoin-louhijat ovat myyneet bitcoinejaan markkinoille. Vaikeusasteen nousu vähentää erityisesti pienten- ja keskisuurten louhijoiden kannattavuutta, jonka vuoksi pienemmät louhijat ovat lopettaneet ainakin väliaikaisesti bitcoinin louhinnan.

Myös Bitcoinin louhinnan laskentatehoa mittaava hash rate on noussut kaikkien aikojen korkeimpaan arvoonsa 400 TH/s. Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoin-verkolla on kaikkein aikojen eniten laskentatehoa käytettävissään, joka puolestaan varmistaa Bitcoin-verkon turvallisuuden.


Venäjän duuma hyväksyi lakiesityksen digitaalisesta ruplasta

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on tällä viikolla hyväksynyt lakiesityksen digitaalisen ruplan hyväksymisestä. Digitaalinen rupla tarkoittaa digitaalista keskuspankkivaluuttaa (CBDC).

Seuraavaksi lakiesitys siirtyy Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston hyväksyttäväksi. Mikäli lakiesitys hyväksytään liittoneuvostossa, sen jälkeen säädösesitys vaatii vielä Venäjän presidentin hyväksynnän.

Lakiesitys esiteltiin alun perin duumassa joulukuussa 2022 ja se läpäisi sen ensimmäisen käsittelyn maaliskuussa 2023. Venäjän johtavan valtion kaasuyhtiön Gazprombankin tytäryhtiö kuitenkin varoitti helmikuussa mahdollisista riskeistä pankeille, mikäli siirtyminen digitaalisiin valuuttoihin tehtäisiin nopeassa aikataulussa.

Konsulttiyhtiö McKinseyn venäläinen sivukonttori arvioi perinteisten pankkien mahdolliset tappiot CBDC:n toteutuksesta noin 250 miljardiksi ruplaksi (3,5 $ miljardia) viiden vuoden aikana. Samaan aikaan konsulttiyritys taas arvioi digitaalisten valuuttojen jälleenmyyjien voiton olevan 1,1 $ miljardia vuodessa.

Keskuspankin varapuheenjohtaja Olga Skorobogatovan mukaan digitaalisen rupla on tarkoitus ottaa käyttöön kaikille Venäjän kansalaisille vuoteen 2027 mennessä. CBDC:tä testataan pilottiohjelmassa vuosien 2023–2024 aikana. Pilottiohjelma on tarkoitus aloittaa nyt elokuussa 2023.

Lakiehdotuksen, jota muutettiin viimeksi kesäkuun 2023 lopussa, on tarkoitus asettaa lailliset määritelmät mitä tarkoittaa “alusta”, “(sen) osallistujat” ja “käyttäjät” sekä yleiset suuntaviivat CBDC:n ekosysteemille.

Säädösehdotuksen mukaan Venäjän keskuspankista, Bank of Russia (BoR), tulee digitaalisen ruplan infrastruktuurista vastaava pääoperaattori. Se on myös vastuussa kaikesta tallennetusta omaisuudesta.

CBDC:n päätavoitteena on BoR:n mukaan toimia maksu- ja siirtojen toteutusvälineenä. Tästä syystä sen käyttäjät eivät voi avata säästötilejä. BoR korostaa, että maksut ja siirrot olisivat ilmaisia yksityisasiakkaille ja maksaisivat yritysasiakkaille 0,3 % maksusummasta.

Venäjän hanke digitaalisesta ruplasta ei ole kuitenkaan ainoa digitaalinen keskuspankkivaluuttahanke tällä hetkellä maailmassa. Myös useat muutkin valtiot tai valtioiden yhteisöt ovat rakentamassa omia digitaalisia keskuspankkivaluuttoja.

Euroopan komissio julkaisi viime viikolla omat suunnitelmansa digitaalisen euron julkaisemisesta. Lain tarkoituksena on varmistaa yksityishenkilöiden mahdollisuus hankkia digitaalisia euroja pankkien kautta varmistaa helpon saatavuuden ja estää kansalaisten jäämisen finanssijärjestelmän ulkopuolelle.

Kryptovaluuttayhteisössä digitaalisten keskuspankkivaluuttojen hankkeisiin suhtaudutaan yleensä hyvin skeptisesti, koska on vielä hyvin epäselvää, että miten digitaalinen FIAT-valuutta ratkaisisi viime vuosina yleisesti FIAT-valuuttoihin liitetyn rahan arvon ja ostovoiman heikkenemisen eli inflaatioon liittyvät kysymykset.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *