Solana (SOL) – nopeuden ja skaalautuvuuden huipulla

Solana kryptovaluutta

Solana on vuonna 2017 perustettu avoimen lähdekoodin alusta, jonka päälle voi rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia. Solana on suunniteltu tarjoamaan nopeampi ja tehokkaampi tapa suorittaa lohkoketjun tapahtumia verrattuna muihin lohkoketjuihin. 

Solana hyödyntää sellaisia tekniikoita, kuten Avalanche-konsensusalgoritmia sekä Turbined DAG-tietorakennetta, tarjotakseen nopeammat sekä tehokkaammat tapahtumat lohkoketjussa. Solana lanseerattiin vuonna 2020 ja siitä tuli nopeasti yksi markkinoiden suosituimmista kryptovaluutoista.  

Solanan historia 

Solanan on perustanut Qualcommillakin työskennellyt ohjelmistokehittäjä Anatoli Yakovenko. Yksin kuitenkaan Anatoli ei Solana–projektia vedä, vaan Solanaa johtaa Genevestä toimiva Solana Foundation ja Solanan lohkoketjun on puolestaan rakentanut sanfranciscolainen Solana Labs. Solana Labsilla työskentelee noin 20 kokenutta kehittäjää ja teknologia-ammattilaista, joiden tärkein tehtävä on Solana-alustan sekä lohkoketjun kehittäminen ja ylläpitäminen.  

Solana Labs kehittää myös Solanan lisäksi myös Serum-nimistä hajautettua kryptopörssiä (DEX), joka on rakennettu Solanan verkon päälle. 

Solanan uniikit ominaisuudet 

Yksi Solanan suurimmista kilpailueduista on sen nopeus. Solana-verkko pystyy käsittelemään jopa 710 000 tapahtumaa sekunnissa, joka on 100 000 kertaa enemmän, mitä Bitcoin käsittelee. Solana onkin yksi kaikkein nopeimmista alustoista verrattuna sen kilpailijoihin, kuten Ethereumiin tai BNB Chainiin.  

Proof of history

Proof of History (PoH) on lohkoketjualgoritmi, jota käytetään Solana-lohkoketjussa. PoH-algoritmin on kehittänyt Solanan perustaja Anatoli Yakovenko. PoH on kehitetty tarjoamaan tehokkaampi tapa varmistaa tapahtumien aikajärjestys lohkoketjussa. Suurin osa lohkoketjuista käyttää Proof of Work -algoritmia varmistaakseen tapahtumien aikajärjestyksen, mutta Proof of History tarjoaa tehokkaamman ja nopeamman tapahtumien varmistamisen.  

Se toimii tallentamalla merkinnät aikajärjestyksessä tapahtuneista tapahtumista lohkoketjuun, mikä mahdollistaa nopeamman tapahtumien varmistamisen ja lohkoketjun tehokkuuden parantamisen. Solana-lohkoketju on ensimmäinen lohkoketju, joka käyttää Proof of History -algoritmia.

Avalanche-konsensusalgoritmi 

Avalanche-konsensusalgoritmi on lohkoketjualgoritmi, jota käytetään Solana-lohkoketjussa. Se on kehitetty tarjoamaan tehokkaampi ja nopeampi tapa saavuttaa konsensusta lohkoketjussa. 

Kuten yllä mainitsimme, niin suurin osa lohkoketjuista käyttää Proof of Work -algoritmia saavuttaakseen konsensuksen, mutta Avalanche tarjoaa tehokkaamman ja nopeamman tavan.  

Avalanche toimii lähettämällä tapahtumat satunnaisesti valittujen lohkoketjun osallistujien (nodejen) kesken ja varmistamalla, että ne saavat hyväksynnän useilta osallistujilta ennen kuin ne lisätään lohkoketjuun. Tämä lähestymistapa mahdollistaa nopeamman tapahtumien hyväksymisen ja lohkoketjun tehokkuuden parantamisen.  

Solana-lohkoketju on ensimmäinen lohkoketju, joka käyttää Avalanche-konsensusalgoritmia. 

Lue lisää lohkoketjuista ja niiden käyttötarkoituksista:

Turbined DAG-tietorakenne 

Turbined DAG (Directed Acyclic Graph) on tietorakenne, jota käytetään Solanan lohkoketjussa. Se on kehitetty tarjoamaan tehokkaampi ja nopeampi tapa järjestää tapahtumat lohkoketjussa. 

Tavallisesti lohkoketjut käyttävät verkon omaa tietorakennetta, jossa tapahtumat tallennetaan lohkoihin ja lohkot liitetään toisiinsa muodostaen ketjun. Turbined DAG käyttää erilaista tietorakennetta, jossa tapahtumat tallennetaan solmuihin ja solmut liitetään toisiinsa muodostaen verkon.  

Tämä tietorakenne mahdollistaa nopeamman tapahtumien käsittelyn ja lohkoketjun tehokkuuden parantamisen. Solana on ensimmäinen lohkoketju, joka käyttää Turbined DAG-tietorakennetta. 

Solana (SOL) token

SOL toimii Solana-lohkoketjun valuuttana, jota käytetään maksujen suorittamiseen ja verkkotoimintojen käyttöönottamiseen. SOL-tokeneita on myös mahdollista sijoittaa ja ne tarjoavat omistajilleen oikeuden osallistua lohkoketjun hallintoon ja päätöksentekoon. 

Solana Labs myi aluksi SOL-tokenit ennakkoon kerätäkseen rahoitusta Solanan kehitykseen. Nykyään SOL-tokeneita voi ostaa sekä myydä usean eri kryptovaluuttapörssin kautta. 

SOL toimii myös Solanan omana utility-tokenina, joka tarjoaa keinon siirtää arvoa ja turvata lohkoketjua steikkaamisen kautta. 

SOL julkaistiin maaliskuussa 2020, ja se on tällä hetkellä markkina-arvoltaan maailman 6. suurin kryptovaluutta.

Solanaa kritisoidaan usein siitä, että vain alle puolet sen koko tarjonnasta on varattu yhteisölle. Moni pitää sitä riskin siksi, että valtaosa tokeneista on keskitetty pienelle joukolle ihmisiä. Marginaalisella joukolla on siis suuri valta päättää tokenin tulevaisuudesta. Joidenkin mielestä se sotii kryptovaluuttojen perimmäistä ajatusta – desentralisaatiota – vastaan.

Mihin kaikkeen SOL-tokenia voi käyttää? 

  • Steikkaamiseen 
  • NFT-kaupankäyntiin 
  • Transaktiomaksujen maksamiseen 
  • Äänestämiseen 

Solanan ekosysteemi 

Solanan ekosysteemiin kuuluu yli 450 projektia, jotka hyödyntävät lohkoketjun uniikkia teknologiaa tarjoamalla erilaisia palveluita ja ratkaisuja käyttäjille. Kaikki nämä projektit tekevät enemmän tai vähemmän yhteistyötä keskenään tarjotakseen tehokkaan ja luotettavan lohkoketjualustan.  

Solanan päälle rakennetut projektit voidaan jakaa kuuteen pääkategoriaan: DeFi, työkalut, sovellukset, kauppapaikat, infrastruktuuri sekä lompakot. 

Tärkein peluri Solanan ekosysteemissä on kuitenkin Solana Labs (Solana-lohkoketjun kehittäjä), sillä se vastaa lohkoketjun kehittämisestä sekä ylläpidosta. Lohkoketjun osallistujat (nodet) ovat myös tärkeitä ekosysteemissä, koska ne tarjoavat laskentatehoa varmistaakseen tapahtumien sujuvan suorittamisen lohkoketjussa.  

SOL-tokenin omistajat ovat myös tärkeitä Solanan ekosysteemissä, sillä he tarjoavat rahoitusta lohkoketjun kehittämiseen ja päättävät lohkoketjun hallinnosta sekä päätöksenteosta.  

Solana NFT

Solanan ratkaisut antavat ostajille mahdollisuuden ostaa NFT:itä käytännöllisesti katsoen olemattomalla transaktiomaksulla mikä onkin iso kilpailuetu Ethereum NFT:itä vastaan.  

Vaikka NFT kaupankäynti onkin Solanan verkon päällä edullista, niin Ethereum hallitsee edelleen NFT-markkinaa kaikkien aikojen kokonaisvolyymien mukaan. Ethereum NFT:iden kokonaisvolyymi oli tätä kirjoitettaessa noin 30,6 miljardia dollaria, kun taas Solana NFT:iden kokonaisvolyymi oli noin 2,9 miljardia dollaria.  

Solana-verkon NFT projektit ovat kuitenkin kasvavassa suosiossa, sillä Solanan päälle rakennetut NFT kauppapaikat pystyvät operoimaan huomattavasti pienemmille kustannuksilla Solanan edullisen kaasumaksun ansiosta. Tällä hetkellä suosituimmat Solana-verkon päälle rakennetut NFT-kauppapaikat ovat Solsea sekä Magic Eden.

Lue lisää: Onko NFT-huuma tullut päätökseensä?

Miten Solana eroaa muista lohkoketjuista? 

Solana-lohkoketju erottuu muista lohkoketjuista useilla tavoilla. Ensinnäkin se käyttää useita uusia tekniikoita, kuten Proof of History -algoritmia, Avalanche-konsensusalgoritmia sekä Turbined DAG-tietorakennetta, tarjotakseen nopeuden ja tehokkuuden parantamisen. Tämä tarkoittaa, että Solana pystyy käsittelemään suurempia määriä transaktioita sekunnissa verrattuna moniin muihin lohkoketjuihin.  

Toiseksi Solana on skaalautuva, mikä tarkoittaa, että se pystyy käsittelemään kasvavan määrän transaktioita ilman laskennallisia rajoja. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon monenlaisille sovelluksille, jotka vaativat suurta määrää lohkoketjun tapahtumia.  

Kolmanneksi Solana on turvallinen ja luotettava. Se käyttää monia turvatoimia varmistaakseen tapahtumien luotettavuuden. Nämä tekijät tekevät Solana-lohkoketjusta uniikin verrattuna muihin lohkoketjuihin. 

Solanan tulevaisuus 

Solanan teknologiayritys Solana Labs työskentelee useiden mielenkiintoisten tuotteiden parissa. Yksi näistä on Solana Pay, joka mahdollistaa halvemmat, turvallisemmat ja nopeammat maksutapahtumat. 

Toinen mielenkiintoinen projekti, jota Solana Labs ajaa, on Discord-integraatio. Discordin käyttäjät voivat linkittää Solana-lompakkonsa Discordiin saadakseen uniikkeja rooleja Discord-palvelimilla.  

Tämä uusi integraatio käyttää Solana-lompakon metatietoja, kuten omistusosuuksia, tx-tiedostojen määrää tai lompakon ikää ja linkittää ne kyseisen lompakon omistajan Discord-tunnuksiin. Discord-moderaattorit voivat käyttää näitä mittareita ottaakseen käyttöön uudet roolit palvelimilla.  

Kyseinen integraatio on Solanalle tärkeä askel kohti suurempia massoja, sillä integraatiota käyttävien Solana-osoite voidaan nyt näyttää käyttäjän Discord-profiilissa Spotify-soittolistan, PlayStation-, tai Xbox-käyttäjätunnuksen vieressä. 

Solana Labs on myös julkaissut Solana Mobile Stackin. Se on Android-käyttöjärjestelmälle luotu työkalupaketti, joka avaa mahdollisuuden mobiililaajennukseen. 

Solana on tuonut myös markkinoille oman matkapuhelimensa, Solana Sagan.  

Solanalla on ehdottomasti loistavia kilpailuetuja nopeutensa, skaalautuvuuden sekä edullisuutensa ansiosta.  

Yhteenveto

Solana on ehdottomasti ainutlaatuinen korkean suorituskyvyn lohkoketjualusta, jolla on valtavasti kokemusta ja tiimi, jolla on selkeä visio. Sen virallisella kryptovaluuttalla SOL:lla on tärkeä rooli Solana-ekosysteemissä erilaisine käyttötarkoituksineen.

Solana antaa startup-yrityksille ja kehittäjille mahdollisuuden luoda seuraavan seuraavan sukupolven digitaalisia palveluita. Huolimatta haasteista, se on yksi massakäyttöön valmiimmista kryptoprojekteista.

Solana tarjoaa sijoittajalle tuottoisan mahdollisuuden olla teknologisen vallankumouksen eturintamassa. Mutta jos harkitset sijoittamista Solanaan, muista tehdä perusteellinen taustatutkimus!

Solana – usein kysytyt kysymykset

Mikä Solana on?

Solana on korkean suorituskyvyn lohkoketjualusta, joka tunnetaan nopeudestaan ja skaalautuvuudestaan ja joka on suunniteltu hajautettujen palveluiden rakentamiseen.

Milloin Solana julkaistiin?


Solana perustettiin vuonna 2017, ja Solana Foundation käynnisti sen virallisesti maaliskuussa 2020.

Miten Solana toimii?


Solana käyttää ainutlaatuista yhdistelmää teknologioita, kuten Proof of History (PoH) ja Tower BFT saavuttaakseen nopeat ja edulliset transaktiot.

Voiko SOL-tokeneita steikata?


Kyllä, voit steikata SOL-tokeneita tukeaksesi verkkoa ja ansaitaksesi passiivista tuloa.

Onko Solana hyvä sijoitus?


Kuten kaikkiin sijoituksiin, Solanaan liittyy riskejä. Sen vaikuttava suorituskyky on kuitenkin tehnyt siitä houkuttelevan sijoituskohteen monille.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *