Pankitkin hodlaavat Bitcoinia – Viikkokatsaus 17/2021

Hyvää toukokuuta, arvoisat lukijat. Jokakeväisten takatalvien tavoin myös kryptokurssit ovat ottaneet pientä takapakkia kuunvaihteessa, mutta sittemmin lämmenneet uuteen nousuun. Kirjoitushetkellä Bitcoin sinnittelee viidenkymmenen eurotonnin alapuolella samalla kun esimerkiksi Ethereum, Litecoin ja Dogecoin ovat kiivenneet historiallisiin huippuihin.

Tällä viikolla kerromme siitä, miten sadat pankit Yhdysvalloissa valmistautuvat uuden teknologisen ratkaisun myötä tarjoamaan Bitcoin-palveluita asiakkailleen. HODLaus ei nimittäin ole vain yksityisten sijoittajien hupia, vaan perinteiset pankit haluavat myös oman osansa siitä.  

Lisäksi meillä on juttua Bitcoin-louhinnasta ja verkon laskentatehosta, joka on jälleen kerran saavuttanut uuden ennätyksen romahdettuaan tilapäisesti huhtikuun lopulla. Samalla New Yorkin osavaltiossa kaavaillaan jopa kolmen vuoden täyskieltoa kryptolouhinnalle väitettyjen ympäristöhuolien nimissä. Kiinassa puolestaan valtiokoneiston kanta Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin on näyttänyt lientymisen merkkejä, minkä uskotaan liittyvän keskuspankin tulevaan digivaluuttahankkeeseen.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Sadat pankit valmistautuvat HODLaamaan Bitcoinia

Sadat pankit Yhdysvalloissa saattavat lähiaikoina pystyä tarjoamaan asiakkailleen bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen säilytyspalveluja. Finanssiteknologia-alan johtava yritys FIS ilmoitti keskiviikkona alkavansa tukemaan pankkeja bitcoinin ostamisessa, myymisessä ja säilyttämisessä asiakkaiden pankkitilien kautta.

FIS on alansa johtava teknologiaratkaisujen tarjoaja myyjille, pankeille ja globaaleille pääomamarkkinoille. Floridan osavaltion Jacksonvillessä päämajaansa pitävä yhtiö on myös Fortune 500 –listalla Yhdysvaltain suurimpien yhtiöiden joukossa.

“Koska kysyntä bitcoinille arvonsäilyttäjänä kasvaa, olemme keskittyneet vastaamaan tähän kasvavaan kysyntään ja auttamaan pankkiasiakkaitamme paremmin palvelemaan omia asiakkaitaan. Näiden mahdollisuuksien avaaminen kaiken kokoisille finanssi-insituutioille tasoittaa pelikenttää pankeille ja bitcoinille, mikä voi johtaa vielä suurempiin innovaatioihin,” kommentoi FIS:n edustaja Rob Lee.

Kun finanssi-instituutiot ottavat käyttöön tämän ratkaisun, heidän asiakkaansa voivat nähdä ja hallinnoida bitcoin-omistuksiaan tavallisten pankkitilien ohella yhdessä näkymässä. Tämän uudistuksen odotetaan tekevän kryptovaluutoista entistä enemmän valtavirtaa sekä pankkien että niiden asiakaskunnan osalta.

Bitcoinin hodlausarmeija näyttää saavan entistä suurempia tukijoukkoja perinteisiltä pankeilta.

Bitcoinin louhintatuotot saavuttivat uuden ennätyksen

Bitcoin-louhijoiden tuotot ovat taas saavuttaneet uuden ennätyksen. Toukokuun 5. päivä louhijoiden keskimääräiset tuotot 30 päivän ajalta nousivat 60 miljoonaan dollariin rikkoen huhtikuun 16. päivän aiemman ennätyksen.

Huhtikuun lopussa Kiinan Xinjiangissa tapahtuneet hiilikaivosten onnettomuudet ja sitä seuranneet viranomaistarkastukset heikensivät tilapäisesti myös kryptovaluuttojen louhintateollisuudelle tarjolla olevaa energiaa. Tämä pakotti louhijoita sammuttamaan laitteistoaan, joiden toiminta on oleellista Bitcoin-verkon laskentatehon ylläpitämisen kannalta. Samalla myös Bitcoinin kurssi kääntyi vahvaan laskuun.

Blockchain.comin datan mukaan Bitcoin-louhinnan tuotot tippuivat huhtikuun loppupuoliskolla 60 miljoonasta lähes 57 miljoonaan dollariin 2. toukokuuta mennessä. Blockchain.com kerää tietoja lohkopalkkioista sekä louhijoille maksettavista siirtopalkkioista.

Louhijoiden tuottojen kääntyminen uuteen kasvuun on merkki vahvasta elpymisestä sekä Bitcoinille että sen verkolle. Bitcoinin hash rate eli laskentateho korreloi vahvasti myös kryptovaluutan hinnan kanssa. Mitä enemmän laskentatehoa Bitcoin-verkossa on, sitä tehokkaammin ja turvallisemmin järjestelmä toimii. Tämä vahvistaa myös sijoittajien ja käyttäjien uskoa teknologiaan.

Bitcoin-louhinta ylläpitää verkkoa ja pitää sen turvallisena ulkopuolisia hyökkäyksiä vastaan.

New York ehdottaa kryptolouhinnan kieltämistä

Yhdysvaltain New Yorkin osavaltion uusi lakiehdotus saattaa laittaa kapuloita rattaisiin Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen louhinnalle sen lakipiirissä. Osavaltion ympäristökomitealle 3. toukokuuta luovutetun lakiehdotuksen tarkoituksena on ilmeisesti laittaa kaikki kryptolouhinta tauolle jopa kolmeksi vuodeksi.

“Yksittäinen kryptovaluuttatransaktio kuluttaa saman verran energiaa kuin keskimääräinen yhdysvaltalainen kotitalous vuodessa. Arvioitu globaali energiankulutus vastaa koko Ruotsin valtiota,” lakiehdotus toteaa.

Bitcoinin energiankulutus on pitkään ollut kuuma peruna kryptovaluutan ympärillä käytävässä keskustelussa. Aiheeseen liittyy myös paljon väärinkäsityksiä, sillä eräiden näkemyksien mukaan Bitcoinilla voi olla jopa ympäristöä hyödyttävä ja ihmiskunnan kulutusta vähentävä vaikutus pitkällä aikajanalla. Coinmotionin teknologiapäällikkö Pasi Matilainen onkin julkaissut aiheesta blogikirjoituksen otsikolla Bitcoin on hyödyksi ympäristölle, ei haitaksi.

Yleisistä ennakkoluuloista huolimatta Bitcoin saattaa olla oletettua ympäristöystävällisempää teknologiaa.

Kiinan kryptokanta näyttää kääntyvän myönteisemmäksi

Kiinan kansantasavalta on näyttänyt merkkejä siitä, että valtion kanta Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin saattaa olla kääntymässä aiempaa myönteisemmäksi. Huhtikuun 18. päivä käydyn paneelikeskustelun aikana maan keskuspankin varajohtaja luonnehti Bitcoinia ”sijoitusvaihtoehdoksi”.

”Näemme Bitcoinin ja stablecoinit eli vakaavaluutat kryptohyödykkeinä. Nämä ovat sijoitusvaihtoehtoja”, Kiinan kansanpankin varajohtaja Li Bo totesi.

Vaikka termi “sijoitusvaihtoehto” onkin itsessään varsin vähäpätöinen, on sen käyttö Bitcoinin yhteydessä kuitenkin nähty huomionarvoisena asiana. OKEx pörssin Lennix Lain mukaan lausunto on merkittävä askel Bitcoinille ja koko maan kryptopolitiikalle, joka on aiemmin epäjohdonmukaisesti ailahdellut suunnasta toiseen.

Käytännössä valtio on antanut ymmärtää ettei se aio kieltää Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja tai rajoittaa niiden kasvua siitä huolimatta, että nämä muodostavat uhan valtion viralliselle rahapolitiikalle. Kiinan keskuspankki on myös pitkään ollut aikeissa lanseerata yhden maailman ensimmäisistä kansallisista digivaluutoista, eli digitaalisen version yuanista. Muiden kryptovaluuttojen kieltäminen voisi haitata maan oman digivaluutan onnistumista ja uskottavuutta, minkä on otaksuttu olevan yksi syy keventyneeseen kantaan.

Bitcoinin hajautetusta luonteesta huolimatta kryptovaluutan louhinta on vahvasti keskittynyt Kiinaan. Kiinalaiset louhintapoolit tuottavat tällä hetkellä noin 60% koko Bitcoin-verkon louhintatehosta. On kuitenkin huomioitava, että Bitcoinin louhinta ja toiminta voisi jatkua aivan hyvin myös ilman Kiinaa. Vaikka suurikin louhintataho lopettaisi toimintansa, siirtyy louhinta yleensä vain muualle. Viime aikoina onkin näkynyt merkkejä siitä, että louhinta on kasvavissa määrin hajautumassa Kiinan ulkopuolelle.

Kiinan kryptovaluuttapolitiikka saattaa olla selkenemässä myönteisempään suuntaan.

Dogecoin nousi neljänneksi suurimmaksi kryptoksi

Kryptovaluutta Dogecoin on viime päivien aikana saavuttanut historiallisen huippukurssin lähes 0,70 dollarissa. Samalla Dogecoin on noussut maailman neljänneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi ohittaen XRP:n CoinMarketCapin listoilla.

Meemistä syntynyt koirateemainen kryptovaluutta on noussut huimat 13 611% vuoden aikana ja 1 017% kuukauden säteellä. Kirjoitushetkellä Dogecoinin kurssi on korjannut hieman alaspäin, mutta pysynyt edelleen 0,60 dollarin tuntumassa. Kryptovaluutan koko markkina-arvo on tällä hetkellä 84,2 miljardia dollaria, jättäen XRP:n 55,9 miljardin markkina-arvon varjoonsa.

Dogecoinin suosion ja käytön kasvu tänä vuonna on johtunut monista asioista, kuten eToro-alustan ja Gemini-pörssin viime aikojen tuesta asiakaspalautteen seurauksena. Miljardöörit Elon Musk ja Mark Cuban ovat myös käyttäneet vaikutusvaltaansa ja sosiaalisen median voimaa kryptovaluutan nostatukseen enemmän tai vähemmän vakavilla perusteilla.

Galaxy Digital Researchin julkaiseman “Dogecoin: The Most Honest Sh*tcoin” raportin mukaan projektilla vaikuttaa olevan “huomattavan vahvat fundamentit ja suuria voimia tukemassa sen nousua”

“Dogecoin on aina ollut vitsi, ja vitsistä tulee koko ajan vain hauskempi”, Galaxy Digital Researchin tutkimusjohtaja Alex Thorn kommentoi Twitterissä.

Dogecoinista on kasvanut yksi menestyneimmistä kryptovaluutoista vitsikkyydestään huolimatta – tai juuri sen takia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *