Piensijoittajatkin haalivat bitcoinia – Viikkokatsaus 11/2021

Hei taas, kaikki pienet, suuret ja keskikokoiset kryptosijoittajat. Tuulet puhaltavat kohti kevättä, ja Bitcoinin purjeissa näyttää korjausliikkeistä huolimatta riittävän voimaa uusien kartoittamattomien vesien valloitukseen. Tekninen analyytikkomme muistuttaakin tuoreessa blogissaan, etteivät pienet pudotukset vielä tee härästä karhua.

Tiesittekö muuten, että piensijoittajat ostivat kuluneen vuosineljänneksen aikana enemmän bitcoineja kuin suuret instituutiot yhteensä? Ainakin pankkijätti JPMorganin selvityksen mukaan tämä näyttää pitävän paikkansa. Vaikka suurilla tahoilla onkin taskuissaan enemmän rahaa kuin tavallisella tallaajalla, ei tuulipukukansan ja massojen yhteisvaikutusta markkinoilla pidä aliarvioida. Jopa kymmenen euron sijoituksella voi tulevaisuudessa olla ratkaisevasti väliä, vaikkei sillä saisi kuin murusen tämänhetkisestä 50 000 euron kappalehintaisesta bitcoinista. Murusiakin on nimittäin rajallinen määrä.

Muissa uutisissa kerromme Coinmotionin uusista kryptovaluuttojen välisistä vaihtopareista sekä markkinoita säikäyttävistä valashälytyksistä. Lisäksi Euroopan unioni on nähnyt aiheekseen taas varoittaa kryptovaluuttojen riskeistä samalla kun Venäjä yrittää suitsia kansainvälisiä kryptosiirtoja rikollisuuteen vedoten.

Viime viikon uutisarkistot löydät täältä.

Uusia kryptovaluuttojen vaihtopareja Coinmotionissa

Bittirahan sisarpalvelu Coinmotioniin on lisätty uusia kryptovaluuttojen välisiä vaihtopareja. Uuden ominaisuuden myötä bitcoinia voi vaihtaa suoraan kaikkiin palvelussa tarjolla oleviin kryptovaluuttoihin. Vastaavasti kaikkia muita kryptovaluuttoja voi vaihtaa suoraan bitcoiniksi ilman, että niitä välissä joutuu vaihtamaan euroiksi.

Vaihtoparit löytyvät alustan “Kaupankäynti” sivulta uudelta “Vaihda” välilehdeltä. Käyttäjät voivat tämän avulla vaihtaa bitcoinia mihin tahansa Coinmotionin valikoimasta löytyvään kryptovaluuttaan ja päinvastoin. Tällä hetkellä vaihtopareja on kahdeksan, mutta lähiaikoina laajentuvan valikoiman myötä luku tulee kasvamaan huomattavasti.

Kuten myös muissa Coinmotionin kaupankäyntitapahtumissa, on kryptovaluuttojen välisiin vaihtoihin valittavissa kolme erilaista toimeksiantotyyppiä. Ensimmäinen näistä on osto markkinahinnalla, jossa pikaosto toteutuu senhetkisen kurssin mukaan. Lisäksi vaihtoehtoina ovat rajahintainen toimeksianto ja stop-määräys, joilla voi suojautua kurssin äkillisen nousun tai laskun varalta.

crypto_to_crypto_promo_2
Coinmotionin uudet kryptovaluuttojen väliset vaihtoparit helpottavat kaupankäyntiä ja säästävät kustannuksia.

Piensijoittajat ostivat instituutioita enemmän bitcoinia

Yhdysvaltalaisen investointipankki JPMorganin tuore tutkimus vaikuttaa osoittavan, että piensijoittajat ovat alkaneet ostaa enemmän bitcoineja kuin suuret instituutiot yhteensä. Tulokset perustuvat piensijoittajien käyttämien alustojen rahavirtojen sekä suurten rahastojen BTC-hankintojen analyyseihin.

Raportin mukaan instituutiot ostivat kuluneen vuosineljänneksen aikana yhteensä arviolta 173 000 bitcoinia. Piensijoittajat puolestaan ostivat samalla ajanjaksolla yli 187 000 bitcoinia pääosin PayPalin ja Squaren kautta jättäen suuret tahot toiseksi.

Piensijoittajien ryntäys kryptomarkkinoille vaikuttaa tapahtuneen instituutioiden viime vuoden lopulla alkaneen ostoinnon jälkijunassa. Oanda Corpin johtava markkina-analyytikko Ed Moya nimeää syiksi sosiaalisen median, NFT-manian ja talouden elvyttämiseksi tarkoitetut kansalaisille maksettavat valtiolliset tukisummat.

Toinen kyselytutkimus osaltaan vahvistaa, että yhdysvaltalaiset käyttäisivät mieluummin tulevan 1400 dollarin tukisumman bitcoiniin kuin esimerkiksi osakkeisiin. Tutkimuksen mukaan kansalaiset voisivat sijoittaa yhteensä jopa 40 miljardia dollaria koko 1,9 biljoonan tukipaketista bitcoiniin. Tämä puolestaan kasvattaa potentiaalia bitcoinin kurssinousun jatkumiseen.

Piensijoittajat ovat lähteneet liikkeelle ja liikuttavat kryptokursseja entisestään ylöspäin.

Väärä valashälytys saattoi tiputtaa kryptokursseja

Väärin tulkittu valashälytys on saattanut myötävaikuttaa Bitcoinin 14. maaliskuuta nähtyyn tilapäiseen kurssilaskuun. Eteläkorealainen lohkoketjuanalyysiyritys CryptoQuant antoi hälytyksen ilmeisestä 18 961 BTC:n siirrosta kryptopörssi Geminin lompakkoon. Dollareissa laskettuna summa oli siirtohetkellä arvoltaan yli miljardin.

Valashälytys syntyy, kun suuri määrä bitcoineja siirretään pörssilompakkoon, mikä usein enteilee valaiksi kutsuttujen suuromistajien aikeita myydä niitä. Valaiden liikkeitä seurataan tarkasti, koska niillä voi olla hyökyaaltomaisia vaikutuksia markkinoilla joko hintoja nostaen tai laskien.

Tässä tapauksessa kyseessä oli kuitenkin väärä hälytys. Kryptoanalyysiyritys Glassnoden selvityksen mukaan kyseinen siirto tapahtui Gemini-pörssin kahden sisäisen lompakon välillä, eikä siten ollut merkki vaanivasta valaasta. Vastaavia asiakasvarojen hallintaan liittyviä siirtoja tapahtuu ajoittain pörsseissä ja erilaisissa vaihtoalustoissa.

CryptoQuantin valashälytys on aiemminkin aiheuttanut markkinapaniikin ja tilapäisen kurssiromahduksen. sillä vastaava tilanne tapahtui 21. helmikuuta. Kryptoanalyytikko Willy Woon julkaiseman kaavion mukaan molemmilla ilmoituksilla oli ajallinen korrelaatio hintojen pudotuksen kanssa.  

“Väärä hälytys miljardin arvoisesta BTC-siirrosta Geminiin sai markkinat vuotamaan. Tämä on jo toinen kerta kuukauden sisällä,” Woo kirjoitti.

Valaiden mahdollista liikehdintää seurataan tarkasti kryptomarkkinoilla – ja tulkitaan välillä väärin.

EU varoitti kryptovaluuttojen riskeistä

Euroopan unionin sääntelijät ovat jälleen kerran toistaneet varoituksensa kryptovaluuttojen riskeistä. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen ESMA:n keskiviikkona julkaistussa raportissa todetaan joidenkin kryptovaluuttojen olevan ”äärimmäisen riskialttiita ja spekulatiivisia”.

Raportin mukaan on olemassa riski, että sijoittajat häviävät kaikki rahansa laajalti sääntelemättömillä markkinoilla. Riskien arvioidaan olevan korkeammat bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen saavutettua uudet historialliset huippukurssit viime aikoina. ESMA huomautti myös aiempien varoituksiensa olevan edelleen ajankohtaisia.

ESMA:n raportissa todetaan myös, että niin sanotut stablecoinit eli vakaavaluutat ovat sääntelijöiden tarkkailun alla, vaikka keskuspankkien digivaluuttahankkeita ympäröi myönteinen suhtautuminen. Lisäksi viranomainen toi esiin bitcoinin kaltaisten proof-of-work mekanismien suuren energiankulutuksen ja painotti ympäristöä vähemmän kuormittavien varmennustapojen kannustimien tärkeyttä.  

EU on taas varoittanut kansalaisiaan siitä, että taloudellinen itsenäisyys sisältää riskejä.

Venäjä haluaa torjua kansainvälisiä kryptosiirtoja

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ehdottanut Venäjälle tiukempaa kuria kryptovaluuttojen laittoman käytön estämiseksi. Kremlin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa todetaan maan tarvitsevan lisätoimia laittomien rajojen välisten kryptosiirtojen valvomista varten.

Venäjällä on aiemmin ollut ailahteleva suhtautuminen kryptovaluuttoihin, mutta viime aikoina suunta on ollut entistä kielteisempi. Tämän vuoden tammikuussa astui voimaan uusi laki, joka muun muassa kieltää valtiollisia työntekijöitä omistamasta mitään kryptovaluuttoja. Myös kryptoaiheisia sivustoja on suljettu ilman selkeää syytä. Samaan aikaan Venäjän keskuspankki kuitenkin puuhastelee oman kansallisen digivaluuttaprojektin parissa.

Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja on tiettävästi käytetty Venäjän opposition ja muun muassa tunnetun aktivistin Alexei Navalnyin sekä tämän korruptionvastaisen säätiön tukemiseen. Toisin kuin perinteisten pankkitilien kohdalla, on viranomaisten usein vaikea tai mahdoton jäädyttää hajautettuun teknologiaan perustuvia lahjoituksia ja varoja. Tästä syystä myös maan kryptorajoitusten onnistumista voidaan pitää vähintäänkin epävarmana.

Kremlin kryptolinja on muuttunut entistä kireämmäksi opposition hyödynnettyä hajautettua teknologiaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *