Bitcoin-salamaverkkoa testannut Salamasoihtu päätyi lahjoitukseen hyväntekeväisyyteen

Salamasoihduksi nimetty Bitcoinin salamaverkkoa hyödyntävä sosiaaliteknologinen koe on saavuttanut määränpäänsä päätyessään Bitcoin Venezuela -järjestön hyväntekeväisyyteen. Salamasoihtu (Lightning Torch) sai alkunsa 19.1.2019 kun käyttäjänimi Hodlonaut lähetti 100 000 satoshia luottamalleen henkilölle, joka lisäsi summaan 10 000 satoshia ja lähetti sen eteenpäin.

Soihtu ehti kasvaa 250 000 ja 2 500 000 satoshin kokoiseksi ennen ensimmäisiä ja ainoiksi jääneitä varkauksia. Varkaat jopa julkisesti ilmoittivat päättävänsä pitää soihdun ”koska voivat”, ilmeisenä motiivinaan enemmän kiusanteko kuin rahallinen hyöty. Huijareille soihdun lähettäneet henkilöt päättivät kuitenkin laittaa soihdun takaisin liikenteeseen lähettämällä uuden transaktion, jonka kustansivat omilla varoillaan.

Matkan aikana soihtu ehti käydä mm. Bitcoin-kirjailija Andreas Antonopouloksen, Twitterin perustaja Jack Dorseyn ja Lightning Labsin Elizabeth Starkin käsissä. Myös tunnettu kryptovaluutta-aiheinen tubettaja Crypto Zombie ja Litecoinin perustaja Charlie Lee ovat toimineet soihdunkantajina.

HungryHodler-nimimerkillä toimiva Ti Kawamoto on tehnyt salamasoihdun ensimmäisestä 200 siirrosta videokoosteen.

Salamasoihtu kävi avaruudessa

Lentokoneessa vastaanotetun siirron lisäksi salamasoihtu kävi myös avaruudessa käyttäjänimen Excellion lähetettyä sen pavolrusnakille satelliitin kautta tulleen maksupyynnön perusteella. Satelliitin lisäksi Excellion vaati vastaanottajaa sisällyttämään pyyntöönsä leijona-aiheisen laulun lyriikat, johon tämä vastasi ”The Lion Sleeps Tonight” klassikon avauksella. 

Salamasoihdussa hyödynnettiin myös satelliittia.

Soihtu kävi myös Miss Suomella ja Suomen bitcoin-pioneereilla

Soihtu saapui Suomeen 2.4.2019 CryptoRafelle, joka siirsi sen Prasos Oy:n ja Bittirahankin perustaneelle Henry Bradelle. Brade lähetti soihdun eteenpäin itseäänkin vanhemmalle bitcoin-toimijalle Martti Malmille, joka omien sanojensa mukaan on kolmas ihminen maailmassa, joka on koskenut bitcoiniin heti Satoshi Nakamoton ja Hal Finneyn jälkeen. Malmi puolestaan lähetti soihdun Localbitcoinsin perustaja Jeremias Kangakselle.

Kangas lähetti soihdun Miss Suomi 2015 Rosa-Maria Ryydille, joka ei aiemmin ole ollut aktiivinen bitcoin-skenessä, mutta osoitti soihdunkantajana selvästi ennenkin käyttäneensä bitcoinia. Ryyti muun muassa lupasi lahjoituksia salamaverkkoa käyttäen Instagram-seuraajilleen, jotka kommentoivat hänen päivitystään salamaverkkolompakon osoitteellaan.

Ryydin jälkeen soihdun kierros Suomessa tuli päätökseen, sillä hän lähetti sen Kolumbiaan, josta se löysi tiensä lopulliseen määränpäähänsä Venezuelaan.

Yli 35000 seuraajan Instagram-tiliä hallinnoiva Ryyti julkaisi tilillään kuvan päällään bitcoin-sijoittajille tutulla ”buy the dip” tekstillä varustettu bitcoin-paita.

Kerätyt varat hyväntekeväisyytenä Venezuelaan

Bitcoin Venezuelasta tuli salamasoihdun viimeinen kantaja vastaanotettuaan hyväntekeväisyyteen tarkoitetun summan 4,29 miljoonan satoshin (0,0429 BTC) kokoisena. Venezuelassa soihtu sammutettiin ja sen hyväntahtoiset hiilet muutettin ruoaksi, lääkkeiksi ja muiksi välttämättömyyksiksi paikallisten avuksi.

Salamasoihtu valaisi Venezuelalaisten elämää.

Maakohtaiset bitcoin-kiellot eivät pysäyttäneet soihdun kulkua

Kokonaisuudessaan soihtu ehti käydä 56 maassa 276 eri osallistujan käsissä 82 päivän aikana ja sillä toteutettiin yli 7 bitcoinin edestä siirtoja salamaverkossa. Soihtu on myös käynyt maissa, missä bitcoin on kielletty tai sen siirto on hankalaa, kuten Nepalissa. Soihtu on valloittanut maailman jokaisen mantereen paitsi Antarktiksen, joskin eräs kantaja huumorihengessä vastaanotti soihdun asetettuaan puhelimensa Antarktikselta tulleen kiven päälle.

Salamasoihtu saattoi alkaa hauskana kokeiluna, mutta sen kyky matkata taloudellisesti ja poliittisesti epävakaiden alueiden halki ja tuoda aitoa apua hädässä oleville kertoo teknologian tärkeydestä. Valtioiden rajojen ja ideologioiden ylittävä rahateknologia yhdistettynä bitcoin-yhteisön yleiseen hyväntahtoisuuteen voi todistetusti pelastaa ihmishenkiä. Salamasoihdun menestyksen myötä voimme odottaa vastaavia tempauksia myös tulevaisuudessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *