Viikkokatsaus 15/2019: Bitcoin heilahtelee, vaalit lähestyvät

Bitcoinin liikkeet ovat viime aikoina vaikuttaneet yhtä epävarmoilta kuin viime hetken äänestyspäätöstään miettivät. Suomessa valitaankin sunnuntaina uusi joukko kansanedustajia, joiden päätöksillä on vaikutusta myös kryptovaluutta-alan kehitykseen. Olemme koostaneet lukijoillemme lyhyen listan kryptovaluuttamyönteisistä ehdokkaista, jos sellainen on vielä hakusessa.

Vaalitaiston alla Bitcoinkin käy taistelua kurssin heittäessä kuperkeikkaa ylä- ja alamäkeen. Viime viikolla nähty voimakas nousu on tätä kirjoittaessa kääntynyt laskuun kryptomarkkinoiden vilkkuessa vahvasti punaisella. Bitcoin on kuitenkin edelleen lähellä tämän vuoden huippulukemia ja tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka matkan varrelle mahtuisi myrskyjä.

Tällä viikolla kerromme muun muassa raportista, joka ennustaa Bitcoinin voivan nousta maailman johtavaksi maksujärjestelmäksi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Muissa uutisissa bitcoin-palkanmaksun kasvava suosio, QuadricaCX-pörssin konkurssikohtalo sekä huhut Kiinan kaavailemasta kryptolouhintakiellosta.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Suomi valitsee uuden eduskunnan

Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019 ja niissä valitaan kansanedustajat vuosille 2019-2023. Kansanedustajien päätöksillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös Suomen kryptovaluutta- ja lohkoketjuteollisuuden kehitysnäkymille, joten alan toimijoiden ei kannata vähätellä oman äänensä merkitystä.

Olemme julkaisseet lyhyen listan viiden eri puoleen kansanedustajaehdokkaasta, joiden tiedämme olevan ainakin varovaisen myönteisiä tukemaan kryptovaluutta-alan kehitystä Suomessa. Muitakin kryptovaluuttoja ymmärtäviä tai niistä kiinnostuneita ehdokkaita löytyy varmasti, mutta kaikkia emme saaneet mahtumaan listaan.

Bittiraha on puoluepoliittisesti sitoutumaton eikä erikseen suosittele mitään puoluetta tai ehdokasta. Toivomme menestystä kaikille kryptotalouden tukijoille yli puoluerajojen.

Äänesi voi olla mukana muuttamassa Suomea kryptomyönteisemmäksi maaksi.

Kryptomarkkinoilla punaista

Viime viikolla nähty vahva kryptomarkkinoiden kurssinousu on kääntynyt laskuun. Noustuaan keskiviikkona lähes 5 500 dollariin bitcoinin hinta tippui nopeasti 5 200 dollariin ja sinnittelee tällä hetkellä 5 000 dollarin tuntumassa.

Myös muiden kryptovaluuttojen nousu on kääntynyt laskuun Bitcoinin vanavedessä. Useammat altcoinit ovat menettäneet merkittävän siivun markkina-arvostaan ja esimerkiksi XRP ja Litecoin kärsivät lähes kymmenen prosentin romahduksen päivän aikana. Loppuviikosta lasku on tasoittunut ja jotkin kryptovaluutat kääntyneet taas varovasti vihreän puolelle.

Kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo on myös viikon aikana tippunut yli 180 miljardista noin 173 miljardiin dollariin. Kokonaismarkkina-arvo on kuitenkin huomattavasti korkeampi kuin joulukuussa 2018 nähty 100 miljardin dollarin pohja.

Viime viikolla nähty vihreys välähti verenpunaiseksi. (KUVA: Coin360)

Raportti: Bitcoinista maailman johtava maksujärjestelmä kymmenessä vuodessa

Ohjelmistoyritys DataLightin tuore raportti ennustaa Bitcoinin voivan nousta maailman johtavaksi maksujärjestelmäksi vuosikymmenen sisään, mikäli nykyinen kasvutahti jatkuu. Ennustus ei ota huomioon mahdollista eksponentiaalista kasvua.

Raportin mukaan Bitcoin on vasta kymmenessä vuodessa onnistunut kilpailemaan maailman johtavien maksualustojen, kuten Visan ja Mastercardin kanssa. Vaikka Bitcoinilla toistaiseksi on vähemmän käyttäjiä kuin näillä vakiintuneilla verkostoilla, on huomionarvoista, että ne luotiin yli puoli vuosisataa sitten. Mikäli Bitcoin kykenee ylläpitämään nykyisen kasvutahtinsa, tulee se päihittämään kaiken kilpailun seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Vaikka raportissa todetaankin Bitcoinin teknologian olevan tällä hetkellä riittämätön maailmanlaajuisen käytön kantamiseen ja transaktiokapasiteetin olevan varsin heikko Visaan verrattuna, tuo raportti myös esiin Salamaverkon Bitcoinin nousun mahdollistavana ratkaisuna.

 “Tekniset parannukset Bitcoinin verkossa tulevat lähes varmasti tekemään siitä mailman johtavan maksujärjestelmän,” DataLight kirjoittaa.

Bitcoin voi jonain päivänä loistaa selvästi muita maksujärjestelmiä kirkkaampana. (KUVA: Bitcoinmagazine)

Sveitsiläisyhtiö: Bitcoin parempi palkanmaksuun kuin fiat

Sveitsiläinen julkaisuyhtiö Netzmedien AG on ilmoittanut lopettavansa fiat-palkanmaksut ja korvaavansa ne jatkossa bitcoinilla. Palkanmaksusta kryptovaluutoilla on tullut kasvava trendi ja Netzmedien AG aikookin tulevaisuudessa lisätä mahdollisuuden vastaanottaa palkan myös muina kryptovaluuttoina.

Yhtiön toimitusjohtajan Heinrich Meyerin mukaan kryptovaluuttamaksut lisätään kaikkeen julkaistuun sisältöön vuoden 2019 puolivälistä lähtien. Netzmedien AG pyörittää kahdeksaa teknologia-aiheista lehteä sekä täyden sisällön julkaisusivustoa.

Meyerin mukaan työntekijöillä on useita hyötyjä palkan vastaanottamisesta bitcoinina. Hän toteaa, että työntekijät voivat valita säilyttää bitcoininsa ja myydä ne korkeammalla hinnalla. Yhtiöllä vaikuttaa siis olevan varsin vahvat odotukset kryptovaluutoista niiden hintaheilahtelusta huolimatta.

“Olen iloinen päästessäni eroon käteisestä. Miksi kantaisin Sveitsin frangeja mukanani kun voin pitää rahani kryptovaluuttana digitaalisesti puhelimessani?”kommentoi yhtiön toimittaja Fabian Pöschl.

Haluaisitko sinä palkkasi bitcoinina?

QuadrigaCX konkurssiin

Kanadalainen kryptovaluuttapörssi QuadrigaCX on hakeutumassa konkurssiin. Oikeus määräsi huhtikuun 8. päivä tilintarkastusyhtiö Ernst & Youngin valvomaan konkurssimenettelyä ja ottamaan haltuunsa pörssin jäljellä olevat varat.

QuadrigaCX ajautui ongelmiin, kun yhtiön toimitusjohtaja Gerald Cotten kuoli yllättäen joulukuussa 2018 Intiassa. Quadrigan mukaan Cotten oli yksin vastuussa useista privaattiavaimista, joiden taakse on jäänyt miljoonien arvosta asiakasvaroja lukkoon. Myös ennen tätä pörssin asiakkaat olivat raportoineet ongelmista, ja asiakasvarojen on epäilty kadonneen jo ennen Cottenin kuolemaa. 

Kryptovaluuttayhteisössä on myös esitetty teorioita, joiden mukaan Cotten olisi jopa lavastanut kuolemansa. Näille väitteille ei ole kuitenkaan toistaiseksi löytynyt todisteita. Oli miten hyvänsä, varojaan menettäneet asiakkaat joutuvat toistaiseksi odottamaan asian ratkeamista.

QuadrigaCX:n ja sen asiakkaiden vaikeudet jatkuvat.

Kiina harkitsee kryptolouhinnan kieltoa

Kiina harkitsee jälleen uutta kryptovaluuttoja koskevaa kieltoa – ja tällä kertaa kohteena on itse kryptovaluuttojen louhinta. The Guardianin mukaan Kiinan valtiollinen suunnittelutoimisto on julkaissut luonnosasiakirjan kielletyksi esitettävistä liiketoiminnoista, joihin myös kryptovaluuttalouhinta luetellaan.

Suunnitteluviraston listalla on kryptolouhinnan lisäksi yli 450 liiketoimintomuotoa, joita ehdotetaan kiellettäväksi. Perustelut kielloille ovat mm. turvallisuuden vaarantaminen ja resurssien haaskaus. Kryptovaluuttojen kohdalla tavoitteena voi olla saada ne valtion sääntelyn ja valvonnan piiriin.

Arvioiden mukaan noin puolet bitcoin-louhinnasta tapahtuu Kiinasta käsin, eli toteutuessaan kiellolla voisi olla merkittävä vaikutus kryptomarkkinoihin ja jakaa louhintaa tasaisemmin muihin maihin. Tässä vaihessa kiellon täysimittaisen toteutumisen arvioidaan kuitenkin olevan vähintäänkin kyseenalaista.

Kiinan kryptoaiheisista kielloista on jo tullut eräänlainen meemi. (KUVA: Cointelegraph)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *