Bitcoin är en av världens största valutor – Veckogranskning 12/2021

Bitcoin startade år 2009 som ett anspråkslöst projekt av några nördar med en dröm om ett bättre ekonomiskt instrument – pengar som inte kan politiskt manipuleras och ägs av människan själv. Nu efter ett dussin år verkar denna dröm hålla på att bli verklighet.

Enligt Deutsche Bank har Bitcoin vuxit så stort att den nu är världens tredje eller fjärde största valuta. Framför den är bara dollarn, euron samt med all sannolikhet Kinas yuan. Bitcoin är ett så signifikant fenomen att man helt enkelt inte kan längre ignorera det.

Den här veckan tar vi närmare koll på Deutsche Banks undersökningsrapport. I andra nyheter behandlar vi Bitcoin-användares ökning till rekordsiffror samt Ryska knep för att kringgå reglering och övervakning.

Förra granskningen kan du läsa här.

Bitcoin har vuxit till ett av de mest betydande globala valutor. Dess existens och effekt kan helt enkelt inte förnekas längre.

Bitcoin är världens tredje eller fjärde största valuta

Deutsche Bank som hör till världens största banker har publicerat en färsk rapport som listar Bitcoin som världens tredje största valuta. Deutsche Bank motiverar detta bland annat med Bitcoins marknadsvärde, som nu överskridit en biljon dollar. Enligt banken är bara euron och dollarn större valutor än Bitcoin.

Att jämföra Bitcoin med fiat-valutor är ändå inte så entydigt, vilket också Deutsche Banks rapport konstaterar. Det finns et begränsat antal bitcoins, medan centralbanker kan trycka fiat-valutor oändligt. Centralbanker och politiker kan också manipulera värdet av fiat-valutor t.ex. med räntepolitik, skatter och så vidare.

Från rapporten fattas också helt Kinas yuan, som troligen är åtminstone i samma skala eller även högre än värdet av alla världens sammanlagda bitcoins. Yuan kan ändå inte fritt bytas till dollar eller euro, varmed dess jämförelse är ännu svårare än bitcoins.

Trots alla dessa faktorer konstaterar rapporten att Bitcoin vuxit så stort att man inte längre kan lämna det utan uppmärksamhet.

Bitcoin har stigit från ett marginellt fenomen till ett av världens största valutor.

Antalet Bitcoin-adresser har nått nytt rekord

Antalet Bitcoin-plånböcker som innehåller bitcoins har nått ett nytt alla tiders rekord, berättar blockkedjeanalyssajt GlassNode. Förra fredag steg dessa adressers antal till 36,89 miljoner. Därefter har siffran kastat en aning, men hållit sig ändå ovanför 36,77 miljoner.

Antalet BTC-plånböcker som innehåller bitcoins berättar inte direkt hur mycket Bitcoin-användare det finns. En användare kan i praktiken ha flera olika adresser. Dessutom skapar flera program nya adresser automatiskt till olika ändamål.

Å andra sidan kan bitcoins också ägas av personer som inte egentligen har en enda BTC-adress. Vissa börser eller växlingstjänster förvarar bitcoins i sina egna plånböcker, vilket gör det ännu svårare att uppskatta verkliga antalet BTC-användare.

I varje fall är nyheten utmärkt för Bitcoin. Den ger åtminstone starka tecken på att Bitcoins användning och användare håller på att växa i någon mån.

Antalet Bitcoin-adresser tyder på att också antalet användare håller på att växa.

I Ryssland säljs det BTC med skattgömmor

Rysslands mörka marknader har uppfunnit ett nytt sätt att byta kryptovalutor till rubel utan att det lämnar spår till banker eller växlingstjänster. Metoden kallas med namnet “клад”, alltså “begraven skatt”.

Metoden fungerar så att det göms kontantpengar i skogar och andra avlägsna platser. Efter det flyttar bitcoin-försäljaren mynten till köparen, som i sin tur överlämnar koordinater där begravna rublen kan plockas upp.

Systemets säkerhet försäkras med en ryktemekanism. Försäjare och köpare som håller sitt ord får positiv respons från andra försäljare och köpare, medan oärliga parter förtjänar ett negativt rykte.

Ifrågavarande metoden av begravna skatter är också känd från Finlands mörka handelsplatser och bland annat fängelsedömda polischef Jari Aarnios fall. Allmänt har det ändå använts till att förmedla droger.

“Skattgömmor” har i Ryssland funnit sin väg från droghandel också till bitcoin.

Fallande lira ledde till explosivt BTC-intresse i Turkiet

Värdet av Turkiets lira kraschade ungefär 17% den 22. dagen i mars. Det markerade värsta enstaka kraschen för landets officiella valuta på 20 år. Strax efter raset steg Google-sökningar för termen “Bitcoin” upp till 566%.

Fallande värdet av liran har att göra med president Recep Tayyip Erdoğans beslut att ge sparken åt Naci Agbali, chefen av landets centralbank. Agbalis uppsägning ansågs vara kontroversiell, eftersom liran tidigare hade nått toppkurser under hands ledning.

Intresset för Bitcoin bland medborgare verkar relatera till misstro mot Erdoğans finanspolitik. Sökvolymerna för kryptovalutan exploderade genast efter att nyheten nått folket. Sökvolymen steg också högre än någonsin i hela Turkiet.

Eftersom Bitcoin är självständig från politisk verksamhet, betraktas det som ett utmärkt sätt att skydda sig för tvivelaktig finanspolitik.

Dålig finanspolitik har lett till explosivt Bitcoin-intresse i Turkiet.

Microsoft överväger Bitcoin-betalningar till Xbox

Microsoft har utgett ett frågeformulär där företaget försöker kartlägga sina kunders betalningspreferenser. Frågeformulären är tydligen syftad att ta reda på hurdana nya betalningssätt Microsoft borde lansera till Xbox. Ett alternativ som nämnts i formulären är Bitcoin.

Microsoft gav första gången möjligheten att betala med bitcoins redan år 2014 både för Windows-program samt Xbox-spel. Detta projekt kvarstod ändå inte längre än några år.

Nu ser det däremot ut som att Bitcoin-betalningssätt igen börjats erbjudas åt en del kunder i Microsofts butik. Frågeformulären däremot tyder på att Microsoft kunde vidare utvidga Bitcoin-betalningar.

Fastän Microsoft som företag är rätt så Bitcoin-positiv, har de också berättat att de inte direkt kommer att investera i kryptovalutan. Både företagets grundare Bill Gates samt dess nuvarande vd Brad Smith har konstaterat att Microsoft inte har planer att investera i bitcoin.

Bitcoin skulle passa som utmärkt betalningsmedel i online-konsolpel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *