Krypto håller på att bli mainstream överallt – Veckogranskning 14/2021

Den här gången har vi mer underhållningsnyheter än vanligt. Underhållning är nämligen en ganska bra indikator på vad som är mainstream och vad inte. Om ett tema bara diskuteras på okända online-forum kan det inte betraktas som särskilt mainstream. Om ett tema däremot behandlas i Disney-program och är känd av både unga och gamla, är det fråga om något annat. Kryptovalutor börjar klart vara närmare det senare alternativet.

För övrigt diskuterar vi den här veckan också andra sätt som krypto har bli mainstream. Bara i Thailand har krypytoanvändning vuxit hundratals procent under några månader. Tillväxt är synligt också annarstans i världen, åtminstone om man litar på Thailands data om saken.

Dessutom berättar vi om Teslas välgörenhetsarbete för Bitcoin samt enorma uppgången av altcoins.

Förra veckas granskning hittar du här.

Bitcoins blockkedja börjar sträcka sina rötter runt hela världen, vare sig det är fråga om ekonomi, kultur eller Disneys tecknade filmer.

Världen har ungefär 100 altcoins värda över en miljard

Under senaste två månaderna har antalet kryptovalutor med ett sammanlagt marknadsvärde över en miljard dollar dubblats. Enligt CoinMarketCap som sammanställer statistik om kryptovalutaprisdata finns det nuförtiden i världen mer än 100 kryptoprojekt med ett marknadsvärde över en miljard dollar.

Bitcoins kursuppgång har typiskt också reflekterats på mindre kryptovalutor. Senaste månaderna har bitcoins kurs haft häftig uppgång och marknaderna har flödits med stora mängder institutionella investerare och pengar. Liksom förr har det också nu synts på andra kryptovalutakurser.

Fenomenet har ändå sin avigsida, eftersom atcoins är även mer volatila än bitcoin. Ifall bitcoins kurs gör en korrektionsrörelse, faller typiskt också priserna av altcoins.

Bitcoins explosiva tillväxt har också gjort många altcoins värdefullare än någonsin förr.

Tesla fixade Bitcoin-bugg pro bono

Elbilsproducenten Tesla som satsat kraftigt på BTC har hittat och fixat en bugg i BTCPay Server, ett öppen kods Bitcoin-betalsystem. Tesla gjorde sitt reparationsarbete pro bono, alltså utan belöning.

“Teslas säkerhetsteam tog kontakt med oss. Efter det fokuserade vi på att fixa upptäckta problemen en åt gången. Nu hjälper Tesla oss förbättra våra kommunikationsprocesswr angående säkerhetsrelaterade problem,” berättade BTCPays grundare Nicolas Dorier.

Fallet demonstrerar att Tesla är dedikerad till både nyttorna av Bitcoin och öppen kod. En absolut nytta av öppen kod är att vem som helst kan granska koden och förbättra möjliga svagheter. LIksom BTCPay baserar sig också Bitcoin på öppen kod.

Fallet föreslår också att Tesla kunde börja använda BTCPay för sina kunders bitcoin-betalningar. Tesla har berättat att dess system är och kommer också i fortsättningen att vara öppen kod. Övervägandet av BTCPay skulle också förklara varför Teslas forskare har så noggrannt gått igenom BTCPays kod.

Elon Musks Tesla verkar ta utvecklingen av Bitcoin och dess infrastruktur seriöst. (BILD: JD Lasica – CC-A-2.0.)

Bitcoins användning har vuxit nästan 600% i Thailand

Enligt uppskattningar av Thailands värdepappersmyndighet har kryptovalutaanvändning i landet vuxit nästan 600% sedan förra november. Data publicerad av Bloomberg visar att volymen av thailändska kryptobörser var $547,5 miljoner dollar förra november. I februari hade volymen vuxit upp till $3,96 miljarder.

Medan kryptoanvändning tydligt ökat i börser, har växling mellan användare tilltagit mycket mindre. Volymerna av världens största peer-to-peer marknadsplatser LocalBitcoins och Paxful växte uppskattningsvis bara 10%-50%. Data om försäljning mellan användare är dock mycket svårare att uppskatta än börsvolymer med klarare siffror.

Explosiva tillväxten av kryptovalutaanvändning har fått thailändska myndigheter att överväga olika former av begränsade lagstiftning samt åtgärder för att utbilda medborgare. Myndigheter har bland annat föreslagit en orienteringskurs för kryptoanvändare samt att begränsa oerfarna användares kryptoväxling. Tills vidare finns det dock ingen säkerhet om vilken riktning myndigheterna väljer.

Bitcoin och andra krypto har explosivt blivit mainstream i Thailand. (BILD: Marco Verch – CC-BY 2.0)

Bitcoin.com var till salu– tills den inte var

Senaste dagarna sågs det igen underliga händelser i kryptovärlden, då internet-domänregister GoDaddy meddelade att bitcoin.com adressen var till salu. Adressens pris var anspråkslöst listad som $100 miljoner.

Adressens ägare Roger Ver tog strax efter kontakt med GoDaddy och krävde att annonsen raderas. Enligt honom var det fråga om en falsk nyhet, eftersom adressen inte är till salu.

“Varför har ni listat min adress till salu? Det stämmer inte. Ta dessa falska nyheter bort, eftersom de skadar mitt varumärke,” skrev Ver åt GoDaddy.

GoDaddy har tills vidare inte svarat på förfrågningar av kryptonyhetstjänster gällande fallet. 

Bitcoin.com var länge ett av de mest använda kryptosajterna. Sajtens rykte fick ändå ett slag efter att dess ägare började öppet göra reklamn för Bitcoin-kopiamyntet Bitcoin Cash och påstod den vara äkta Bitcoin. Nuförtiden anser allt färre medier och användare att Bitcoin.com inte längre är en pålitligt sajt.

Roger Ver var förr ett uppskattat namn i Bitcoin-cirklar, men hans Bitcoin Cash -kopiavaluta har förstört hans trovärdighet i mångas ögon. (BILD: Roger Ver)

Disneys program innehåller kryptointrig

Disney+-streamingstjänsten publicerade förra veckan tredje delen av populära Falcon and the Winter Soldier serien. I serien sågs en scen där ett pris på 1 000 BTC lovats för en karaktärs huvud.

Disney+ publicerade också förra veckan i Finland 31. säsongen av populära Simpsons-serien, som är näst nyaste i serien. Säsongens 13. episod revolverar kraftigt kring kryptovalutor.

I episoden utvecklar professor Frink sin egen kryptovaluta, Frinkcoin, som snabbt växer till världens mest stabila valuta. Frinkcoin gör Frink Springfields rikaste man, vilket förargar Montgomery Burns. Burns försöker svara med att skapa sin egen Burnscoin, vilket leder till olika tilltag.

Liknande referenser har blivit allt allmännare senaste åren. Det är ett tecken på att kryptovalutor har redan blivit så mainstream att det inte är otypiskt för dem att vara del av intrig i serier.

I Frinkcoin-episoden kämpar Mr. Burns och professor Frink om kryptovalutaherravälde. (BILD: Disney)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *