Bitcoin är en fredlig protest – Veckogranskning 22/2020

Sommaren är här igen och raketer för astronauter till rymden och kryptovalutor mot månen. På tisdag rusade Bitcoin igen upp till $10 000 dollar, varefter den dykt ner tillbaka till fyrsiffriga tal. Denna magiska gränsen på tio kilo har nu passerats ungefär 10 000 gånger längs med åren. Det är ändå helt möjligt att den någon dag blir en nivå som aldrig mer underskrids.

Den här veckan berättar vi mera om Bitcoins användning mitt i kriser och kaos. Protesterna som härjar i USA har gett Bitcoin mer synlighet och påmint om att Bitcoin symboliserar en större protest mot ekonomisk ojämlikhet. Ifall traditionella system inte fungerar, kan alternativ såsom Bitcoin ersätta dem och ge människor mer makt över sin egen ekonomi.

I andra nyheter har vi bland annat hackning och hodling. En ny undersökning visar nämligen att över 60% av alla världens bitcoins inte rört sig på över ett år. Det i sin tur tyder på att investerare har stark tro på kryptovalutans framtid.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin-tjuren avbildar starkt motstånd utan våld. I bilden Denariums bronsmynt.  

Bitcoin syns i USA:s protester

Omfattande protesterna som pågår i USA har också gett synlighet åt Bitcoin och kryptovalutor. Protesterna som startat från mörkhyade George Floyds död av polisvåld är största som landet sett i åratal.

Både protesterna och sociala medierna har sett flera Bitcoin-omnämnanden. En protesterare hade en skylt som hänvisade till Isaiah Jacksons bok ”Bitcoin and Black America”, som undersöker samverkan mellan de svartas ekonomi, Bitcoin och blockkedjeteknologi. Jackson har själv offentligt uppmanat människor att köpa bitcoin som protest mot traditionella finanssystemet.

Också kryptovalutascenens kända namn har observerat Bitcoin som en symbol för en vidare protest mot ekonomisk ojämlikhet.

”Bitcoin är en fredlig protest”, skrev Binances vd Changpeng Zhao.

Kryptovalutor har också under tidigare år blivit diskuterade i samband med olika protester. Under årets 2019 sista kvartal gav protester i Sydamerika synlighet åt kryptovalutor som ett alternativ varmed medborgare kunde få mer makt över sin ekonomi.

Bitcoin är en fredlig fackla som går från användare till användare.

Över 60% av alla bitcoins orörda över ett år

En färsk rapport av blockkedjeanalysföretaget Glassnode berättar att över 60% av alla världens bitcoins har varit orörda under senaste året. Enligt Glassnode visar detta att så kallad hodling av bitcoins lever ännu starkare än förr.

Hodling är anmärkningsvärt också därför att enorma kurskraschen i mars inte verkar ha påverkat det just alls. Bitcoin återhämtade sig snabbt från kraschen och har därefter kommit i kapp tidigare siffror. Det verkar visa att långsiktiga investerare inte skräms av även större marknadssvingar.

Förra månaden rapporterade Glassnode också att bitcoins detaljhandel vuxit betydligt i och med låga kurspriset. Små investerare och nykomlingar har alltså fått utmärkta tillfällen att fylla sina bitcoin-portföljer samtidigt som gamla hodlare hodlar.

Hodling har historiskt varit en utmärkt investeringsstrategi

Brytare sålde mer bitcoins än de skapade

Bitcoin-brytare har på sistone sålt mynt i snabbare takt än de har brutits, avslöjar blockkedjeanalysportal ByteTrees data. Enligt portalen sålde brytare 11% mera bitcoins än de samtidigt skapade genom brytning.

Genom att följa Bitcoin-adresser förknippade med brytare uppskattade ByteTree att ungefär 5 800 bitcoins skapades inom en vecka samtidigt som 6 500 stycken flyttades till försäljning. Det antas betyda att åtminstone vissa brytare nu säljer tidigare bitcoins i sitt lager på grund av ekonomiska orsaker.

Halveringen av Bitcoins blockbelöningar i maj har kraftigt påverkat Bitcoin-brytning och tvingat många att uppatera sin apparatur. Tills vidare finns det ändå inga tecken på att brytare i stor skala skulle hålla på att avsluta sin verksamhet. F2Pools kommersiella direktör Thomas Heller konstaterar att brytare ofta bara vänder sig till länder med billigare el då brytningssvårigheten och kostnaderna växer.

“Tills vidare har det varit väldigt få fall under 2020 där brytningsfarmer går i konkurs,” kommenterade Heller.

Bitcoin-brytning uppehåller nätverket och dess säkerhet.

Darknets största värdtjänst hackades

En hackare har förment fått tag på och läckt databasen av största värdtjänsten på darknet, alltså så kallade svarta nätet. Tjänsten med namnet Daniel’s Hosting har använts allmänt för bland annat kryptovalutarelaterade forumer och butiker.  

Hackaren bakom pseudonymen KingNull påstår sig också vara en del av Anonymous-gruppens kollektiv och fått tag på datan redan efter ett anfall i mars. Enligt rapporter innehåller atan 3 671 epostadresser, 7 205 lösenord och 8 850 privatnycklat som har att göra med värdtjänstens webbsidor.

Efter att läcket framkommit stängde Daniel’s Hosting sin tjänst och uppmuntrade användare att byta sina lösenord samt flytta sina sajter annarstans. Trots att det misstänks ha förekommit olaglig verksamhet i tjänsten, stöder den också t.ex. politiska dissidenter som kunde sättas i fara av läckt information.

Hackarens påstådda länk till Anonymous-gruppen är i sig ingen överraskning. Kollektivet har också tidigare förverkligat darknet-operationer, varav ett exempel är en kampanj mot barnporr från året 2013. Då blev Tor-nätverkets största värdtjänst Freedom Hosting hackad.

Även svarta nätets data är inte alltid skyddat.

SpaceX-rymdfarten syntes i Ethereum-baserad virtualvärld

Historiska SpaceX-företagets rymdfärd var synlig i en virtualvärld som byggts på kryptovalutan Ethereum. Decentraland-plattformens användare kunde i realtid följa med världen första privata bemannade färden till rymden. Två astronauter från företaget som grundats av Elon Musk nådde Internationella rymdstationen efter en 19 timmars färd.

Decentraland som namngetts efter decentralisering , principen bakom kryptovalutor och blockkedjor, publicerades i februari 2020. Då rapporterades plattformen ha över 12 000 användare. Före sin publicering samlade plattformen en miljon dollar året 2017 i en så kallad initial coin offering, där användare kunde köpa virtuella landspalter mot polletter.

SpaceX-färden var inte första betydande händelsen som Decentralands användare kunde åskåda. I mars trotsade plattformen coronabegränsingar genom att organisera årliga Coinfest-konferensen virtuellt.

Så här såg avfyrningen ut i Decentraland. (BILD: The Block Runner)

Bitcoins smygbröts i gravkammare

Kinesiska myndigheter har hittat en hemlig Bitcoin-brytningsoperation som verkar ha fungerat via flera underjordiska gravkammare. Nyhetstjänsten Beijing News rapporterar att olagliga operationen avslöjades i Daqings stad i norra Kina.

Myndigheterna kom åt smygbrytarna efter att en lokal oljefirma upptäckt oförklarlig elförlust. Efter grävningar spårades en ingång till gravhögarna, där det hittades Bitcoin-brytningsapparatur som fungerade med stulen elektricitet.

Tidigare under samma veckan rapporterade kinesiska medier att myndigheter funnit 54 brytningsapparater gömda under en hundkennel i Heilongjiangs provins. Prisuppgången av kryptovalutor verkar alltså ha fått smygbrytarnas kreativitet att löpa.

I Sichuans provins i mellersta Kina har däremot myndigheter beordrat lokala företag att avsluta all kryptovalutabrytning. Det är anmärkningsvärt, eftersom provinsen enligt Cambridges universitets undersökningar producerar nästan 10% av hela världens Bitcoin-brytningskapacitet.

Bitcoin-brytning har även spridits till de dödas rike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *