Institut investerar i bitcoin – Veckogranskning 23/2020

Hej på er alla människor och medborgare. Det är dags igen att kika in i kryptovärlden och se vad som händer. Den här veckan kollar vi bland annat institutionella investerare, alltså marknadernas stora pojkar och flickor.

Enligt en ny undersökning har redan över en tredjedel av alla institutionella investerare investerat i bitcoin och kryptovalutor. Det är en klar ökning från förra året. Dessutom berättar undersökningen att i framtiden kan även nio av tio investerare äga krypto i sin portfölj.

I andra nyheter har vi transaktionskostnader. I Ethereum-nätverket användes det nyligen miljoner för att göra en relativt liten transaktion utan någon tydlig orsak.  Samtidigt hävdar en färsk rapport att transaktionskostnader kanske inte är ett problem för kryptovalutaprojekt, utan kan även vara en fördel.

För övrigt har vi anonymvalutor som inte är så anonyma, misstankar angående Binance och CoinMarketCap samt Craig Wright som nu påstår sig ha varit bakom ökända Mt.Gox hacket.

Förra veckans granskning hittar du här.

Institut verkar åtminstone ha stark framtidstro för Bitcoin och kryptovalutor.

En tredjedel av institutionella investerare äger krypto

Över en tredjedel av institutionella investerare har investerat i kryptovalutor. Enligt en ny undersökning av finansförvaltningsföretaget Fidelity Investments är cirka 36% av hela världens institutionella parter med i kryptoinvestering.

Fidelitys undersökning berättar också att intresset för krypto varierar kraftigt geografiskt. T.ex. i USA äger 27% av investerare kryptoinvesteringar, medan siffran i Europa är nästan 50%. Kryptoinvestering håller ändå på att växa också i USA, då förra årets siffra var 22%.

Överlägset populäraste kryptoinvesteringen är bitcoin. Över 25% av investerare som intervjuats av Fidelity berättade att de äger bitcoins. Näst populäraste kryptovalutan var Ethereum-blockkedjans ether, som 10% av investerare ägde.

Investerare tror också att kryptovalutainvestering kommer att växa i framtiden. Enligt undersökningen tror 91% av företag att åtminstone en halv procent av deras investeringar är kryptonyttigheter inom fem år.

Antalet institutionella investerare växer och kommer troligen att fortsätta växa.

Chainalysis kan nu spåra Zcash och Dash

Blockkedjeanalystjänsten Chainalysis har berättat att de nuförtiden kan spåra transaktioner av anonymmynten Zcash och Dash. Enligt Chainalysis är det överhuvudtaget felaktigt att Zcash och Dash kallas anonyma.

”I verkligheten använder många självständiga plånböcker som stöder t.ex. Bitcoin och Litecoin mycket mer avancerade privathetstekniker än Zcash än Dash, även om dessa krypto inte presenteras som anonyma,”  berättar Chainalysis.

Enligt Dash Core Groups vd Ryan Taylor är Dash-utvecklare nöjda att Chainalysis börjat stöda projektet. Orsaker bakom detta är bland annat att spårbarhet ger politisk och juridisk klarhet. Ju mer anonym en kryptovaluta är desto negativare blir den allmänt mött av beslutsfattare.

Fenomenet är synligt t.ex. i fallet av Monero, som anses vara den privataste kryptovalutan. På sistone har flera kryptovalutabörser slutat växla Monero på grund av Moneros för stora privathet.

Blockkedjeanalys blir hela tiden effektivare, men åtminstone Monero är fortfarande immun.

CoinMarketCap anklagas för att favorisera Binance

Världens populäraste statistiktjänst för kryptovalutor CoinMarketCap har nyligen mött häftig kritik. Förra april köpte en av världens största kryptobörser Binance tjänsten, varefter CoinMarketCaps statistik och praktik har sett vissa förändringar. Efter förändringarna fick Binance plötsligen fulla poäng från CoinMarketCap.  

Förändringen har väckt flera frågor, eftersom Binance tidigare var på 15. plats i jämförelsen mellan kryptobörser. CoinMarketCap påstår ändå att algoritmernas förändring inte favoriserar nya ägaren och har redan pågått en längre tid.  

Grunden bakom CoinMarketCaps reform är att förena alla statistiker till en enda siffra. Det betyder att exempelvis bitcoin och ether-marknader vägs tillsammans, medan de tidigare granskades skilt. Dessutom har CoinMarketCap berättat att plattformen tagit i bruk maskininlärning, varmed sajten kan producera noggrannare data med tiden.

CoinMarketCaps pålitlighet kan lida i Binances händer.

I Ethereum skickades småsummor med miljonavgifter

Förra onsdagen skickade en okänd Ethereum-användare ungefär 133 dollar värt ether genom att använda en transaktionsavgift på ungefär $2,6 miljoner dollar. Vanligen kostar en transaktion i Ethereum-blockkedjan ungefär 50 cent.

En dag senare på torsdag skickades det en annan transaktion värt 350 ethers från samma plånbok. Också då betalade sändaren en avgift på 2,6 miljoner för transaktionen.

För tillfället finns det ingen noggrannare information om transaktionens sändare eller mottagare. Sändaren verkar ändå vara ganska förmögen, eftersom han efter att ha slösat $5,2 miljoner dollar på avgifter ännu har över $11 miljoner dollar värt ether i sin plånbok.

Spark Pool som bröt blocket för transaktionen försöker utreda sändarens identitet för att bekräfta ifall det är fråga om bara ett misstag eller något annat.

Transaktionen var troligen användarens eget misstag, men det finns ännu ingen klarhet om saken.

Transaktionskostnader hindrar onödig användning

Forskare på Londons universitet har publicerat en ny undersökning, som visar att blockkedjor som möjliggör gratis transaktioner är mest utsatta för olika störningar och attacker. Enligt undersökningen har överlägset största delen av transaktioner i EOS, Tezos och XRP Ledger inte egentligt värde eller så är de transaktioner från en användare till sig själv.  

”Enligt vår analys används bara en liten del av transaktioner till verklig värdeförflyttning. 96% av transaktioner i EOS är värdelösa, 76% av transaktioner i Tezos bara uppehåller konsensus och över 94% av XRPL-transaktioner var ekonomiskt onyttiga,” berättar forskarna.

Allmänt konstaterar undersökningen att ifall blockkedjetransaktioner inte har kostnader, kommer blockkedjan att se ett överflöde av onödiga och skadliga transaktioner. Även låga avgifter minskar på onödiga transaktioner betydligt.

Undersökningen påstår att låga avgifter medför bättre resultat än gratis transaktioner.

Craig Wright inblandad i Mt.Gox fallet

Australiska affärsmannen Craig Wright har via sina advokater erkänt att han varit bakom ökända Mt.Gox hacket som skakade kryptovärlden året 2014. Nyheten rapporterades av Monero-utvecklaren Ricardo Spagni.

Wright är just nu mitt i en rättsgång anklagad för att ha stulit bitcoins från sin avlidna affärskumpan Dave Kleiman. Wright påstår sig äga åtminstone en del av så kallade Tulip Trust, alltså en grupp Bitcoin-plånböcker som innehåller ungefär 1,1 miljoner bitcoins.

Enligt Spagni är en av dessa plånboksadresser samma adressen som börjar med 1Feex, dit bitcoins stulna från Mt.Gox ursprungligen flyttades. Wrights advokater har bekräftat att adressen tillhör Wright.

I det här skedet är det ännu väldigt osäkert ifall Wright har något att göra med Mt.Gox hacket. Wright har också tidigare presenterat ogrundade påståenden och det är möjligt att också det här fallet är ett sådant.

Enligt Wrights advokater äger han en BTC-adress som innehåller stulna mynt från Mt.Gox.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *