Bitcoin bröt flera rekord i år – Veckogranskning 52/2019

 Det är strax dags för 2020-talet och alla får igen fundera på sina egna nyårslöften. För Bitcoin ser kommande året lovande ut, eftersom vi bland annat har blockbelöningarnas halvering att se fram emot. När antalet nya bitcoins som föds faller till hälften kan det ha häftiga följder på marknaderna.

2019 verkar trots allt ha varit ett ganska bra år för Bitcoin. Åtminstone har flera rekord brutits, vilket tyder på att teknologin fått ökad användning. Användning däremot är nödvändigt för att valutan inte bara skulle förbli en kuriositet.

I årets sista veckogranskning berättar vi bland annat om dessa rekord. Dessutom har vi ökad hodling, YouTubes censurpolitik och senaste nyheterna i fallet av en Ethereum-utvecklare som skylls för att ha övergett teknologi åt Nordkorea.

Förra veckans granskning hittar du här.

Vi ses igen nästa år!

Gott nytt år allihopa, önskar Bittiraha och Prasos!

Bitcoin bröt rekord

Trots att bitcoins kursutveckling under året varit måttligare än flera föregående år, har själva systemets utveckling inte stillnat. Under året 2019 bröts det åtminstone tre betydande Bitcoin-rekord.

Det gjordes också mer Bitcoin-transaktioner än någonsin förr. I maj bröt Bitcoin sitt månatliga rekord med 12 miljoner transaktioner under en månad. Tidigare rekordet var från december 2017, då det gjordes 11 miljoner transaktioner.  

Vid sidan om transaktioner har också mängden värde som flyttas vuxit högre än någonsin. Dagligen flyttas det i genomsnitt från en till två miljarder dollar värde med Bitcoin. Dagliga rekordet bröts i slutet av juli, då det flyttades över 4 miljarder dollar värt pengar under en dag.

Också Bitcoin-nätverkets beräkningskapacitet har vuxit rekordhögt. Nätverkets beräkningskapacitet började klart stegra vid mitten av året och vid årsslutet har den överskridit i genomsnitt 100 miljoner terahash per sekund.

Större beräkningskapaciter ger Bitcoin större säkerhet.

Bitcoin-hodling har ökat

Nästan 70% av alla existerande bitcoins har bevarats orörda under senaste året. Det verkar indikera att så kallade bitcoin-hodlare, alltså folk som investerat i bitcoin med längre sikt, håller på att växa.

”Förra gången detta hände var kring förra halveringen året 2016,” berättar Alistair Milne från Altana Digital Currency Fund.

Halveringen hänvisar till att antalet bitcoins som föds sjunker till hälften av nuvarande. Det minskar också utbudet på bitcoins betydligt, vilket antas lyfta bitcoins kurs högre.

Mängden hodlare har vuxit ständigt under hela året. Enligt Quantum Economics’ grundare Mati Greenspan har under hälften av kryptovalutor rört sig under senaste 12 månaderna.

Hodlare har hittills klarat sig ganska bra på kryptomarknaderna.

YouTube raderade kryptovideon

YouTube raderade förra veckan en enorm mängd kryptovalutarelaterade undervisningsvideon. Enligt tjänsten var det fråga om ett misstag och inte en avsiktlig attack mot kryptovideoproducenter.

”Våra sidor har en så massiv mängd videon att vi ibland gör fer beslut. Då felen rapporteras fixar vi dem snabbt. Dessutom har användare möjligheten att klaga om raderade videon,” svaradeYouTube i sitt meddelande.

YouTube påstår sig ha återställt alla raderade videon, men åtminstone en del tubare berättar annat. Enligt t.ex. Chris Dunn som har en investeringskanal med 200 000 beställare har situationen bara förvärrats.

”Idag raderade YouTube samma videon som de återställt igår. Dessutom raderade de åtminstone en video som de tidigare inte rört,” konstaterar Dunn.

”Ingenting har ändrats. YouTube sade också tidigare att det var ett misstag. Jag vet inte varför de säger så,” berättade tubaren Ivan on Tech.

“Sorry about that.”

Poloniex’ användardata kan vara riskerad

En av världens största kryptovalutabörser Poloniex har skickat sina kunder epost där de ber dem byta sina lösenord. Det har läckt en lista på Twitter med epost och lösenord varav åtminstone en del kunde användas på Poloniex’ kundkonton.

”Fastän nära heller alla läckta epostadresser inte är relaterade till Poloniex-konton, är vi tvungna att be alla kunder byta lösenord,” berättar Poloniex.

Det är osäkert hur informationen läckt på Twitter. Poloniex har heller inte berättar hur stor del av läckta informationen som har att göra med Poloniex’ användare.

Poloniex har inte berättat hur allvarligt läcket kan påverka kunder.

Brytare krävs förminska kapacitet i Kina

Myndigheter har börjat ta återgärder mot bitcoin-brytare i Kina. Bitcoin-brytare i Sichuans provins berättar att myndigheter krävt brytare minska sin brytningskapacitet under Sichuans torra period. Torra perioden räcker ungefär från oktober till april.

Officiellt är bitcoin-brytningsföretag förbjudna i Sichuan. Under fuktigare perioder tillåts brytning eftersom lokala vattenkraftsverk då producerar mycket mer energi än vad behövs.

Myndigheter har också börjat ta hårdare grepp mot företag som erbjuder elektricitet åt brytare. Åtminstone två kraftsverk har fått böter på cirka 140 000 dollar efter att ha erbjudit energi för bitcoin-brytning utan behörlig licens.

Största delen av all bitcoin-brytning sker i Kina. Kinesiska brytare ansvarar för ungefär 66% av hela världens brytningskapacitet.

Bitcoin-brytning med överflödig vattenkraft är tillåtet i Kina.

Ethereum-utvecklare förväntar rättegång

Ethereum-utvecklaren Virgil Griffith får vänta på sin rättegång på fri fot med sin familj. Griffith dömdes betala en garantisumma på en miljon dollar, som hans föräldrar nu betalat.

Griffith åklagas för att ha övergett teknologi åt en fientlig stat efter att han besökt en konferens om blockkedjeteknologi och kryptovalutor i Nordkorea. Enligt åklagaren spridde Griffith information som Nordkorea kunde utnyttja.  

Enligt Griffiths försvar är Griffith oskyldig och allt som han berättade i konferensen var allmän offentlig information. Ifall Griffith blir dömd kan han förvänta en fängelsedom på flera år.

Virgil Griffith själv tycker att han inte gjorde något fel i Nordkorea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *