Bitcoin-donationer gav 12500 kilos matbidrag till Venezuela

I Venezuela som drabbats av valutakrasch, autoritär regering och ekonomiska sanktioner har medborgare haft svårigheter att få mat och bidrag har mött motstånd. Särskilt bidrag från USA stannar ofta vid gränsen utan att nå människor i nöd. En grupp bitcoin-aktiver bestämde sig att försöka organisera matbidrag med bitcoin-donationer och lyckades med projektet trots utmaningar. Berättelsens detaljer och pålitlighet kan vi dock inte garantera, eftersom källorna är anonyma journalisters bloggar.

Bitcoin-donationer bekostade 5000 kilo kyckling och 7500 kilo ris samt majsmjöl

Donationsprojektet organiserades av en grupp Bitcoin Interest (BCI) kryptovalutans aktiver genom att samla bitcoin-donationer åt en koordinator i Venezuela. Venezeluanen med namnet Carlos mottog donationerna och köpte 12 500 kilo mat från lokala handlare. Lokala handlarna stödde projektet genom att sänka priserna, eftersom de också såg projektets nytta. På grund av svårigheter med att importera mat bestämde sig projektet att utnyttja matresurser som redan finns i landet och främja deras distribution åt dem i nöd. Maten delades med lastbilar åt staden Chichiriviche med avsikten att nå alla stadens 5000 invånare.  

Valutakraschen och matdistributionens hinder har orsakat stora svårigheter och matbidrag behövs i många platser.

Projektet lär också ha finnar med

Namnet på personerna som organiserat donationsprojektet har inte avslöjats i publikationerna, troligen för att undvika problem med myndigheterna, men en koordinator har namngetts Pekka. Det är fråga om ett så typiskt finskt namn att man kan anta också finska kryptoaktiver haft sin del i projektets organisering.

Bidraget distribuerades med två lastbilar och en grupp frivilliga som hjälpte koordinatorn Carlos. Under utdelningen kollade myndigheterna flera gånger att de inte var fråga om en försändelse från USA, utan ett välgörenhetsprojekt finansierat med internationella donationer.

Frivilliga delar donationer åt venezuelaner i nöd.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *