Veckogranskning 15/2019: Bitcoin gungar, Finland röstar

Bitcoins rörelser har på sistone verkat lika osäkra som de som i sista stund funderar på sitt röstningsbeslut. I Finland väjs det på söndag en ny grupp riksdagsledamöter, vars beslut också påverkar kryptovalutabranschens utveckling. Vi har gjort en kort lista på kryptovalutapositiva  kandidater, ifall du ännu letar efter en sådan.

Under valkampen har också Bitcoin kämpat och kastat kullerbytta i upp- och nedförsbacke. Starka stegringen vi sett förra veckan har nu vänt sig neråt och kryptomarknaderna har lyst röda. Trots det är Bitcoin fortfarande nära årets rekord och framtiden ser solig ut, även om vi möter på stormar längs vägen.

Den här veckan berättar vi bl.a. om en rapport som spår att Bitcoin kan bli världens ledande betalsystem inom följande tio åren. I andra nyheter ökande populäriteten av bitcoin-lönebetalning, QuadrigaCX-börsens konkursöde samt rykten om Kinas kryptobrytningsförbud.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Finland väljer en ny riksdag

Finlands 38. riksdagsvalet  hålls på söndag 14. April 2019 och där väljs riksdagsledamöterna för åren 2019-2023. Riksdagsledamöternas beslut kan ha långvariga effekter också på Finlands kryptovaluta- och blockkedjeindustrins utvecklingsutsikter, så branschens aktörer borde inte nedsätta betydelsen av sin egen röst.

Vi har publicerat en kort lista med fem olika partiers riksdagskandidater, som vi vet att är åtminstone försiktigt positiva att stöda kryptovalutabranschens utveckling i Finland. Andra kandidater som förstår sig på kryptovalutor eller har intresse för dem finns säkert, men alla kunde inte rymmas i listan.

Bittiraha är partipolitiskt obunden och rekommenderar inte skilt något parti eller en viss kandidat. Vi önskar framgång för alla kryptoekonomins stödjare över partigränserna.


Din röst kan vara med och göra Finland till ett kryptopositivare land.

Rött på kryptomarknaderna

Kraftiga kursuppgången vi sett förra veckan har vänt mot nedgång. Efter att ha stigit till nästan 5 500 dollar på onsdag sjönk bitcoins pris snabbt ner till 5 200 dollar och kämpar nu kring 5 000 dollar.

Också andra kryptovalutors uppgång har vänt neråt i Bitcoins spår. De festa altcoins har förlorat en betydande andel av sitt marknadsvärde och t.ex. XRP och Litecoin kraschade nästan tio procent under en dag. Mot slutet av veckan har nedgången lugnat sig och vissa kryptovalutor har igen försiktigt vänt sig mot grönt.

Kryptovalutornas hela marknadsvärde har också under veckan sjunkit från över 180 miljarder till cirka 173 miljarder dollar. Helhetsmarknadsvärdet är ändå betydlgt högre än bottnet på 100 miljarder dollar vi sett i december 2018.

Förra veckans grönhet blev blodrött. (BILD: Coin360) 

Rapport: Bitcoin värdlens ledande betalsystem inom tio år

Programföretaget DataLight har utgett en rapport som spår att Bitcoin kan bli världens ledande betalsystem inom ett årtionde, ifall nuvarande tillväxttakten fortsätter. Spådomen tar inte beaktande möjlig exponentiell tillväxt.

Enligt rapporten har Bitcoin bara i tio år lyckats tävla med världens ledande betalplattformar, såsom Visa och Mastercard. Trots att Bitcoin tills vidare har färre användare än dessa etablerade nätverk, är det anmärkningsvärt att de skapades över ett halvt århundrade sedan. Ifall Bitcoin lyckas upphålla sin nuvarande tillväxttakt, kommer det att besegra all tävling inom följande tio åren.

Även om rapporten konstaterar att Bitcoins teknologi för tillfället är otillräckligt för att bära global användnng och att transaktionskapaciteten är svag jämfört med Visa, lyfter rapporten också fram Blixtnätverket (Lightning Network) som en lösning som möjliggör Bitcoins uppgång.

 “Tekniska förbättringar i Bitcoins nätverk kommer nästan säkert att göra det till värdens ledande betalsystem,” skriver DataLight.


Bitcoin kan någon dag lysa ovanför andra betalsystem. (BILD: Bitcoinmagazine)


Företag: Bitcoin bättre för lönebetalning än fiat

Schweiziska publikationsföretaget Netzmedien AG har annonserat att de avslutar fiat-lönebetalningar och ersätter dem med bitcoin i fortsättningen. Lönebetalning med kryptovautor har blivit en växande trend och Netzmedien AG tänker i framtiden också inkludera möjligheter att motta lön i form av andra kryptovalutor.

Enligt företagets vd Heinrich Meyer tilläggs kryptovalutabetalningar till allt publicerat innehåll från och med mitten av 2019. Netzmedien AG driver åtta teknologirelaterade tidningar samt en publikationssajt med fullt innehåll.

Enligt Meyer har arbetstagare flera nyttor av att motta lönen som bitcoins. Han konstaterar att arbetare kan välja att spara sina bitcoins och sälja dem för ett högre pris. Företaget verkar alltså ha ganska höga förväntningar på kryptovalutor trots deras prissvingning.

“Jag är glad att bli av med kontanter. Varför skulle jag bära Schweiziska franger med mig när jag kan ha mina pengar som kryptovaluta digitalt på telefonen?” kommenterar företagets redaktör Fabian Pöschl.

Skulle du vilja ha din lön som bitcoins?


QuadrigaCX i konkurs

Kanadensiska kryptovalutabörsen QuadrigaCX håller på att söka konkurs. Domstolen beordrade 8. dagen i april revisionsföretaget Ernst & Young som ansvarig för att övervaka konkursprocessen och omhänderta börsens kvarstående fonder.

QuadrigaCX hamnade i problem efter att företagets vd Gerald Cotten plötsligen dog i december 2018 i Indien. Enligt Quadriga var Cotten ensam ansvarig för flera privatnycklar, bakom var miljoner värt kundfonder blivit låsta. Också före detta hade börsens kunder rapporterat problem, och kundvaror har misstänkts blivit flyttade redan före Cottens död.

 I kryptovalutasamhället har det också presenterats teorier, enligt var Cotten skulle även ha iscensatt och fejkat sin död. Det har dock hittills inte framkommit bevis för att stöda dessa påståenden. Hur det än är, så är kunder som förlorat pengar tvungna att tills vidare vänta på fallets utredning.

QuadrigaCX’ svårigheter har inget slut i sikte.


Kina överväger kryptobrytningsförbud

Kina håller igen på att överväga ett förbud som gäller kryptovalutor – och den här gånger är det själva kryptovalutornas brytning. Enligt The Guardian har Kinas statliga planeringsbyrå har utgett ett utkast om affärsverksamhet som föreslås att förbjudas, och också kryptovalutabrytning är inkluderat.

Vid sidan om kryptobrytning har planeringsbyråns lista också över 450 andra verksamhetsformer som föreslås att förbjudas. Som motiveringar bakom förbuden nämns bl.a. säkerhetsrisker och slöseri av resurser. I fråga om kryptovalutor kan målet vara att få dem under statens reglering och övervakning.

Enligt uppskattningar sker ungefär hälften av all bitcoin-brytning från Kina, alltså kunde ett förverkligat förbud ha betydande inverkan på kryptomarknaderna och sprida ut brytning mer jämnt till andra länder. I det här skede antas det ändå att ett fullständigt förbud är minst sagt ifrågasättbart.

Kinas kryptorelaterade förbud har redan blivit en slags mem. (BILD: Cointelegraph)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *