Bitcoin flyger bättre än Sputnik – Veckogranskning 40/2019

Den här veckan har det gått 62 år sedan människan första gången skickade stoff i rymden i form av Sputnik-satelliten och startade rymdåldern. Sedan dessa tider har vi utvecklats ganska mycket – och Bitcoin är en kulmination av denna utveckling.

Trots att Bitcoin är en relativt ung uppfinning, har den redan visat sig vara hållbarare än Sovjetunionens rymdboll. Medan Sputnik föll och brann ner efter tre månader, har Bitcoin trots kursfluktuationer hållit och vuxit snart under tre dekader. Den här hösten har Bitcoin dykt ner till övre atmosfären för att andas lite luft, men snart torde det räcka bränsle för nya rymdfärder.  

I den här veckogranskningen går vi ändå inte djupare in på kalla krigets nostalgi och inte heller Bitcoins kurs, utan låter vår analytiker Toni Kosonen sköta det andra. I stället har vi allt möjligt annat intressant, såsom blockkedjeskydd för musik och Ikeas digimyntsprovning. Dessutom har Facebooks Libra mött mera motvind och förlorat betydande stödjare.

Förra veckans nyheter hittar du här.

Kryptovalutor behandlades i Yles program

Finskspråkiga Yle-kanalens Mikä maksaa?-programmet hade förra veckan som gäster kryptovalutaexperterna Mikko Alasaarela och Juha Viitala. Du kan lyssna på programmets episod Kryptovaluuttojen ABC här.

I programmet diskuterades kryptovalutornas syfte och funktion i världsekonomin samt deras möjligheter att vara säkra och nyttiga betalmedel samt investeringsmål.

“Smartpengar, såsom Bitcoin, möjliggör saker som inte tidigare har funnits,” konstaterar kryptovalutaföreningen Konsensus rf:s ordförande Alasaarela.

Med smartpengar hänvisas till programmerbara pengar, alltså kryptovalutor och särskilt Bitcoin. Finska versionen av ordet, älyraha, har förallmänligats och betraktas som ett lättare och begripligare sätt att sprida kunskap om kryptovalutornas grunder.

Smartpengar har potential att göra världsekonomin vettigare.

Facebooks Libra förlorar stödjare

Flera stödjare av Facebooks kryptovalutaprojekt Libra har börjat tveka sitt stöd, berättar finanspublikationen Bloombergs källor. Enligt källorna är Visa, Mastercard och Stripe osäkra om de överhuvudtaget vill underteckna en formell union med Libra. PayPal däremot har redan officiellt dragit sig ur projektet. 

Enligt Bloomberg anser cheferna av dessa betalförmedlarjättar att Facebook överdrev hur gynnsamt politiker och andra beslutsfattare skulle förhålla sig till Libra. Företagen är också oroade över hur Facebook tidigare behandlat privatinformationen av sina användare.

The Libra Association som utvecklar Libra-kryptovalutan har bett föreningens grundarmedlemmar att försäkra sitt stöd för kryptovalutan senare under månaden. Företagen har tidigare bara uttryckt en obindande vilja att undersöka möjligheterna bakom Libra.

Facebooks Libra har mött motvind och nu har det blåst mera hål i seglen.

Musik skyddas med blockkedja

Grammy-belönade artisten Imogen Heap har berättat att hon tänker utveckla ett blockkedjebaserat system för att skydda musikgörares rätter. Heap berättade om sina planer i MyData-konferensen i Helsingfors.

Projektet med namnet Mycelia syftar att lagra information om upphovsrätt och kontrakt i en blockkedja, varifrån alla kunde kolla dem. Spotify, YouTube och andra motsvarande tjänster kunde använda oföränderliga informationen lagrad i blockkedjan för att försäkra att musikstycken används med samma villkor i olika tjänster.

“Musikgörare skulle inte längre behöva skriva samma saker i hundra olika platser. När informationen uppdateras i Creative passport är den tillgänglig och användbar för alla och säkert rätt,” berättade Heap.

Mycel-projektet har också fått stöd från Finland. Finlands självständighetsfond Sitra beviljade projektet finansiering på 100 000 euro.

“Sitra är enda parten som har finansierat oss. Allt annat har gått från mina egna fickor. Det är en stor sak för oss och ger tro på projektet,” tackade Heap.

Imogen Heap vill skydda musik med blockkedja. (BILD: Lee Jordan)

Buggen i Lightning Network har fixats

En farlig bugg som gömt sig i Bitcoins Lightning Network (äv. Blixtnätverket) har nu blivit fixad. Buggen skulle åtminstone i teorin ha gett möjligheten för anfallare att stjäla bitcoins som rör sig i Lightning Network.

“Anfallaren skulle ha kunnat öppna en LN-kanal för andra användare, men lämna transaktionen helt obetald,” berättade Bitcoin-utvecklare Rusty Russell.

Lightning Network är ett andra grads betalsystem som byggts på Bitcoin och kan mångdubbla Bitcoins transaktionshastigheter till nya magnituder. Nätverket är ännu i utvecklingsskede och det är inte överraskande att stöta på buggar. Alla betydande LN-appar har redan fått en uppdatering. Tidigare buggen påverkar inte på något sätt själva Bitcoin-nätverket.

Användningen av Lightning Network nådde också förra veckan ett nytt alla tiders rekord, då över 10 000 noder deltog i att driva nätverket.

Earth Lightning
Lightning Network kan elektrifiera Bitcoin till helt nya höjder. 

Ethereums transaktionskostnader översteg Bitcoins

Enligt färsk statistik av Coinmetrics har Bitcoins transaktionskostnader, som allmänt varit de högsta bland kryptovalutor, blivit tvåa efter Ethereum. En orsak bakom det har spekulerats vara ökade användning av Tether.

Bitcoin har som största kryptovalutan dominerat marknaderna både med sitt pris och transaktionskostnader. Under senaste veckorna har Ethereums genomsnittliga transaktionskostnader ändå överstigit Bitcoins. Första övergången skedde 21. dagen i september, då en genomsnittlig Bitcoin-transaktion kostade cirka 39 dollarcent.

Bitcoins handelsvolymer har också sjunkit sedan kursnedgången i juni. Analytiker tror ändå att situationen blir tillfällig och Bitcoins transaktionskostnader i nära framtiden återvänder till högre nivåer.

Ethereums transaktionskostnader översteg Bitcoins för första gången.

Ikea provade på digipengar

Islands Ikea har deltagit i ett av världens första provningar på smartkontrakt och licensierade digipengar. I en kommersiell transaktion via Ethereum användes digipengar för att betala en order från Ikea av lokala återförsäljaren Nordic Store.

Tradeshift, ett företag som fokuserar på leveransadministration, erbjöd en plattform för transaktionen som använde Moneriums digitala pengar, berättar företagets annons. Nordic Store köpte varor från Ikea och betalade räkningen med Moneriums pollett-version av Islands krona. 

Enligt Monerium och Tradeshift betyder förverkligade transaktionen att statligt reglerade programmerbara digipengar är färdiga för mainstream-marknaderna.

“En programmerbar ekonomisk leveranskedja, där handelskumpaner kan dela information och pengar med smartkontrakt, kommer att omvälva interaktionen mellan leverantörer och kunder,” konstaterade Stefan Arnason, ekonomichef för Islands Ikea.

Möbeljätten Ikea ser potential i digipengar och smartkontrakt.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *