Bitcoin växer som ett bambuträd – Veckogranskning 4/2020

Vad har Bitcoin och bambuträd gemensamt? Båda kan växa enormt under en dag och användas för både näring och tortyr beroende på hur de placeras. De flesta björnar förstår sig inte heller på dem. Bitcoin har nämligen under årets första månad njutit av ett tjursprång medan björnar blivit nedtrampade. Det återstår att se vad kommande månaderna medför.

Den här veckan behandlar vi bitcoin-relaterad statistik. Över hälften av världens bitcoins verkar vara i händerna av hodlare, vilket bebådar stark tro på kursuppgång. Vi har också publicerat en artikel om bitcoins kommande halvering, som kommer att vidare minska på bitcoins begränsade utbud.

I andra nyheter har vi bland annat växande kryptoutpressningar och anfall mot börser. Enligt en färsk rapport har mörk kryptohandel också dubblats, men formar fortfartande bara en bråkdel av marknaderna. Dessutom har IT-jätte IBM fått patent att utveckla en ny självmedveten kryptopeng.

Förra veckans granskning hittar du här.

Bamboo trees
Bitcoins tillväxt påminner ibland om vissa bambuarter.

Över hälften av världens bitcoins hos hodlare

Så kallad “hodling” av bitcoins lever stark. Över hälften av alla världens bitcoins har inte rört sig på över ett år. Just nu finns det ungefär 18,1 miljoner bitcoins i världen. 12,6 miljoner av dessa har bevarats orörda under senaste året.

“Hodl” är en vits och mem som hänvisar till att hålla och bevara kryptovalutor långa tider. Hodlare tror att bitcoins kurs ännu kommer att stegra betydligt under en längre tidspering. Hodling är lockande för många eftersom mängden bitcoins är begränsad till 21 miljoner stycken.

Hodlare kan i nära framtiden bli belönade för sitt tålamod, eftersom födelsetakten av nya bitcoins kommer att halveras kommande våren. Halveringen sänker på utbudet av bitcoins, vilket historiskt har fått bitcoins kurs att stegra kraftigt.

Hodling har historiskt varit lönande.

Rekordmängd attacker mot kryptobörser

Under året 2019 riktades mera attacker mot kryptobörser än någonsin under historian, berättar en rapport av Chainalysis. 11 betydande attacker riktades mot börser, vilket var två mera än under året 2018.

Å andra sidan fick hackare sammanlagt tag på mycket mindre än förra året. Året 2018 led börser av skador värt 875,5 miljoner dollar, medan siffran under 2019 var bara 282,6 miljoner.

Enligt rapporten har börser förbättrat sin säkerhet efter årets 2018 allvarliga hackfall. Allt flera börser har t.ex. flyttat en majoritet av sina fonder till kallplånböcker som inte är kopplade till internet.

Samtidigt har också hackare förbättrat sina metoder. Hackarnas attacker har blivit allt mer kultiverade och komplicerade. Dessutom har t.ex. användningen av kryptomixers vuxit.

Hackare och kryptobörser har kapputrustning på samma sätt som banker och banktjuvar.

Mörk kryptohandel fördubblades – men är fortfarande marginellt

Kryptohandeln på internets gömda servrar har fördubblats förra året för första gången sedan 2015, berättar en färsk rapport av Chainalysis. Trots detta är kryptoanvändning på mörka tjänster väldigt marginellt jämfört med hela marknaderna.

Enligt rapporten formade dark web -handel i början av 2019 ungefär 0,04% av alla kryptotransaktioner. Vid årsslutet hade siffran vuxit till 0,08%.
Trots att mörk kryptohandel är marginellt, verkar tillväxten berätta om tjänsternas resistans mot myndigheter. En stängd handelsplats leder ofta till att marknaderna anpassar sig och en annan dyker upp. Under året 2018 stängdes 8 mörka handelsplatser, men under året öppnades det lika många nya.

Dessutom berättar rapporten att vissa handelsplatser blivit ännu mer ambitiösa. T.ex. Rysslands största olagliga handelsplats Hydra berättade att de tänker publicera en egen kryptovaluta med avsikten att samla 146 miljoner dollar för internationell expansion.

Mörk kryptohandel formar fortfarande bara en bråkdel av marknaderna.

Kryptoutpressningar växte igen

Över hälften av USA:s offentliga och privata organisationer blev offer för kryptoutpressningar förra året, berättar en rapport av cybersäkerhetsföretaget Proofpoint.

För rapporten analyserade Proofpoint över 9 miljoner epost och intervjuade 600 branschens ledare samt 3 500 IT-arbetare. Dessutom drev Proofpoint över 50 miljoner simulerade epostattacker.

Enligt Proofpoint blev över 90% av organisationer med verksamhet i USA offer för illvilliga epostattacker. 50% av organisationerna däremot led av utpressningsprogram, riskerade konton eller falsk information.
Ett typiskt utpressningsprogram krypterar offrets dator, varefter det krävs en lösensumma i bitcoins för att öppna datorn.

Enligt rapporten är det ändå inte lönande att betala åt utpressare. Bara 69% av dem som betalade fick informationen återställt. Åtminstone 7% som betalat blev offer för nya utpressningar. 22% av offren däremot betalade men fick aldrig sin information tillbaka.

Det lönar sig inte att betala åt utpressare – både i princip och praktik.

John McAfee kritiserade bitcoin efter misslyckat vad

Antivirusmogulen John McAfee som fått ett egendomligt rykte i kryptocirklar har igen väckt uppmärksamhet. I sin senaste utläggning kallade McAfee Bitcoin för en “verklig shitcoin”.

“Shitcoin” är en nedsättande term som används för att beskriva kryptomynt som är onödiga, dåliga eller rena bluffar. Ofta är dessa “shitcoins” direkta kopior på tidigare krypto och deras utvecklare har publicerat dem bara i hopp om att bli rika.

Enligt McAfee är Bitcoin bland annat “gammal, usel och osäker”. Enligt honom är framtiden i altcoins, alltså andra kryptovalutor än Bitcoin.

McAfees åsikt har ändrats radikalt från tidigare. Ett par år sedan annonserade mediapersonen att han äter sin egen penis ifall bitcoins kurs inte når en miljon dollar under året 2020. Nu när hans vad verkar misslyckas har McAfee svekt sitt löfte.

“Att jag skulle äta min penis om 12 månader? Det var bara en bluff för att locka nya användare. Och det fungerade,” kommenterade McAfee.

John McAfee bestämde sig att sveka sitt löfte – och skälla på bitcoin.

IBM utvecklar självmedveten kryptopeng

IT-jätte IBM har utfärdats en patent för en ny slags “självmedveten” kryptopollett. Enligt patenten skiljer sig nya polletten från traditionella blockkedjekrypto sålunda att den också kan lagra alla transaktioner som sker utan internetförbindelse.

IBM:s nya pollett lagrar all information på smarttelefon, dator eller motsvarande apparat. När apparaten kopplas tillbaka till internet byter polletten information med IBM:s egen plattform.

En av pollettens huvudsakliga användningssyften är att underlätta privata användare, företag och myndigheter att följa kryptovalutatransaktioner. Enligt IBM ökar systemet tillit och användbarhet, eftersom vem som helst kan försäkra att polletten inte använts olagligt.

“Ett sådant system skulle erbjuda en betydlig förbättring till behandlingen av finansiell data,” konstaterar patenten.

IBM:s kryptopatent berättar om industrins allmänna popularitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *