Är vi på väg mot ny tjurmarknad? – Teknisk analys 19.12.2019

Kursen gick neråt som jag skrev i förra analysen, men stora glidande medelvärdet på 50 veckor har gett guppiga signaler senaste veckorna. Det var förväntat att det inte skulle evigt fungera så bra som hittills, och nu kom stunden. Det är alltså dags att se annarstans för att bekräfta fortsättningen.

Jag har kartlagt guld i flera år och testat bitcoin-trejding metoder på bas av det. Guld är på många sätt en likande egendomsklass som bitcoin och dessa principer kan användas för att trejda nästan vad som helst på likvida marknader.

Som vi ser stängdes veckan ovanför SMA50-nivån (glidande medelvärdet på 50 veckor) och återvände sedan nedanför den. Vi gjorde inte en ny topp ovanför punkterade linjen, vilket skulle ha varit ett villkor som nämnts i förra analysen för att göra mig tjuraktig (bullish).

På bas av grafen verkar situationen nu vara björnaktig (bearish), eftersom vi stängdes nedanför veckoliga SMA50 och SMA100-nivån. Jag tror ändå att vi inte kan lita på dessa signaler just nu och det kan vara bättre att kolla månatliga medelvärden för att bekräfta situationen.

Här har vi veckoliga och månatliga graferna med samma indikatorer; månatliga glidande medelvärden från 6/12/24/36 osv. månader. Ett halvt år är kortaste intervallen och sedan följer medelvärden från ett till åtta år.

Som veckografen visar är vi nu vid en väldigt kritisk punkt. Kursen är just nedanför förra uppgångens ($3k->$14k) gula 62% fibonacci-nivå och just nedanför glidande medelvärden på 1 och 2 år.

Vi kan också se viktiga horisontala stödnivåer markerade med punktlinjer i grafen. Som goda nyheter har vi nu hjärttrådar som leder till områdets medellinje. Kursen nådde också nästan glidande medelvärdet på 3 år.

Jag tror att nästa månadens stängning kommer att vara viktig. Om vi lyckas pumpa nivåerna ovanför glidande medelvärden på 1 och 2 år tror jag på påbörjan av en ny kraftig rally nästa år.

Medelvärdet på ett år håller på att krossera medelvärdet på två år. Om det sker så sätter sig alla medelvärden i rätt ordning from kortaste till längsta, vilket kan vara ett bra tecken på en möjlig större uppgångstrend. Vi kan se det i guldgraferna nedan.

Senare guldgrafen har flera årliga medelvärden eftersom den har en längre historia. Om vi får en bra stängning på månaden tills årsskiftet så tror jag vi är i första guldgrafens gråa låda.

Om månaden däremot stängs nedanför medelvärden på 1 och 2 år så är det möjligt att vi ser djupare nedgång mot medelvärdet på 4 år kring $5k.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *