Björnmarknaden är seg – Teknisk analys 2.12.2019

Kursen vände neråt som jag spådde i tidigare analysen. Rörelsen var ändå kraftigare än jag förväntade och förra veckan stängdes tyvärr nedanför 50 veckors glidande medelvärde (SMA50). I den här analysen fokuserar jag mer än vanligt på längre framtidsutsikter, eftersom det under sådana tider är bra att se på större bilden.

bitcoin-longtime-chart

Glidande medelvärdet för 50 veckor (gula SMA50) har under bitcoins historia varit en divisor mellan björn- och tjurmarknader. En stängning nedanför detta medelvärde har också alltid lett till kapitulation mot 200 veckors glidande medelvärde (röd SMA200). Jag förväntar att det händer också den här gången.

En god nyhet är att denna björnmarknad troligen kommer att vara betydligt kortare än tidigare. Jag skulle snarast kalla det här för “minibjörnmarknad”, eftersom SMA200 är ganska nära nuvarande priset och uppgången från $3k till $14k var också tidsmässigt kort.

Första björnmarknaden i grafen var en korrektion från toppen på $1k, andra björnmarknaden en korrektion från rörelsen mellan $200 och $20k och denna minibjörnmarknad en motsvarande korrektion till rörelsen från $3k till $14k.

bitcoin-price-chart

Fibonacci-nivåerna berättar att vi nu ligger vid båda tjurmarknadernas 62% retrace-område, lite nedanför den större och rakt vid den senare. Nedgångsrörelser får ofta fart när 62% fibonacci-nivån brutits.

84% retrace tillsammans med SMA200 har tidigare varit ett bra mål för björnmarknadens botten, och denna 84% retrace verkar vara ungefär på samma nivå med SMA200.

bitcoin-graph

Nu kan allt jag hittills skrivit visa sig vara en falsk spådom. Veckoliga SMA50 kan ge en dålig signal och valar följer nödvändigtvis inte tillräckligt för att förverkliga det. Låt oss se vad bör hända för att jag skulle igen bli bullish på kort sikt.

Dagliga ljusets stängning ovanför SMA100-nivån idag skulle vara en bra start. En stängning ovanför dagliga långsiktiga 62% fibonacci-nivån skulle vara ett vidare bra tecken. En ny kortsiktig topp skulle vara ännu bättre och slutligen skulle veckoljusets stängning ovanför SMA100-nivån besegla saken. I det här fallet skulle kapitulationen mot SMA200 troligen vara annulerad.

Till slut en påminnelse att jag på lång sikt är väldigt bullish om bitcoin, som ni kan härleda från en tidigare artikel:

Varför bitcoin är en bra investering och teknisk analys fungerar (enkelt förklarat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *