Litecoin – Bitcoins lättare lillasyster

Litecoin är en så kallad altcoin eller ”alternativ kryptovaluta” som baserar sig på Bitcoins kod. Litecoin är en av de äldsta altcoins som ännu har livskraft och man anser att den efter Bitcoin är en av de mest anmärkningsvärda kryptovalutorna.

Litecoin utvecklades år 2011 av ingenjören Charlie Lee, som arbetade hos Google. Lees avsikt var att skapa en ny förbättrad version av Bitcoin, som skulle vara snabbare och fungera bättre än Bitcoin i små summors transaktioner. Litecoin kom på stranden med världens första stora altcoin-våga. Största delen av den här tidsperiodens altcoins dog bort snabbt, men Litecoin blev vid liv och har nu ett starkt, intresserat och sakkunnande samhälle omkring sig.

Med sitt marknadsvärde är Litecoin nuförtiden sjätte största kryptovalutan. Just nu rör sig priset på en litecoin kring 130 dollar. Alla litecoins sammanlagda marknadsvärde är cirka 7 mijarder dollar. Liksom bitcoins växte också litecoins kurs häftigt år 2017. I början av samma år var en litecoins pris lite under 5 dollar.

Coinmotion-servicen erbjuder nu möjligheten att köpa, sälja och förvara Litecoin.

I storebrors spår steg också litecoins kurs explosivt mot förra årets slut.

Litecoin grundar sig på Bitcoins kod

Bitcoin grundar sig på öppen kod, alltså kan vem som helst läsa, kopiera och ändra på koden. Det här har möjliggjort skapandet av flera Bitcoin-baserade kryptovalutor, vilket i sin tur har framkallat en enorm mängd olika kryptovalutor och blockkedjeprojekt. Också Litecoin grundar sig på samma grundlösningar som Bitcoin.

Litecoin-transaktioner behandlas och konfirmeras i grund och botten på samma sätt som Bitcoin-transaktioner. Nya litecoins föds på samma sätt som bitcoins med proof-of-work-brytning. Användarna hålls undangömda bakom sina plånböcker samtidigt som transaktionerna loggas i en offentlig blockkedja, som vem som helst kan granska. Om man förstår Bitcoins principer, förstår man också Litecoins principer.

Tack vare Bitcoins och Litecoins likheter är Litecoins användning väldigt enkelt för vem som helst som någonsin har använt Bitcoin. Litecoin-plånböcker är nästan identiska med Bitcoin-plånböcker angående funktioner och utseende. Också Litecoin har olika plånbokslösningar från webbplånböcker till full node –plånböcker på egen hårddisk, som sparar hela blockkedjan. Litecoin-tjänster, såsom börser och bytestjänster, är ofta väldigt liknande som med Bitcoin.

Litecoin-program är ofta liknande med Bitcoin. T.ex. Litecoin-referensprogrammet Litecoin Core är nästan identisk med Bitcoin Core.

Litecoin är lättare och snabbare

Behandlingen av ett Bitcoin-block tar i genomsnitt 10 minuter. I Litecoin är blockens behandlingstider betydligt snabbare, eftersom behandlingen av ett Litecoin-block endast tar 2,5 minuter. Det här betyder att Litecoin-transaktioner är avsevärt snabbare och förmånligare än Bitcoin-transaktioner. Litecoin kan som bäst nå även fyra gånger snabbare transaktioner än Bitcoin.

I fråga om stora bitcoin-transaktioner rekommenderas det att mottagaren väntar åtminstone två konfirmationer från Bitcoin-nätverket före transaktionen kan antas ha kommit fram. Beroende på transaktionsavgifterna kan det ta ungefär 20 minuter. Samma rekommendation gäller med Litecoin. Eftersom Litecoin skapar block 4 gånger snabbare än Bitcoin, tar två konfirmationer endast 5 minuter.

Snabbare block skapar också sina egna svårigheter. Eftersom Litecoin-block skapas snabbare än Bitcoin-block, kan Litecoins blockkedja potentiellt växa betydligt tyngre och större än Bitcoins blockkedja. Just nu är Bitcoins blockkedja ändå betydligt större än Litecoins blockkedja. Bitcoins blockkedja är över 170 giga medan Litecoins blockkedja ära bara 36 giga.

Bitcoins fastställda maximala mängd är 21 miljoner. Det kan aldrig födas mer än 21 miljoner bitcoins i världen. Med Litecoin är motsvarande mängden 84 miljoner. Litecoin var ursprungligen planerad för mindre transaktioner än Bitcoin, och därför finns det mer litecoins än bitcoins. Litecoins större utbud håller en litecoins pris betydligt lägre än bitcoins pris. Trots att en hel bitcoins ägande börjar vara omöjligt för en allt större mängd människor, kan nästan vem som helst skaffa flera litecoins.

Där Bitcoin är digitalt guld är Litecoin digitalt silver. (BILD: BTCKeychain)

Scrypt-algoritmen hämmar brytningens kapprustning

Ett av problemen som Litecoin skapades för att lösa är brytningens centralisering. Bitcoin-brytning har blivit så tungt och svårt att det i praktiken är omöjligt för en vanlig person. Brytning har därför i ökande mängd flyttats till enorma brytningshallar där tusentals och tusentals specialiserade dyra apparater beräknar matematiska lösningar. Trots att Bitcoin är ett decentraliserat system är dess brytning i få händers kontroll.

En allt för monopolisk kryptovalutabrytning kan skapa flera olika problem. Brytarna kan t.ex. bli frestade att missbruka sin ställning orättvist för att maximera sina egna vinster, fastän det skulle skada själva kryptomyntsystemet. Exempelvis blev en av de största brytningspoolerna Bitmain fast av sådan verksamhet, vilket skadade hela Bitcoin-samhällets tillit mot brytare.

Litecoin strävar att lösa brytningens centralisering genom att ändra matematiska problemet som används i brytningen. Litecoin använder en algoritm som kallas Scrypt i stället för Bitcoins SHA-256-algoritm. Största skillnaden mellan Scrypt och SHA-256 är sättet som algoritmernas matematiska problem blir lösta. Litecoins Scrypt är ett så kallat “minnesbundet problem”, alltså är datorns RAM-minne viktigare för algoritmens lösning än bara beräkningskapaciteten.

I praktiken betyder det att ASIC-apparater som fokuserar på scrypt-baserade algoritmers brytning är svårare att tillämpas till Litecoin än Bitcoin. ASIC-apparaterna producerar också mindre nytta i relation till andra brytningsapparater, varmed det inte är lika lönsamt att investera i dem som med Bitcoin. Det här har betydligt begränsat kapprustningen kring Litecoin-brytning.  Fastän man under senaste åren har börjat utveckla ASIC-apparater också till Litecoin, har Scrypt effektivt begränsat denna utveckling och hållit Litecoin-brytning betydligt mer decentraliserad och närmare vanliga användare än Bitcoin-brytning.

Bitcoin-brytning kan även jämföras med kalla krigets kapprustning, då varje part satsar i ökande mängd till mer kraftiga ASIC-brytare och större brytningshallar. Scrypt har hämmat kapprustningen effektivt. (BILD: Bernie Boston)

Litecoin-samhället är mindre konservativt

I Bitcoin rullar enorma mängder resurser. Investerare har satsat miljarder på kryptovalutan och olika företag, forskare och institut använder miljoner till att utveckla relaterade appar. Bitcoin förväntas som bäst omvandla hela valutasystemet.

Det här har gjort Bitcoin-samhället relativt konservativt. T.ex. förhåller man sig ofta extremt kritiskt till olika utvecklingsförslag och förändringar. För att ett utvecklingsförslag eller en uppdatering kan bli en del av Bitcoin, måste det gå igenom en hård kritisk process där alla förslagets egenskaper granskas noggrant. Det kan även ta åratal eller en liten evighet för även de bästa förslagen att komma i kraft. Den här konservatismen är förstås inte en dålig sak, eftersom Bitcoin tack vare det har kunnat utvecklas säkert och utan katastrofer. Samtidigt saktar konservatismen ändå ner Bitcoins utveckling.

Eftersom det finns betydligt mindre fast i Litecoin har dess utvecklare kunnat handla mer fritt med mindre risker. Trots att också Litecoin-samhället noggrant går igenom varje utvecklingsförslag, brukar detta samhälle vara mindre konservativt. Exempelvis implementerade man skalbarhetsuppdateringen SegWit till Litecoin före samma gjordes med Bitcoin. I faktum var Litecoins lyckade SegWit-uppdatering en betydlig faktor varför SegWit också uppdaterades till Bitcoin.

Ifall förebuden stämmer är det väldigt möjligt att också uppdateringar som Blixtnätverket (Lightning Network) kommer att först testas med Litecoin före man vågar ta dem i vidare bruk i Bitcoin. Litecoins utveckling ger i sin tur livskraft åt Bitcoins utveckling.

Litecoin-samhället är mer redo att modigt pröva nytt, vilket gör Litecoin en bra testplattform också för Bitcoins innovationer. (BILD: Kobel Feature Photos)

Bitcoins och Litecoins gemensamma framtid

Trots att flera faktorer gör Litecoin bättre än Bitcoin, är det osannolikt att den helt skulle ersätta Bitcoin. Det är inte heller Litecoins avsikt. En av kryptovalutornas förmåner jämfört med traditionella valutor är att kryptovalutor kan ha olika tekniska egenskaper, varmed de tillämpas på olika sätt till olika situationer. Flera olika valutor betyder också att fastän vissa kryptovalutor skulle misslyckas och dö bort, finns det stor sannolikhet att andra överlever.

Bitcoin och Litecoin betjänar olika ändamål. Man investerar i Bitcoin eftersom det antas vara ett bra sätt att skydda sig mot inflation och marknadernas kaos. För flera är Bitcoin en liknande fristad som guld. Däremot är bitcoins användning i byte mer begränsat, särskilt när kursen stiger brusande. Enorma beräkningskapaciteten bakom Bitcoin-brytning samt Bitcoins självständighet från banker ger den ett utmärkt skydd mot både tekniska och politiska hot.

Litecoin däremot är redan p.g.a. sina utgångspunkter menat mera för växling än bara värdelagring. Snabbare transaktioner och billigare kostnader gör litecoin bättre för mindre transaktioner, såsom mikrobetalningar, små köp och donationer.

Eftersom det är möjligt för Litecoin att ta tekniska utvecklingssteg som i Bitcoin skulle vara väldigt svåra, kan Litecoin potentiellt utvecklas snabbare än Bitcoin. Eftersom Bitcoin och Litecoin med sina grundprinciper är liknande system, fungerar Litecoin som en bra testplattform också för Bitcoins nya egenskaper. Både Bitcoin och Litecoin gynnas av varandras existens.

Kryptovalutors användning blir mer allmänt med enorm takt, vilket syns som större investeringar, ökat godkännande och miljoner dollars utvecklingsarbete. Fastän Bitcoin troligen kommer också i fortsättningen att vara i utvecklingens central, verkar det väldigt sannolikt att kryptovalutor inte kommer att vara en utan flera. Litecoin är en kryptovaluta som verkar ha något konkret att erbjuda åt denna kryptovalutaframtiden.

Öppna ett konto på vår Coinmotion-service och börja investera i Litecoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *