Tippin.me – bitcoin-dricks via blixtnätverket

Tippin.me är första framgångsrika appen riktad för privatpersoner som utnyttjar bitcoins blixtnätverk (Lightning Network). Med appen är det väligt enkelt och billigt att ge bitcoin-mikrodonationer eller drickspengar. Bitcoin har inte före blixtnätverket tillämpats så bra för små donationer, eftersom transaktionskostnaderna ofta har varit tiotals cent, och som värst flera euro. Trots att transaktionskostnaderna just nu är små, så är de ännu mindre i blixtnätverket. Det ger betydlig nytta och användbarhet för dricksapplikationer såsom Tippin.me. Du kan donera fast en cent och ändå är överförda summan större än transaktionsavgiften.

Så börjar du ge dricks med tippin.me

Det är relativt enkelt att ta i bruk Tippin.me tjänsten. Själva appens användning är egentligen väldigt enkelt, svårare är det att få bitcoins till en plånbok som använder blixtnätverket. Videon nedan visar stegvis hur du tar i bruk appen och kan motta dricks. För mottagning behöver du bara ett twitter-konto, som du kopplar till appen.

På videon visas hur du skapar ett konto för att motta bitcoin-dricks.

Bitcoin-plånböcker som passar för dricks

Tippin.me rekommenderar två alternativ som passliga plånböcker för dricks. Första alternativet är Eclair Wallet bitcoin-plånboken som kan användas med Android-telefonen. Andra alternativet är Blue Wallet för både Android och iOS-användarsystemen. Eftersom jag har iPhone valde jag Blue Wallet.

I Blue Wallet-plånboken kan du skapa en vanlig bitcoin-plånbok samt en plånbok som utnyttjar blixtnätverket. Ladda först ner fonder till en vanlig bitcoin-plånbok och flytta dem sedan till en blixtplånbok med ”manage funds”. Efter att du överfört fonder till en blixtplånbok kan du ge dricks och doneringar åt tippin.me-tjänstens användare. Doneringar skickas via ”send” genom att skanna mottagarens tippin.me-adress.

Utsikten från Blue Wallets båda plånböcker. Ovan ser du plånbokens saldo och nedan transaktionerna. 

Så använder du tillägget med Chrome och Firefox

Tippin.me har skapat ett tillägg för Chrome och Firefox-webbläsarna för att underlätta donerande. Tillägger ger twitter-inlägg en bild på en blixt, som du kan klicka för att donera. Ifall twitter-användaren som du vill stöda inte ännu använder tippin.me, så kan du skicka henne en begäran att ta i bruk tjänsten. Länken till tillägget hittar du i din tippin.me profil.

Utsikten från twitter med tillägget. Min första donering gick till Jiri efter att han tipsat om utmärkta Wayback Machine-tjänsten.  

Till slut kan vi nämna att applikationen är först i beta-skede. Man kan bara lyfta ut fonder från tjänsten till en blixtplånbok, varifrån deras överförelse till en vanlig bitcoin-plånbok är än så länge utmanande.

Skriven av Pessi Peura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *