Varför bitcoin är en bra investering och teknisk analys fungerar (enkelt förklarat)

Marknadsvärdet av guld ($8 biljoner dollar) är cirka 10% av världens pengar

Mängden guld växer ungefär 1,5% årligen, så det är en väldigt begränsad egendomsklass. Mängden guld i världens stiger inte mycket från nuvarande, medan centralbanker trycker en enorm mängd fiat-valuta varje år. Mängen dollar, euro och andra fiat-valutor stiger mycket på ett år medan mängden guld är mer stadig.

Guld är en gammal investeringsklass som människor vänt sig till redan en längre tid. Ju mer pengar det finns investerat, desto pålitligare och stadigare blir investeringsmålet. Jag kallar detta för ett “tyst kontrakt” bland investerare. En stor grup har utan att tala sinsemellan kommit överens att man investerar pengar i guld. De har märkt att det fungerar och att andra också märkt det, vilket bygger tillit.

Bitcoin i relation till guld

Tekniskt har bitcoin alla samma egenskaper som guld och mycket mera. Bitcoin är begränsad, eftersom det aldrig kommer att finnas mer än 21 miljoner bitcoins i världen. Just nu är mängden årligen skapade bitcoins cirka 3,6% av tidigare mängden. Efter nästa års halvering kommer siffran att vara under 2%, så relationen är väldigt likadan med guld.

Det är betydligt lättare och billigare att lagra bitcoin säkert och flytta den runt världen, vilket gör den överlägsen till guld. Tack vare detta är det också svårare för stater att kontrollera bitcoin än guld.

Bitcoins marknadsvärde är dock mycket mindre, cirka 180 miljarder dollar då bitcoins pris är 10k dollar. Det här gör bitcoin ett mindre stabilt och mer volatilt investeringsmål än guld, men lämnar också mycket potential för tillväxt. Centralbanker verkar inte sluta printa pengar och investeringar från guld till bitcoin kommer troligen att växa, eftersom bitcoin är tekniskt bättre och växer snabbare.

Tysta kontrakt är en orsak varför teknisk analys fungerar

Moving average från 200 veckor (support/resistance) har stoppat björnmarknader under bitcoins historia, eftersom en tillräckligt stor grupp människor och pengar sinsemellan följer ett tyst kontrakt varmed denna moving average är en bra köpstund. Precis som stora pengar följer kontrakt att bli investerade i guld eller bitcoin.

Trejdare har som uppgift att hitta dessa support/resistance-nivåer, som lyder under ett tillräckligt starkt tyst kontrakt och använda dem. Det fungerar inte alltid, varmed det behövs riskkontroll, men bästa strategier fungerar tillräckligt bra för att göra trejding väldigt lönande för dem som kan det.

Dessa tysta kontrakt kan också användas för att skydda bitcoin-investeringar. Detta anser jag vara viktigaste målet i trejding, eftersom det möjliggör större investeringar med mindre risk.

Ännu en sak

Bitcoin kommer troligen att vara större än guld i framtiden. En miljon dollar per bitcoin är helt möjligt. Bitcoin är begränsad, dollarn däremot obegränsad. Du kan se graferna på bitcoin och guld nedan.

Toni Kosonen har skrivit över 100 bitcoin-analyser under fem år och är en väldigt erfaren bitcoin-trejdare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *