Coronakaoset på marknaderna kan avta – Veckogranskning 11/2020

Förra veckans kurskaos är åtminstone tillfälligt över och Bitcoin har igen börjat stegra. Men eftersom det är fråga om Bitcoin är det helt möjligt att det blir nytt kaos och kursen kastar kullerbytta neråt strax efter att den här texten publiceras.

I den här veckans granskning kollar vi bland annat hur hodlare hodlar mitt i marknadspanik, samt hur coronaviruset får folk att göra både gott och ont med krypto. I andra nyheter har vi än igen Rysslands kryptoförbud, olika bedragare samt en mystisk Bitcoin-tidsresenär.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin raketerar igen och philosoraptor funderar.

Hodlare var inte med i kurskraschen

Kryptovalutakurser har kastat av och an och rasade betydligt under förra veckan. En orsak antogs vara att så kallade “hodlare” som länge bevarat bitcoins skulle ha börjat sälja dem i kaoset och osäkerheten orsakad av coronapandemin.

Färsk information tyder ändå på att detta antagande är fel. Enligt Unchained Capitals undersökning har dessa hodlare – alltså i detta sammanhang personer som hållit bitcoins över fem år – inte börjat flytta sina bitcoins.

Däremot verkar både förra årets uppgångsperiod och pågående björnmarknaden vara relaterad till investerare som bara hållit bitcoins en kort tid. Största delen av nu sålda bitcoins var sådana som hade hållits av investerare bara 6 månader eller mindre. 

“Volatiliteten var verkligen inte orsakad av några hodlares verksamhet. Har dessa gamla mynt försvunnit eller har hodlare händer av stål?”, frågade Unchained Capital vid publiceringen av sina resultat.

Hodlare bara hodlar.

Ryssland vill förbjuda kryptovalutor

Enligt Alexei Gusnov, chef för lagavdelningen av Rysslands centralbank, kommer centralbanken att förbjuda skapandet och flyttandet av kryptovalutor. Guznov berättade om planerna åt lokala nyhetstjänsten Interfax.

Nya förbuden är en del av en ny reglering som ännu utformas. Tidigare versionen av regleringen skulle ha tillåtit kryptovalutaanvändning och växling, men nya lagen är betydligt strängare i saken.

Att tillåta skapandet och växlingen av kryptovalutor är en ogrundad risk för finanssystemet och konsumentskydd. Därför kommer nya lagen att särskilt förbjuda kryptovalutaanvändning med lagliga konsekvenser för dem som bryter mot förbudet,” berättade Guznov.

Tills vidare är det osäkert när lagen träder i kraft. En ännu större fråga är om det överhuvudtaget är möjligt att övervaka kryptovalutaförbudet. Guznov själv ville inte berätta hur förbudet kunde praktiskt implementeras.

Ryssland vill kontrollera krypto – eller åtminstone försöka.

Känd kursanalytiker anklagad för bluff

Kryptoanalytikern Jacob Canfield som följs av över 63 000 människor anklagas för att ha manipulerat bilder, varmed han försökt få sina investeringar att se ut mer lyckade än de verkligen var. Canfields manipulation verkar ha avslöjats från skärmbilder tagna av Twitter-användarprofilen King.

Canfield erkände att han manipulerat “några” skärmbilder. Dessutom försvarade han sig med att påstå att fusket skulle ha skett tidigt under hans karriär. Därtill påstår han sig varit yr efter att ha vakat i tre dagar utan sömn.

Det har bekräftats att Canfield manipulerat åtminstone en bild, där han överdrev sig fått vinster på 15,59 bitcoins trots att verkliga mängden var 7 bitcoins. King däremot påstår att han har bevis om åtminstone 10 andra manipulationer.

Fallet är en bra påminnelse om att skärmbilder i praktiken inte år något bevis i moderna tider. Likaså bevisar det att vissa investerare är villiga att ljuga om sin framgång för att förstärka sitt eget rykte.

En skärmbild från diskussionen.

Coronaviruset har framkallat svindlare

Cybersäkerhetsföretaget Sophos rapporterar att en grupp internet-svindlare imiterat världshälsoorganisationen WHO:s myndigheter med avsikten att lura bitcoin-donationer. I närmanden påstår svindlarna att pengarna används för kampen mot coronaepidemin.

Svindlarna skickar epost från påhittade adressen [email protected]. I motsats till vanliga bluffmeddelanden är språket relativt bra och har inte typiska skrivfel. Tills vidare verkar det som att svindlarna inte lyckats lura offer, eftersom nämnda bitcoin-adressen är tom. 

Coronaviruset har också fått andra missdådare i gång, så fallet är inte enda bluffen som utnyttjar pandemin. Enligt Storbritanniens myndigheter rör det sig svindlare som säljer coronaförsäkringar och ber betalning i bitcoins. Dessutom sprider sig skadeprogrammet CovidLock, som låser användarens dator och kräver $100 dollar värt bitcoins för att öppna den. 

Svindlare försöker utnyttja coronapanik och människors välvilja.

Kryptobrytningskapacitet riktas till kampen mot corona

Förenta staternas största Ethereum-brytare CoreWeave har riktat en del av sin beräkningskapacitet för att modellera coronavirusets proteiner. CoreWeave tog 6 000 enheter specialiserade för beräkning från sitt nätverk och flyttade deras kapacitet till Stanfords universitets Folding@home projekt.

Folding@home är ett projekt som möjliggör decentraliserad modellering. Då coronaepidemin förvärrades bestämde Stanfords universitet att all Folding@homes beräkningskapacitet används för att simulera coronavirusets proteiner, ifall det inte skilt öronmärkts till ett annat projekt.

Folding@home har tidigare varit med i utvecklingen av olika medicinska genombrott. Enligt CoreWeaves teknologichef Brian Venturo har projektet åtminstone potential att hitta ett botemedel för viruset.

”Folding@home  har haft märkbar effekt för bland annat utvecklingen av HIV-medicin. Vi hoppas vår beräkningskapacitet kan hjälpa dem i kampen mot coronaviruset,” berättade Venturo.

Vem som helst kan använda Folding@Home.

Reddits Bitcoin-tidsresenär väcker förvåning

Ett underligt mysterium pågår på Bitcoins Reddit-forum, som har att göra med en användare som påstår sig vara en tidsresenär. Ifrågavarande användaren skrev tidigare ett meddelande där han påstod sig komma från en apokalyptisk framtid där bitcoin stegrat till en miljon dollar. Användaren blockades från forumet redan flera år sedan, men nu har hans ursprungliga meddelande editerats.

I normalläge kan Reddit-meddelanden inte längre editeras ifall ursprungliga skickaren blivit spärrad från forumet. Trots det har meddelandet editerats som om det var gjort av ursprungliga skickaren.

”I min värld, som snart också blir er värld, har största delen av regeringar försvunnit, eftersom Bitcoin-transaktioner kan göras anonymt och regeringar inte längre kan beskatta sina medborgare,” skrev användarnamnet Luka_Magnotta.

Användaren berättade också att det i framtiden finns “Bitcoin-befästningar” där bitcoin-användare söker skydd från fientliga regeringar och deras drönare. Användarnamnet ”Luka_Magnotta” lär ha att göra med Luka Rocco Magnotta som dömdes till fängelse år 2014 efter att ha mördat en kinesisk man och skickat hans kroppsdelar åt Kanadas parlament.

Trots att fallet och meddelandets editering efteråt verkar underligt, är det troligen inte så bisarrt som det låter. Editeringen har högst sannolikt gjorts av spaltens uppehållare eller Reddits arbetare.

Användarnamnet Luka_Magnotta påstår sig kunna bevisa sin tidsresa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *